our news

Το φύλο δεν είναι μόνο επιτέλεση

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,529 other followers

Στα πλαίσια της εμβάθυνσης της συζήτησης γύρω απ’ τους φεμινισμούς και τη θεωρία φύλου δημοσιεύουμε μια μετάφραση ενός κειμένου της τρανς bisexual φεμινίστριας Julie Serano, που μας στάλθηκε από μια συνεργάτρια του περιοδικού. Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Serano, Excluded: Making Feminist and Queer Movements More Inclusive.

 

Το φύλο δεν είναι μόνο επιτέλεση

 

 

Όταν ένα ακόμα άτομο μου λέει ότι το φύλο είναι μόνο επιτέλεση μου ‘ρχεται να τον πνίξω.
Ίσως το πιο ενοχλητικό σε αυτή την επαναλαμβανόμενη ατάκα είναι ο κάπως φαντασμένος τρόπος με τον οποίο εκφέρεται συχνά, τύπου «παρακολούθησα μια τάξη με μαθήματα φύλου, εσύ όχι» – μια θαυμάσια ειρωνεία, δεδομένου του τρόπου που αυτή η φράση απλουστεύει το φύλο. Είναι μια τεράστια υπεραπλούστευση, τόσο γελοία όσο να λες ότι το φύλο είναι μόνο γεννητικά όργανα, ότι το φύλο είναι μόνο χρωμοσώματα, ότι το φύλο είναι μόνο κοινωνικοποίηση. Στην πραγματικότητα το φύλο είναι όλα αυτά τα πράγματα και ακόμα περισσότερα. Επί της ουσίας αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε είναι ότι το φύλο είναι μπερδεμένο και περίπλοκο .
Eίναι όπως μια γιορτή γνωριμίας στο γυμνάσιο, όπου τα σώματα μας και οι εσωτερικές μας επιθυμίες χορεύουν αμήχανα μεταξύ τους, και με όλες τις προσδοκίες που οι άλλοι τοποθετούν πάνω μας.

Σίγουρα, μπορώ να επιτελώ το φύλο μου. Μπορώ να υποκλίνομαι, να ρίχνω τη μπάλα και να πεταρίζω τα βλέφαρα μου σαν κορίτσι. Αλλά η επιτέλεση δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικές συμπεριφορές και εκφράσεις μου έρχονται πιο φυσικά απ’ ότι άλλες. Δεν μπορεί να διαφωτίσει γιατί πέρασα ως προέφηβη αμέτρητες ανήσυχες νύχτες παλεύοντας με το προαίσθημα ότι μπορεί να είμαι γυναίκα. Δεν μπορεί να συλλάβει τις πολύ πραγματικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που βίωσα με την ορμονική μετάβαση απ’ την τεστοστερόνη στα οιστρογόνα… Η επιτέλεση δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης εγώ ενεργούσα με τον ίδιο τρόπο, φορούσα το ίδιa T-shirt, τζιν κι αθλητικά παπούτσια που φορούσα πάντα, και ταυτόχρονα οι άνθρωποι άρχισαν να με αναγνωρίζουν ως θηλυκό και να με αντιμετωπίζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όταν μιλάμε για το φύλο σα να ήταν απλά και μόνο μια επιτέλεση, αυτό έχει σα συνέπεια να αποφεύγουμε να αποδώσουμε στο ακροατήριο- με όλες του τις ερμηνείες, προκαταλήψεις και υποθέσεις – οποιαδήποτε ευθύνη.

Ξέρω πως πολλ@ σύγχρον@ κουίαρ και φεμινιστ@ς λατρεύουν συνθήματα του τύπου το φύλο είναι μόνο επιτέλεση, το φύλο είναι ντραγκ, το φύλο είναι απλώς μια κατασκευή. Αυτ@ μοιάζουν να ενδυναμώνονται απ’ τον τρόπο που αυτά τα ρητά δίνουν την εντύπωση ότι το φύλο είναι απλώς μια μυθοπλασία. Μία μασκαράτα. Ένα αποκύημα της φαντασίας μας. Και φυσικά αυτό είναι μια βολική στρατηγική με την προϋπόθεση ότι δεν είστε μια τρανς γυναίκα που στερείται τη δυνατότητα νομικής αλλαγή φύλου σε γυναίκα, και η οποία βιώνει τον πραγματικό κίνδυνο να κλειδωθεί σε ένα κελί με άλλους άντρες. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είστε ένας τρανς άντρας που δεν έχει να αφηγηθεί την απόκλιση ανάμεσα στην αντρική ταυτότητα και στη γυναικεία ιστορία του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά και των πρώτων ραντεβού. Κάθε φορά που ακούω κάποι@ που δεν έχει τρανς εμπειρία να λέει ότι το φύλο είναι απλώς μια κατασκευή ή απλώς μια επιτέλεση, μου έρχεται πάντα στο μυαλό το αστείο του κωμικού Στίβεν Κολμπέρ, όπου επιμένει ότι δε βλέπει τη φυλή. Είναι εύκολο να βλέπεις ως φανταστικό ένα ζήτημα όταν είσαι εντελώς προνομιούχος μέσα σε αυτό.

Σχεδόν κάθε μέρα της ζωής μου εγώ αντιμετωπίζω ανθρώπους που επιμένουν να βλέπουν τη γυναικεία ταυτότητα μου ως ψεύτικη. Ανθρώπους που με αντιμετωπίζουν ως θηλυπρεπή και όχι ως θηλυκή. Ανθρώπους που μπερδεύουν τις αντωνυμίες μου μόνο αφού ανακαλύψουν ότι είμαι τρανς – ποτέ πριν. Ανθρώπους που επιμένουν να με ταυτοποιούν ως τρίτο φύλο με ετικέτες όπως Μ2F, boy-girl, he-she, shemale, ze &her- κάθετι άλλο εκτός από απλώς γυναίκα. Επειδή είμαι τρανσέξουαλ, με κατηγορούν πολλές φορές για πλαστοπροσωπία και εξαπάτηση – ενώ είμαι απλά ο εαυτός μου. Επομένως μου φαίνεται ότι η στρατηγική του να αναπαρίσταται το φύλο ως φανταστικό θα βοηθήσει μονάχα την περαιτέρω περιθωριοποίηση μου.

Επομένως ρωτάω: Δεν μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους ομιλίας; Δε θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε νέα συνθήματα που να ενδυναμώνουν όλους μας, είτε τρανς, είτε μη-τρανς, είτε κουήρ είτε στρείτ, είτε θηλυκά είτε αρσενικά άτομα, είτε τίποτα απ’ τα παραπάνω;
Αντί να λέμε ότι το φύλο είναι μόνο αυτό και όλα τα φύλα είναι εκείνο, ας αναγνωρίσουμε ότι η λέξη φύλο έχει δεκάδες νοήματα χτισμένα μέσα της. Είναι ένα μείγμα από σώματα, ταυτότητες κι εμπειρίες ζωής, oρμών του ασυνειδήτου, αισθήσεων και συμπεριφορών, μερικές απ’ τις οποίες αναπτύσσονται οργανικά και άλλες απ’ τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Ενάντια στον ισχυρισμό ότι το φύλο είναι ένα πράμα, ας αρχίζουμε να το αφηγούμαστε ως μια ολιστική εμπειρία.

Αντί να αποπέμπουμε την ταυτότητα φύλου ως μια επιτέλεση, ας παραδεχτούμε ότι το φύλο είναι τελικά μερικές φορές μια πραγματικότητα και άλλες δεν είναι. Και δεδομένου ότι δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό κάποι@ αλλ@, δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε αν το φύλο κάποι@ είναι ειλικρινές ή σκηνοθετημένο. Aς λάβουμε υπόψη ότι όταν κάνουμε κρίσεις σχετικές με τα φύλα άλλων ανθρώπων, εμείς συνήθως βασιζόμαστε στις δικές μας υποθέσεις (και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν υποθέτουμε, ντάξει;)

Ας σταματήσουμε να λέμε ότι ορισμένα φύλα και σεξουαλικότητες επανενδυναμώνουν τον έμφυλο δυισμό. Στο παρελθόν αυτή η τακτική είχε χρησιμοποιηθεί για να διώξει μπουτς και φαμ, μπαισέξουαλ και τρανς ανθρώπους και τ@ς συντρόφ@ς τους… To φύλο δεν είναι απλώς κάποια βρύση που μπορείτε να ανοίξετε ή να την κλείσετε προκειμένου να κατευνάσετε κάποι@ς αλλ@ς, είτε αυτ@ είναι ετεροσεξιστ@ μισαλλόδοξ@ είτε hipsters που προσπαθούν να αυτοεπιβεβαιωθούν ως πιο queer από εσάς. Τι θα λέγατε να κάνουμε κάτι άλλο; Να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις, διότι όταν πρόκειται για το φύλο, καμ@ από μας δεν είναι εντελώς παντογνώστ@ς.

Απέναντι στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φύλο ως κάτι φανταστικό, ας μιλήσουμε για όλες τις στιγμές στη ζωή το φύλο βιώνεται τόσο αληθινά. Γιατί το φύλο δε βιώνεται όπως το ντραγκ όταν εσύ είσαι ένα νέο τρανς παιδί κι εκλιπαρείς τους γονείς σου να μη σου κόψουν τα μαλλιά ή να μη σε αναγκάσουν να φορέσεις αυτό το φόρεμα. Και το φύλο δε βιώνεται σαν επιτέλεση όταν για πρώτη φορά στη ζωή σας νιώθετε τελικά ασφαλείς και δυνατοί να εκφραστείτε με τρόπους που αντηχούν εσάς τους ίδιους, πράγμα προτιμότερο απ’ το να μένετε κλεισμένοι στη ντουλάπα προς όφελος των άλλων. Και το φύλο δε βιώνεται ως μια κατασκευή όταν τελικά βρείτε αυτό το ειδικό πρόσωπο του οποίου το σώμα, η ταυτότητα, η προσωπικότητα και η ενέργεια βιώνεται σαν κάτι που σας ταιριάζει απόλυτα. Ας σταματήσουμε να αποδομούμε το φύλο σε μια μη-ύπαρξη και αντί αυτού ας αρχίσουμε να το δοξάζουμε ως κάτι ανεξήγητο, βαθύ, πλούσιο και περίπλοκο.
Eπιπλέον μην τολμήσετε να απορρίψετε το φύλο μου ως μια κατασκευή, ή ως μια επιτέλεση γιατί το φύλο μου είναι ένα έργο του πραγματικού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: