τελευταία νέα σε τίτλους

Στην μνήμη του Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

Οι Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι από στιγμιότυπο της δίκης

Σαν σήμερα στις 14 Ιουλίου του 1921, καταδικάζονται σε θάνατο από δικαστήριο των ΗΠΑ, οι δύο Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Στην πραγματικότητα όμως η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στην ουσία ήρθαν αντιμέτωποι με την εκδικητική μανία του καπιταλιστικού κράτους των ΗΠΑ για την ενεργό συμμετοχή τους στο εργατικό κίνημα της εποχής.

Τη διετία 1919-1920, η καπιταλιστική κυριαρχία στις ΗΠΑ και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι αντιμετωπίζουν με πανικό τα επαναστατικά κινήματα και εξεγέρσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και την ορμητική ανάπτυξη του προλεταριακού κινήματος στην ίδια τη χώρα. Αυτός ο πανικός εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και πάντα με μεγάλη σκληρότητα. Ο αντισοβιετισμός και ο αντικομμουνισμός γίνεται η επίσημη ιδεολογία του κράτους και αγγίζει τα όρια της υστερίας. Το να υψώνεις σε μια συγκέντρωση κόκκινη σημαία, θεωρείται έγκλημα. Ύποπτοι θεωρούνται ακόμη και όσοι φορούν κόκκινη γραβάτα, αφού έτσι μπορεί να υποδηλώνουν την πολιτική τους τοποθέτηση.

Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες και όσοι/ες άλλοι/ες πρωτοστάτησαν στο εργατικό κίνημα φυλακίζονται, βασανίζονται και εκτοπίζονται μαζικά στις διάφορες φυλακές. Ο κυρίαρχος ιδεολογικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ εκείνη την εποχή θεωρούν τους μετανάστες, κυρίως αυτούς που έρχονται από την Ευρώπη, ως τους κύριους υπεύθυνους για τη ραγδαία διάδοση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδεών στην εργατική τάξη των ΗΠΑ. Έτσι χάραξαν και την στρατηγική τους ενάντια στο μεγάλο απεργιακό κύμα της εποχής, Πιστεύοντας ότι οι μετανάστες είναι το «εύκολο θύμα», επιχείρησαν να στρέψουν την υπόλοιπη εργατική τάξη εναντίων τους, με  το κλασικό στις μέρες μας επιχείρημα, ότι αυτοί ευθύνονται για την ανεργία και την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα.

Οι Σάκο και Βανσέτι ιδεολογικά και πολιτικά κινούνταν στο χώρο του αναρχισμού που την εποχή εκείνη αντιπροσώπευε ένα υπαρκτό ρεύμα μέσα στις τάξεις του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Η αναρχική τάση μέλη της οποίας ήταν και οι Σάκο και Βανσέτι ουσιαστικά επαγγελλόταν τον κομμουνισμό χωρίς όμως να αναγνωρίζει τη μεταβατική περίοδο όπου το κράτος της εργατικής τάξης είναι ιστορικά αναγκαίο. Μια τάση η οποία αναπόφευκτα οδηγούσε σε τραγικές αντιφάσεις αφού η συμμετοχή των αναρχικών σε επαναστατικές πράξεις ενάντια στην αστική εξουσία προσέκρουε στην αδιαπραγμάτευτη αντίθεση τους για την δικτατορία του προλεταριάτου και την εγκαθίδρυση μιας νέας (έστω και εργατικής) εξουσίας. Οι Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βανσέτι ήταν ενεργά μέλη ενός αναπτυσσόμενου εργατικού κινήματος που στις αρχές του 20ου αιώνα έμπαινε με διεκδικητικό λόγο και δράση απέναντι στις αντεργατικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές της δεκαετίας του 1910 που η πρότερη καπιταλιστική ανάπτυξη και η αθρόα αναζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό το οποίο βρισκότανε στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες που έφθαναν στην Αμερική έδωσε την θέση της σε μια σειρά αντιμεταναστευτικών και ρατσιστικών νόμων, καθώς και σε μια σειρά αντεργατικών πολιτικών που γέννησαν τις μεγάλες απεργίες του 1910 και που στις 27 του Ιούνη του 1905 η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ίδρυσαν την Οργάνωση «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου». Κομμάτι αυτού του κινήματος ήταν και οι Σάκο και Βανσέτι οι οποίοι ανέπτυξαν και μια δράση για την υπεράσπιση των μεταναστών, μεταναστριών μιας και η τεράστια είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ είχε φέρει στην επιφάνεια το ρατσισμό μιας και σχηματίστηκαν ζώνες από κατοικίες ξένων μεταναστών. Οι εθνικές ομάδες έμεναν στενά ενωμένες γιατί έτσι δεν ένιωθαν χαμένες στην απέραντη χώρα. Επαιρναν μαζί τους ένα μέρος της πατρίδας, διατηρώντας τους τρόπους ζωής, τα έθιμα, τη θρησκεία. Δημιουργήθηκε έτσι μια στενή αλλά ισχυρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συνοικίες του αγγλόφωνου πληθυσμού και στα “slums” των μεταναστών.  Γρήγορα δημιουργήθηκαν ειρωνικά παρατσούκλια για ολόκληρες ομάδες πληθυσμού: “Κίκε” για τους Εβραίους, “Ολσεν” για τους Σκανδιναβούς και “Τζίνεϊ” ή “Ντάγκος” για τους Ιταλούς».

Μέσα σε αυτήν την εκρηκτική συγκυρία συνελήφθησαν και οι δύο Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Δικάστηκαν και

Φωτογραφία από διαδήλωση αλληλεγγύης στους δύο Ιταλούς εργάτες. πηγή εφ. ΤΑ ΝΕΑ

Φωτογραφία από διαδήλωση αλληλεγγύης στους δύο Ιταλούς εργάτες. πηγή εφ. ΤΑ ΝΕΑ

καταδικάστηκαν με άσχετες κατηγορίες από την εργατική τους δράση, σε μια δίκη φιάσκο. Οι «αυτόπτες μάρτυρες» της δίκης έχουν προπαρασκευαστεί κάτω απ’ την πίεση του εισαγγελέα και της αστυνομίας. Κανένας τους, βέβαια, δεν ήταν μπροστά την ώρα της ληστείας, όλοι, όμως, «αναγνωρίζουν τους κατηγορούμενους» ως δράστες. Στην αρχή της διαδικασίας, ένας από τους πρώτους «αυτόπτες μάρτυρες», αποκαλύπτεται ότι είναι πρόσφατα αποφυλακισμένος εγκληματίας, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με ψεύτικο όνομα. Ο ίδιος ομολογεί ότι δέχτηκε να ψευδομαρτυρήσει σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα και με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύπτεται ότι ο διορισμένος από το δικαστήριο διερμηνέας παραποιεί συστηματικά τα λεγόμενα των δύο κατηγορουμένων, στηριζόμενος στο ότι ο Σάκο και ο Βαντσέτι δεν ξέρουν καλά αγγλικά. Αν και οι κατηγορίες κατέρρευσαν μία, μία λίγο αργότερα οι αρχές δεν το έβαλαν κάτω. Ένας νέος μάρτυρας καλείται να καταθέσει, που θεωρείτε ειδικός εμπειρογνώμονας πάνω στα όπλα. Την στιγμή της σύλληψης του ο Σάκο είχε στην κατοχή του νόμιμα ένα όπλο που έπαιξε και τον καθοριστικό ρόλο στην καταδικαστική απόφαση. Θεωρείται λοιπόν και με την καθοδήγηση του εισαγγελέα της δίκης ότι με το όπλο αυτό διαπράχθηκαν οι δύο φόνοι. Ο δικαστής ονόματι Θέιχερ, στην αιτιολόγηση της απόφασης, εκτός άλλων γράφει ότι: «Ακόμα κι αν δεν έχουν διαπράξει το έγκλημα, που τους καταλογίζεται, είναι, πάντως, ηθικά ένοχοι, γιατί είναι εχθροί των σημερινών θεσμών…»!

Σε ολόκληρο τον κόσμο ξέσπασαν διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης για τους δύο Ιταλούς μετανάστες εργάτες που δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές για την διάσωση τους. Η καταδικαστική απόφαση τελικώς θα γίνει πράξη στις 23 Αυγούστου του 1927, όπου οι δύο αυτοί άνθρωποι θα δολοφονηθούν στην ηλεκτρική καρέκλα.

1 Trackback / Pingback

  1. Με αφορμή την προλεταριακή μνήμη των Sacco και Vanzetti κάποιες σημειώσεις στα περιθώρια του κειμένου – Shades magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: