τελευταία νέα σε τίτλους

Αντισημιτικό άρθρο στην εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” των Ιωαννίνων

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Απόσπασμα της απάντησης του κ. Ελισάφ που δημοσιεύτηκε στον “Πρωινό Λόγο” στις 9 Αυγούστου. Πηγή: proinoslogos.gr

Σχόλιο του Shades 

Σύμφωνα με την σελίδα ενάντια στον αντισημιτισμό όπου βρήκαμε και την είδηση, αλλά και την σελίδα του ΚΙΣΕ άλλο ένα αντισημιτικό άρθρο – παραλήρημα μας έρχεται από την πόλη των Ιωαννίνων. Αναδημοσιεύουμε την είδηση όπως αυτή ανέβηκε στις προαναφερθείσες σελίδες και μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω.

Οι αντισημιτικές απόψεις στην πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι κάτι το νέο όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διαβάζοντας κάποιος/α τον δεύτερο τόμο της έρευνας του Christoph U Schminck Gustavus με τίτλο “Μνήμες Κατοχής” (*) που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι θα διαπιστώσει ότι το μίσος του χριστιανικού πληθυσμού των Ιωαννίνων για τους συντοπίτες τους Εβραίους είναι ανεξίτηλο μέσα στον χρόνο. Σε μια από τις από τις πάρα πολλές συνεντεύξεις μέσα στον τόμο αυτό θα βρει και αυτή του Β. Κόντου από τα Ιωάννινα (σελ 193-194),  ο οποίος δεν διστάζει να μιλήσει στον ιστορικό επιβεβαιώνοντας και τις ίδιες εκθέσεις των Ναζί όπου μιλούσαν για την θετική στάση του χριστιανικού πληθυσμού στην πόλη απέναντι στο μάζεμα των Εβραίων στις 25η Μαρτίου του 44. Ο κύριος αυτός στο τέλος της συνέντευξης υποστηρίζει ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ήταν μια θετική εξέλιξη για την πόλη διότι αυτοί λυμαίνονταν την οικονομία της. Αυτό που βλέπουμε μέσα από αυτά τα λόγια δυστυχώς δεν είναι μια μεμονωμένη εξαίρεση. Η σιωπή και συναίνεση στο Ολοκαύτωμα του χριστιανικού στοιχείου σε αυτήν την χώρα συνοδεύτηκε με το στερεότυπο του “πλούσιου Εβραίου εκμεταλλευτή”, ασχέτως αν η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών στα Ιωάννινα ήταν χαμάληδες και εργάτες με εξαίρεση κάποιες οικογένειες που είχαν καταφέρει να γίνουν έμποροι κυρίως υφασμάτων κλπ. Είναι γεγονός ότι το αντισημιτικό ιδεολογικό στοιχείο είναι διάχυτο μέσα στον ελληνικό πληθυσμό με εξαίρεση ίσως, (τουλάχιστον για εκείνη την εποχή) όσους προσπάθησαν να διασώσουν τους Εβραίους καλώντας τους στο βουνό παλεύοντας για μια νέα κοινωνία. Άρθρα και σχόλια σαν αυτό του κυρίου Καλτσή δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτήν την θέση.  Με τις ιστορικές πηγές για την Εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων θα ασχοληθούμε και με διάφορες δημοσιεύσεις στο μέλλον. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σχετικά.

 

Διαβάστε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο: Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Ένα κακόβουλο αντισημιτικό άρθρο εκμηδένισης του Ολοκαυτώματος, απόδοσης σκοπιμότητας στην υπόμνησή του και σύγκρισης του Ισραήλ με τους Ναζί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωϊνός Λόγος» (4.8.2016). Το άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Προς τι η επιμονή των Εβραίων να τους … τιμούμε συνεχώς;» είναι του δημοσιογράφου Κ. Καλτσή.

Στο δημοσίευμα αντέδρασαν με επιστολές τους -που δημοσιεύονται παρακάτω- ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων καθηγητής κ. Μωϋσής Ελισάφ και αν. γεν. γραμματέας του ΚΙΣΕ, καθώς και το ΚΙΣΕ. Η επιστολή του κ. Ελισάφ δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο του «Πρωϊνού Λόγου» της 9ης Αυγούστου 2016, καθώς και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Η επιστολή του ΚΙΣΕ δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 11.8.16.

Επιστολές απέστειλαν επίσης ο δημοσιογράφος και ιστοριοδίφης των Ιωαννίνων κ. Αλέκος Ράπτης (δημοσιεύθηκε στις 10.8.16) και ο κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, δημοσιογράφος και ανταποκριτής της «Γιεντιότ Αχρονότ» (δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 11.8.16 του «Πρωϊνού Λόγου», μαζί με την επιστολή του ΚΙΣΕ, και δημοσιεύεται παρακάτω). Οι επιστολές αντικρούουν τις προσβλητικές αναφορές του άρθρου με τεκμηριωμένα επιχειρήματα που αποδίδουν τη σωστή διάσταση των ιστορικών γεγονότων και τη σημασία των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Κ. Καλτσής επανήλθε με αντισημιτικά σχόλια τόσο στην ιστοσελίδα του (9.8.16, stotapsi.gr), όσο και με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος», στις 12.8.2016.

  • Διαβάστε στην ιστοσελίδα του ΚΙΣ την απάντηση του Μωϋσή Ελισάφ, την επιστολή του ΚΙΣΕ καθώς και την επιστολή του Βίκτωρα Ελιέζερ.
  • Επισημαίνουμε συγχρόνως κάποια επικριτικά σχόλια αναγνωστών για τις υβριστικές και αντισημιτικές επιθέσεις του κ. Καλτσή εναντίον του κ. Ελισάφ που αναρτήθηκαν στη σελίδα Facebook της ιστοσελίδας stotapsi.gr.

σημείωση

Περισσότερα για την έκδοση Μνήμες Κατοχής του Christoph U Schminck Gustavus στο βιβλιονετ εδώ: http://www.biblionet.gr/book/137550/%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82

1 Trackback / Pingback

  1. Αντισημιτικό άρθρο στην εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” των Ιωαννίνων | grassrootreuter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: