our news

Σχολιάζοντας μια δημόσια εμφάνιση του Γιάννη Βαρουφάκη

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,629 other followers

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

του B.c

Ο κύριος Βαρουφάκης ύστερα από την πετυχημένη (προσωπική τουλάχιστον) σταδιοδρομία του στο υπουργείο οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως γνωστό έχει ξεκινήσει ένα tour προσωπικών εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιόφωνα, θέατρα, συνέδρια κοκ. Εκτός άλλων έχει ξεσπάσει μια παραφιλολογία για το πόσα χρήματα παίρνει σε αυτές τις εμφανίσεις, εάν θα κάνει κόμμα ή όχι και μια σειρά άλλες αθλιότητες, γενικά οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία  των όσων λέει ή γράφει στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός “κλόουν” μας θυμίζει αρκετά τον Σλάβοι Ζίζεκ και τις ανάλογες εμφανίσεις του. Θα θυμάστε π.χ την δημόσια εμφάνιση  του Ζίζεκ με τον Τσίπρα πριν λίγα χρόνια, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα για την “ανατροπή” στην Ευρώπη. Ο Βαρουφάκης λοιπόν συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Δημόσιες εμφανίσεις, φωτογραφίσεις και δηλώσεις με “νόημα”. Σήμερα έτυχε να διαβάζω την εφημερίδα των συντακτών και έπεσε στην αντίληψη μου ένα από αυτά τα ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έδωσε διάλεξη προσκεκλημένος του «Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι για τη Διεθνή Πολιτική», όπου προέβλεψε επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο Βαρουφάκης σημείωσε ότι «θέλουν να καθυποτάξουν όσους τολμούν», προφανώς μιλώντας για τις δήθεν προσπάθειες της Ελλάδας να «διαπραγματευτεί» με τους δανειστές. Εδώ λοιπόν ο “μαρξιστής” Βαρουφάκης βλέπει έναν ανταγωνισμό μεταξύ εθνών/κρατών και όχι μεταξύ τάξεων. Βλέπει μια χώρα θύμα και μια αόριστη τάξη πραγμάτων ως θύτη. Η Ελλάδα γενικά και αόριστα είναι ένα θύμα, αλήθεια μπαίνουμε στο πειρασμό να θέσουμε το ερώτημα εάν στο θύμα συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό κεφάλαιο. Δίχως αμφιβολία θα μπορούσαμε να εντάξουμε αυτήν την πολιτική σε μια φτηνή μαοϊκή αντιιμπεριαλιστική πολιτική, εάν ο κύριος αυτός δεν συνέχιζε την επικίνδυνη μπουρδολογία του. Συνεχίζει λοιπόν και μας λέει “ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση”, (αν υπήρχε όμως θα ήταν όμορφα) κάνοντας την δήλωση αυτή πιο πικάντικη, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη κυβερνάται από «σκοτεινές δυνάμεις» και από μια «μυστική εταιρία». Μπράβο το βρήκατε κύριε Βαρουφάκη, δεν υπάρχει η καπιταλιστική διακρατική ένωση της Ευρώπης ή εάν αυτή υπάρχει κυβερνάτε από «μυστικές δυνάμεις», το πρόβλημα δεν είναι η κοινωνική, οικονομική πολυπλοκότητα του καπιταλιστικού συστήματος συνολικά – το κεφάλαιο, η αφηρημένη εργασία, η κυρίαρχη ιδεολογία κλπ, και η ύφεση του ανταγωνιστικού κινήματος κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες – αλλά ότι ένας σκοτεινός κύκλος μας κυβερνάει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρα από την δομικά αντισημιτική αντίληψη του Βαρουφάκη, μου γεννιέται η απορία εάν διαβάζει πολλά κόμικ. Εάν ναι καλό είναι να του πει κάποιος ότι οι σούπερ ήρωες που πολεμάνε σκοτεινές δυνάμεις υπάρχουν μόνο στην μάρβελ και όχι στην πραγματικότητα.

Παραπομπές

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας των Συντακτών http://www.efsyn.gr/arthro/i-eyrozoni-kyvernatai-apo-mia-mystiki-etaireia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: