τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ένα mix αφιερωμένο στην μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στην Βρετανία 1984-85

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,061 other followers

Ελεύθερη αποσπασματική μετάφραση από το άρθρο του μπλογκ history is made at night με τίτλο What did you do in the strike? A miners strike mix”

Ο Neil Transpontine είναι συντάκτης της αγγλόφωνης περιοδικής έκδοσης Datacide 

Έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από το 1984/85, την μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων που τότε είχε θεωρηθεί ως την πιο μαχητική ενός από τα πλεόν

πηγή φωγραφίας: history is made at night

πηγή φωγραφίας: history is made at night

ισχυρά τμήματα της εργατικής τάξης στην Βρετανία. Η αναταραχή ξεκίνησε από το South Yorkshire τον Μάρτιο του 1984 με τους ανθρακωρύχους να απαντούν δυναμικά στην ανακοίνωση ότι η εταιρία  Cortonwood pit ήταν έτοιμη για κλείσιμο. Οι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε σχέδιο από την ίδια την κυβέρνηση να κλείσουν μεγάλα τμήματα της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Τότε η εθνική ένωση των ανθρακωρύχων στην Βρετανία κάλεσε σε πανεθνική απεργία.

Η απεργία τελείωσε ένα χρόνο αργότερα με ήττα των ανθρακωρύχων και η βιομηχανία έκλεισε και αυτή αργότερα. Για την ήττα της απεργίας κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί του κράτους. Νέοι νόμοι θεσμοθετήθηκαν, περισσότεροι από 11.000 άτομα συνελήφθησαν και περίπου 200 ανθρακωρύχοι φυλακίστηκαν.

Από την άλλη πλευρά υπήρξε σημαντική υποστήριξη στην απεργία από ομάδες αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους που είχαν συσταθεί σε όλη τη χώρα. Από μουσικής πλευράς τώρα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναυλίες οικονομικής υποστήριξης από ένα ευρύ φάσμα τραγουδιστών μέχρι punk μπάντες, και καθώς η απεργία εξελισσόταν γράφτηκαν αρκετά τραγούδια γι ‘αυτήν και κυκλοφόρησαν ακόμα και δίσκοι. Το mix που ακολουθεί είναι μια συλλογή κομματιών που σχετίζονται με την απεργία των ανθρακωρύχων. Περιλαμβάνει κομμάτια για την απεργία, ως επί το πλείστον από τη στιγμή της έναρξης της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, κοιτάζοντας και στα επακόλουθα της. Το mix περιλαμβάνει επίσης μερικές προφορικές αναμνήσεις από ομιλίες κατά την διάρκεια εκδηλώσεων στην απεργία, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου (neil transpotine) μια μέρα στο Μάνσφιλντ. Αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της μουσικής παραγωγής που σχετίζεται με την απεργία, γιαυτό περιλαμβάνει από industrial noise μέχρι ακουστικές μπαλάντες – και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμιγνύει τα δύο μαζί.

About furdenkommunismus (556 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Βρετανία 1984: Η μεγάλη απεργία ανθρακωρύχων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: