our news

Τα καινά δαιμόνια του Ελληνικού Αριστερού Πατριωτικού Λόγου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,529 other followers

Λάβαμε ένα ανυπόγραφο κείμενο με “κριτικά σχόλια” με αφορμή το άρθρο “Αντισημιτισμός, Ρατσισμός, Κράτος-Έθνος και αξιακή μορφή, εννέα σημειώσεις”. Αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε παραβλέποντας τις ad hominem επιθέσεις στο συγγραφέα όπως και την ανωνυμία του σχολιαστή. Ένα ευφάνταστο ψευδώνυμο θα ήταν πάντως αρκετό για να αναγνωρίζουμε κάθε φορά με ποιον έχουμε να συζητήσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα “τέρας της Διανόησης” (Μαρξ) απέναντί μας να μάς κουνά το δάχτυλο για τα “λάθη” μας, υπογραμμίζοντας με κόκκινο στυλό ορισμένες προτάσεις, αποκόβοντας συγκεκριμένα νοηματικά περιεχόμενα από την ανάπτυξη και τη θεματοποίησή τους, συρράβοντας με το βελόνι του “κριτικού σχολιασμού” ό,τι προηγουμένως έχει σφαγιαστεί με το μαχαίρι μιας ιδιότυπης λογοκρισίας. Δεν πρόκειται για κάποια συντροφική κριτική αλλά για μια απόπειρα να υποτιμηθούμε σε κακούς μαθητές που ίσως έχουμε ελπίδες να βρούμε το “σωστό δρόμο” αν ακούσουμε τη “φωτεινή Διανόηση”. Από πλευράς του ανώνυμου Ιππότη της Αλήθειας υπάρχει ουσιαστικά – και παρά τους τύπους – συνολική ρήξη με το δικό μας κείμενο για το τι ακριβώς εννοούμε αμείλικτη κριτική στο σύνολο των αλληλοσυμπληρωματικών μορφών και κατηγοριών της καπιταλιστικής σχέσης. Αυτό φυσικά μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς το ίδιο το κείμενο, είναι ήδη με το περιεχόμενό του, μια απάντηση σε τέτοιου είδους χυδαίες και απλουστευτικές κριτικές του καπιταλισμού που εμφορούνται από (ακαδημαϊκής;) εθνικής καθέδρας.

Για να τελειώνουμε όμως με δαύτους, με τους ομοίους τους και τους ακολουθητές τους μια και καλή. Για κάθε εθνικό “τέρας της Διανόησης” 1) ο “κομμουνισμός” είναι de rigueur η κρατικοποίηση κάθε καπιταλιστικής κατηγορίας με μπροστάρη το Λαό και την Εργατική Τάξη ως Εθνικά Υποκείμενα, 2) το “κεφάλαιο” είναι μια “καλά οργανωμένη πολιτική απάτη των απατρίδων καπιταλιστών που μυστικοποιούν νομικά και δικαιϊκά τον αναλλοίωτο οικονομικό νόμο της διαλεκτικής των σχέσεων και δυνάμεων παραγωγής”, 3) η πραγματική αφαίρεση της “εργασίας” ως ουσία του κεφαλαίου ανυψώνεται με μια λαθρεμπορική ταχυδακτυλουργία σκέψεων και λέξεων σε “οντολογική ουσία του Ανθρώπου, της Κοινωνίας, της Ιστορίας”, 4) η “κριτική” στο κοινωνικο-ιστορικό υπάρχον γίνεται μέσω της “θετικής διαιώνισης” όλων των κατηγοριών του (αξία, χρήμα, εμπόρευμα, κεφάλαιο, εργασία, κράτος/έθνος κτλ) οι οποίες κρυπτικά αποτελούν και την “πραγματικά πραγματική Ιστορία”, αφού ως “ιστορία” εννοείται εδώ η ex post facto προβολή των συγκεκριμένων και ιδιαίτερων πρακτικο-νοητικών κατηγοριών της αξιακής μορφής στην “Ιστορία εν γένει”, στο παρελθόν και μέλλον της “Ανθρωπότητας εν γένει”. Άλλωστε σύμφωνα με τη “φωτισμένη Διανόηση” κάνουμε “λάθος” ακόμα και σε αυτό: οι “άνθρωποι” δεν βρίσκονται μέσα στους κόλπους της γήινης φύσης αλλά – το ορθότερο θα ήταν να γράψουμε – πως βρίσκονται “μέσα στον κόσμο”.

Τι εννοεί άραγε η “φωτισμένη Διανόηση” εδώ; Σε ποιον “κόσμο” αναφέρεται; Μα στον “Κόσμο εν γένει” φυσικά ως καθαρή φιλοσοφική αφαίρεση που απαλείφει κάθε θεματοποίηση, κάθε συγκεκριμένο περιεχόμενο και ιδιαίτερη αναφορικότητα στον καθαρό αιθέρα των αφημένων καθολικών Εννοιών. Ας είναι. Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε σε ποιον θα απευθυνθούμε για να μάθουμε για την Ταξική Πάλη των Εθνικών Εργαζομένων όπως αυτή αιωνίως διεξάγεται στην Οικονομία και αιωνίως φενακίζεται στην Πολιτική από τους υποχθόνιους αντεθνικούς Καπιταλιστές του Πλανήτη Άρη. Όταν η καθεμία Εθνική Εργατική Τάξη ιδρύσει το δικό της Εργατικό Κράτος και Δίκαιο (σ.σ. το “εργατικό κράτος και δίκαιο” είναι ένα θεωρητικό τερατούργημα των μπολσεβίκων), τότε το Καπιταλιστικό Σύμπαν μεμιάς θα καταρρεύσει!

Ας σοβαρευτούμε όμως. Η “ταξική πάλη” για το εθνικό μυστικιστικό σκέπτεσθαι διεξάγεται από “καταβολής ιστορικού κόσμου” στα αγιασμένα χώματα και ευλογημένα ύδατα του Έθνους για να μετατραπεί σε μια τέλεια Μεταφυσική κατηγορία ικανή να “εξηγήσει” δια του αυθυπόστατου ιστορικισμού της “αιώνιας ταξικής πάλης” πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν: από την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι τη συντριβή των “Κακών” καπιταλιστών από την “Τίμια Εργατιά” οργανωμένη στο δικό της Κράτος/Έθνος/Σωτήρα.

Ο ανώνυμος σχολιαστής φωτογραφίζει εαυτόν ως “φως” – της εθνικής προσθέτουμε εμείς – “Διανόησης”. Στα αλήθεια πρόκειται περί μιας εξαιρετικής Ποιητικής εκφράσεως που συμπυκνώνει με την αφέλειά της και ερήμην της όλες τις “αιώνιες” αντινομίες και τα σχιζοειδή δίπολα των κοινωνιών του κεφαλαίου. Η σιδηρά αντικειμενικότητα των αναλλοίωτων ιστορικών Οικονομικών Νόμων που είναι ανεξάρτητες από τη “συνείδηση” (μόλις ακυρώθηκε η πραγματική κοινωνική ιστορία του συγκεκριμένου ανθρώπινου πράττειν και νοείν στο όνομα της ιδεώδους Ιστορίας και της φιλοσοφημένης απολογητικής της καπιταλιστικής ιστορίας) προϋποθέτει ήδη τον υπερβατολογικό αντίποδά της, την Προμηθεική Υποκειμενική Πολιτική Βούληση για Αλλαγή του Κόσμου από την Εθνική Εργατική Τάξη, μια “αλλαγή” που στην ταυτολογική ουσία της συγκροτεί και θεμελιώνει το υπάρχον που η ίδια καταγγέλλει ακριβώς γιατί επιδιώκει ένα και μόνο πράγμα: τη διαιώνισή του “μέχρις εσχάτων”.

Ακολουθεί ο νοηματικός διαμελισμός του κειμένου από το εθνικό/πατριωτικό νυστέρι της ελληνικής αριστερής διανόησης που είναι – μέσα στα άλλα βοθρολύματα – και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντισημιτισμού “με και χωρίς Εβραίους”.

Το ανυπόγραφο κείμενο που λάβαμε βρίσκεται εδώ. Μπορείτε να το κατεβάσετε κλικάροντας στον σύνδεσμο ανυπόγραφο κείμενο κριτικής

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: