our news

15 Σεπτέμβρη 1935 “Οι νόμοι της Νυρεμβέργης”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,529 other followers

Το φύλλο της εφημερίδας του Ραϊχ με τους «νόμους της Νυρεμβέργης» Το φύλλο της εφημερίδας του Ραϊχ με τους «νόμους της Νυρεμβέργης»

Συνεχίζουμε εδώ στο Shades μια σειρά δημοσιεύσεων για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα στον 20′ αιώνα, κυρίως αυτά που σημάδεψαν ανεξίτηλα  την ανθρωπότητα. Σαν σήμερα στις 15 Σεπτέμβρη του 1935, στην ναζιστική Γερμανία έγινε το περίφημο συνέδριο στην «ιερή» για τους Ναζί πόλη της Νυρεμβέργης όπου θεσμοθετήθηκαν οι ομώνυμοι νόμοι με τους οποίους αποκτούσαν θεσμική ισχύ πολλές από τις φυλετικές θεωρίες που κυριαρχούσαν στη ναζιστική εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία. Στο ίδιο συνέδριο υιοθετήθηκε επίσημα η σβάστικα ως σύμβολο του κράτους.

Οι Νόμοι της Νυρεμβέργης, απέκλειαν τους Εβραίους από τη δημόσια ζωή, στερώντας τους το δικαίωμα συμμετοχής από οτιδήποτε είχε με τα κοινά και την πολιτική ζωή της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Παράλληλα οι νόμοι απαγόρευαν το γάμο και τις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Γερμανών. Εξαιτίας όμως της έλλειψης σαφούς προσδιορισμού για το ποιος ήταν Εβραίος από νομική πλευρά, ορισμένοι Εβραίοι προσωρινά γλίτωσαν από τις σκληρές συνέπειες της φυλετικής διάκρισης, η οποία αποτελούσε τον πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας. Από την άλλη όμως, αυτή ακριβώς η αστοχία στον προσδιορισμό της καταγωγής του κάθε πολίτη διευκόλυνε τους Ναζί στην υπερψήφιση της νομοθεσίας που περιόριζε τα βασικά δικαιώματα των Γερμανών Εβραίων, οι οποίοι έπειτα αντιμετωπίζονταν ως οι “υπάνθρωποι”. Από τους φυλετικούς νόμους δεν ξέφυγαν ούτε αυτοί που έτυχε κάποιος συγγενής τους να είναι Εβραίος και η κατηγορία αυτή συνήθως χαρακτηρίστηκε ως «Mischling» δηλαδή ως μία κατηγορία ατόμων με «μικτό αίμα».

ιστορική φωτογραφία από το συνέδριο της Νυρεμβέργης

ιστορική φωτογραφία από το συνέδριο της Νυρεμβέργης

Με τους νόμους της Νυρεμβέργης εγκαινιάστηκε και επίσημα μια νέα σχολή ψευδο-επιστήμης που ασχολήθηκε με την «καθαρότητα της άριας φυλής» καθώς πιθανών ήταν και οι απαρχές για την σύλληψη της ιδέας της «τελικής λύσης». Μετά την θεσμοθέτηση των νόμων της Νυρεμβέργης οι Εβραίοι σιγά σιγά συγκεντρώθηκαν σε γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου χρησιμοποιήθηκαν ως εργατικό δυναμικό σε καταναγκαστικά έργα. Οι Ναζί έχοντας αποκτήσει  τον πλήρη έλεγχο της ζωής των Εβραίων, καθόριζαν ακόμα και την ποσότητα των τροφίμων διανέμονταν στα γκέτο που φυσικά ήταν μηδαμινή, αρκετή μονάχα για να μην πεθάνουν αμέσως. Οι περιουσίες των Εβραίων δημεύτηκαν και έγιναν περιουσία του Ράιχ, έτσι αποκομμένοι από την κοινωνία, χωρίς χρήματα ή πόρους, και κάτω από τον ζυγό των Ναζί, οι Εβραίοι ήταν πλέον ανυπεράσπιστοι και όδευαν προς τον χαμό. Τον ίδιο καιρό, η Γκεστάπο αναδεικνυόταν σε στυλοβάτη της κρατικής καταστολής με τη σύλληψη 3.500 «υπόπτων για κομμουνιστική ή σοσιαλιστική δράση». Καθώς ξημέρωνε το 1936, ο Γιόζεφ Γκέμπελς ανακοίνωνε:

«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ψωμί, όχι όμως και χωρίς κανόνια». Και γνωστοποιούσε πρόγραμμα «δημιουργίας αποικιών» που θα μπορούσαν να καλύψουν τις γερμανικές ανάγκες σε πρώτες ύλες.

 

Advertisements

1 Comment on 15 Σεπτέμβρη 1935 “Οι νόμοι της Νυρεμβέργης”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: