τελευταία νέα σε τίτλους

20 Γενάρη 1942: Η σύσκεψη της Wannsee και η «Τελική λύση»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,897 other followers

Η βίλα όπου έγινε η Συνδιάσκεψη, σε φωτό εποχής source: atexnos.gr

Σαν σήμερα στις 20 Γενάρη 1942, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψή της Wannsee στο Βερολίνο όπου οι Ναζί αποφασίζουν τη λεγόμενη «Τελική Λύση στο Ζήτημα των Εβραίων», το κωδικό όνομα δηλαδή της επιχείρησης για την ολική εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης. Επρόκειτο για την υλοποίηση απόφασης που είχε παρθεί σε ανώτερο επίπεδο από τον ίδιο τον Χίτλερ. Σε μια βίλα στα δασώδη παράλια της λίμνης τουWannsee, ο Ράινχαρντ Χέιντριχ, αρχηγός της Αστυνομίας Ασφαλείας, ανήγγειλε επίσημα το πρόγραμμα της πλήρους και τελειωτικής εξόντωσης των Εβραίων. Η υλοποίηση της απόφασης απαιτούσε συνεργασία όλου του κρατικού μηχανισμού της ναζιστικής Γερμανίας γι’ αυτό συμμετείχαν όλα τα ανώτερα στελέχη του Τρίτου Ράιχ. Στην τραπεζαρία αυτής της βίλα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της 20ης Γενάρη 1942, υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού κόμματος, των SS και της Αστυνομίας -15 τον αριθμό- για να συζητήσουν την τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος.

Reinhard_Heydrich

Ο Reinhard Heydrich

Οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα και τον αντισημιτισμό στις μέρες μας παραμένουν ελάχιστες έως μηδαμινές ακόμα και στην ίδια την Γερμανία. Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, γιατί ότι συνέβη μια φορά μπορεί να συμβεί ξανά. Ας θυμηθούμε ξανά τα λόγια ενός επιζώντα του ολοκαυτώματος που έχουμε ήδη αναφέρει αρκετές φορές στην σύντομη λειτουργία του shades. Ο λόγος φυσικά για τον ιταλοεβραίο Πρίμο Λέβι.

“Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη• συνέβη στην Ευρώπη• συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από τη ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο• και όμως, υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή. Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί: είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε”

Primo Levi

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Η δίκη του Άντολφ ‘Αϊχμαν – Shades magazine
  2. Η δίκη του Άντολφ ‘Αϊχμαν | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: