τελευταία άρθρα σε τίτλους

Στη Μνήμη της Anna Frank

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,063 other followers

Η 16χρονη έφηβη Άννα Φρανκ σε μια γνωστή φωτογραφία.

Σαν σήμερα στις 12 Ιουνίου του 1929, γεννήθηκε ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο λόγος για την Άννα Φρανκ. Η 16χρονη αυτή έφηβη έγινε γνωστή από το ημερολόγιο που κρατούσε επί δύο ολόκληρα χρόνια (γνωστό ως το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ) κατά την παραμονή της μαζί με την οικογένεια της σε ένα κρησφύγετο στο Άμστερνταμ την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Ολλανδίας. Το ημερολόγιο της έγινε βιβλίο και μάλιστα είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυμεταφρασμένα βιβλία παγκοσμίως (πάνω από 30 γλώσσες). Η Άννα ή «Άνε» αλλιώς, ήταν η δεύτερη κόρη ενός γνωστού επιχειρηματία με όνομα  Ότο Φρανκ και της Έντιθ Χόλεντερ και κατάγονταν από την Φρανκφούρτη. Με την άνοδο του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία το 1933, η οικογένεια της Άννα Φρανκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Αρχικά ο πατέρας της δούλεψε σε μια εταιρία παραγωγής πηκτίνης και αργότερα το 1938 άνοιξε την δική του επιχείρηση ασχολούμενος με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Άννα αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το Μοντεσοριανό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε, σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους. Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, ο Ότο Φρανκ και η οικογένειά του μαζί με την οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ αποφάσισαν να κρυφτούν στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ στις 9 Ιουλίου του 1942. Αργότερα πήγε κοντά τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος οδοντίατρος. Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετο τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944, όταν τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.

Η οικογένεια Φρανκ οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Άννας, Εντίθ, πέθανε από τις κακουχίες στις 6 Ιανουαρίου του

Φωτογραφία: σελίδα από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Φωτογραφία: σελίδα από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

1945. Μαζί τους πήγε και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος. Η Άννα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

Μετά τη σύλληψη των Φρανκ στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν την αποθήκη-κρησφύγετο και παρέδωσαν στον Ότο Φρανκ διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Άννας, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Ο πατέρας της το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.  

Το κρησφύγετο της οικογένειας Φρανκ βρίσκεται στο Πρίσενγκρατς, περιοχή του Άμστερνταμ και στις μέρες μας λειτουργεί ως κέντρο νεότητας με την ονομασία «Το σπίτι της Αννα Φρανκ».
Η Αννα Φρανκ, πάνω στην εφηβεία και με καταπιεσμένα αισθήματα αφού αισθάνεται πως οι γονείς της την αδικούν σε σχέση με την αδελφή της, δημιουργεί μια φανταστική φίλη την Κίτυ, στην οποία απευθύνεται μέσα από το ημερολόγιό της. «Αγαπητή Κίτυ», γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια, «ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου».

Το ημερολόγιο της είναι εξαιρετικό και διακρίνεται για το ύφος του καθώς αποκαλύπτει τη συναισθηματική ωρίμαση της Άννας Φρανκ μέσα από τις αντιξοότητες, που δεν την εμπόδισαν να γράψει: «Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί». Τα τελευταία χρόνια η αυθεντικότητα του ημερολογίου έχει αμφισβητηθεί από τους γνωστούς αναθεωρητές ιστορικούς και αρνητές του Ολοκαυτώματος, όπως ο Ρομπέρ Φορισόν, ο Ροζέ Γκαροντί και ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ. Για το θέμα αυτό, των αρνητών του Ολοκαυτώματος και τους αναθεωρητές ιστορικούς θα ασχοληθούμε και εδώ αρκετά στο μέλλον.

Σε μια περίοδο ανόδου του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και απόπειρας αναθεώρησης της ιστορίας, περιπτώσεις όπως της Άννας Φρανκ πρέπει να μην περνούν απαρατήρητες. Καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη ειδικά τώρα που η λήθη παίζει τον ρόλο ενός ιδιαίτερα σημαντικού σύμμαχου του φασισμού.

2 Comments on Στη Μνήμη της Anna Frank

  1. laskaratos // June 14, 2016 at 8:00 pm // Reply

    Like

  2. Reblogged this on Manolis.

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. «Βιβλιοαναγνώσεις #11» Ένα επίκαιρο κόμικ για την Άννα Φρανκ… – Shades magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: