τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σαν σήμερα γενιέται ο Charles Pierre Baudelaire

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε στην κατηγορία της σελίδας μας “ιστορία” ότι σαν σήμερα στις 9 Απρίλη του 1821, γεννήθηκε ο Σαρλ Μποντλαίρ. Ο μεγάλος ποιητής της λυρικής ποίησης που τόσο πολύ αγαπήθηκε ή το αντίθετο, που ο Walter Benjamin έμελλε να του αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο με τον τίτλο ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού*. Στην επανάσταση του 1848 στη Γαλλία ο Μποντλαίρ βρέθηκε στα οδοφράγματα μαζί με τον εξεγερμένο κόσμο του Παρισιού, ενώ πολλά έργα του κατόπιν απαγορεύτηκαν «για προσβολή των δημοσίων και των καλών ηθών». Εκτός άλλων ο Μποντλέρ θα μείνει και αυτός με ένα ιδιόρρυθμο δικό του τρόπο στο πάνθεον αυτών, του αγώνα για την έφοδο στον ουρανό. Δανειζόμαστε εδώ λίγες φράσεις του ποιητή από το βιβλίο του Walter Benjamin.

«Σε όποιο κόμμα και αν ανήκει κανείς» έγραφε ο Μποντλαίρ το 1851 «είναι αδύνατο να μην τον αγγίξει το θέαμα αυτού του φιλάσθενου κόσμου, που αναπνέει την σκόνη των εργοστασίων, καταπίνει μπαμπάκι, διαποτίζεται από μόλυβδο, υδράργυρο και όλα τα δηλητήρια που είναι αναγκαία για την δημιουργία αριστουργημάτων… αυτού του βαρυστέναχτου και μαραμένου πληθυσμού στον οποίο η γη οφείλει τα θαύματα της, ο οποίος νιώθει ένα αίμα άλικο και ορμητικό να κυλάει στις φλέβες του και ρίχνει ένα μακρόσυρτο βλέμμα γεμάτο θλίψη στον ήλιο και την σκιά των μεγάλων πάρκων».

Πατέρας του ήταν ο Ζοζέφ-Φρανσουά Μποντλαίρ και μητέρα του η Καρολίν Αρσεμπό-Ντιφαΐς. Έχασε τον πατέρα του όταν ήταν μόλις έξι ετών, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στον ψυχισμό του. Ενα χρόνο αργότερα, η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον στρατηγό Οπίκ.

Ο Μποντλαίρ αντιπάθησε αμέσως τον πατριό του και διέβλεψε στη συμπεριφορά του στρατιωτικού αντίστοιχη αντιπάθεια. «Αντιπάθησα αμέσως αυτόν τον υπέροχο ηλίθιο», έγραφε αργότερα ο Κάρολος, «που με το ύφος του προσπαθούσε να μου εμφυσήσει όλο το γαλλικό πνεύμα». Το 1836, σε ηλικία 15 ετών, ο Μποντλαίρ γράφεται στο Κολλέγιο Λουί λε Γκραν, στο Παρίσι, αφού πέρασε προηγουμένως τέσσερα χρόνια στη Λυών.

Ο Μποντλαίρ εκτός άλλων είχε μια άστατη σχετικά ζωή με ταξίδια και κατανάλωση όπιου. Το 1867 η απώλεια των αισθήσεών του είναι πλέον ο κανόνας. Ο μεγάλος ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου1867 και ετάφη στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς. Η τρίτη έκδοση των «Ανθέων» (1868) δεν θα βρει τον Μποντλέρ εν ζωή. Μετά τον θάνατό του, η λογοτεχνική του κληρονομιά δημοπρατήθηκε και τελικά αγοράστηκε από τον εκδότη Μισέλ Λεβί για 750 φράγκα. Η δικαστική απόφαση του 1857 ανακλήθηκε το 1949, οπότε και έγινε αποκατάσταση του πλήρους έργου του Μποντλαίρ.

Κυριότερα έργα

Salons (1845-1859)

Journaux intimes (1851-1862)

Τεχνητοί παράδεισοι (1860)

Curiosités esthétiques (1868)

Réflexions sur quelques-uns de mes contemporains (1862)

Richard Wagner et Tannhaüser à Paris (1862)

Le Peintre de la vie moderne (1863)

L’œuvre et la vie d’Eugène Delacroix (1863)

Η καρδιά μου ξεγυμνωμένη (1864)

L’art romantique (1869)

Η Φανφαρλό (1847)

Du vin et du haschisch (1851)

Άνθη του κακού (1857)

Fusées (1867)

Μικρά Ποιήματα σε Πεζό ή Le Spleen de Paris (186

σημείωσεις 

Το βιβλίο του Walter Benjamin “Σαρλ Μποντλαίρ ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Αλεξάνδρεια” και σε μετάφραση του Γιώργου Γκουζούλη. Γράφτηκε σε μια περίοδο που ο Benjamin ζούσε στο Παρίσι και είναι από τα λιγότερα γνωστά (κατά την δική μου εκτίμηση τουλάχιστον) βιβλία. Ο συγγραφέας που είχε πρόσβαση στην βιβλιοθήκη του Παρισιού είχε την δυνατότητα να μελετήσει σε βάθος και τον Μποντλαίρ, αλλά και άλλους σημαντικούς συγγραφείς όπως ο Μπαλζάκ κλπ. Στο έργο αυτό του Benjamin που το επίμετρο έχουν επιμεληθεί ο Theodor Adorno, Tiedenmann, Buck Morss μπορείτε να βρείτε ένα από τα καλύτερα κείμενα μιας κριτικής θεωρίας για την λογοτεχνία και αξίζει την προσοχή σας.  Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και εδώ

περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του Μποντλαίρ μπορείτε να βρείτε και εδώ

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Σαν σήμερα γενιέται ο Charles Pierre Baudelaire | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
  2. Υποσημείωση #06 Μια μικρή γεύση από Charles Pierre Baudelaire | Benjamin conti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: