τελευταία άρθρα σε τίτλους

Bertolt Brecht Η “Εβραία”

μονόλογος από το "τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ"

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Η “Εβραία” είναι ο τελευταίος μονόλογος από το σπονδυλωτό έργο του Bertolt Brecht “τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ. Το έργο αυτό του Μπρεχτ αποτελείται απο 24 σκηνές-μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος μεταξύ 1935 και 1939 και περιγράφουν την τρομοκρατία και την άγρια φύση του ναζιστικού καθεστώτος. Η ελληνική μετάφραση αυτού του έργου του Brecht είναι του Μάριου Πλωρίτη και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΜωραίτηςΣτον μονόλογο αυτό μια Γερμανίδα Εβραία, η Ιουδήθ Κέιθ, γυναίκα γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία για να πάει στο Άμστερνταμ, για να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του συζύγου της. Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου, που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Η υποκρισία γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης σχέσης, καθώς όλα μοιάζουν υποταγμένα στο κατασταλτικό κράτος και αλλοτριωμένα από τη χιτλερική ιδεολογία. Στο κείμενο αποτυπώνεται η εσωτερική ένταση του ατόμου που παίρνει μια απόφαση ενώ βρίσκεται στο χείλος της απελπισίας. Μέσα από την ανάγνωση του έργου στρέφουμε την προσοχή στα εκατοντάδες πρόσωπα της καθημερινότητας, τα οποία, δίνοντας έναν οριακό αγώνα επιβίωσης, αναδύονται ως σύγχρονοι/ες ήρωες και ηρωίδες του Brecht [1].

Το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε παρακάτω είναι από την παράσταση που ανέβηκε το 1978 μαζί με άλλα πέντε μονόπρακτα διαφόρων άλλων συγγραφέων, από το Θίασο Λαμπέτη. Αν και το συγκεκριμένο ντοκουμέντο έχει ανέβει από δεκάδες σελίδες και ιστολόγια αριστερής κυρίως προελεύσεως, αξίζει να το ξαναδεί κανείς γιαυτό τον λόγο το δημοσιεύουμε και εμείς για να εμπλουτίσουμε το αρχειακό υλικό στην σελίδα μας. Η ερμηνεία είναι της Έλλης Λαμπέτη, της μεγάλης Αρβανίτισσας ηθοποιού.

Ένα σύντομο εισαγωγικό για τον Bertolt Brecht

bertolt-brechtΟ Brecht γεννήθηκε το 1898 στην Βαυαρία και πέθανε το 1956 στο ανατολικό Βερολίνο. Μελέτησε την θεωρία του διαλεκτικού υλισμού, ενώ φοίτησε και στην Μαρξιστική Εργατική Σχολή στο Βερολίνο. Ο κομμουνιστής Brecht αλληλογραφούσε τακτικά με τον Walter Benjamin, αλλά διατηρούσε και με άλλους θεωρητικούς της εποχής εκείνης, μεταξύ αυτών της σχολής της Φρανκφούρτης και τον Karl Korsch. Κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αναγκάστηκε να καταταχτεί στον γερμανικό στρατό ως νοσοκόμος. Εκεί ξεκίνησε να γράφει θεατρικά και ποίηση. Θεωρείται ο πατέρας του “επικού θεάτρου” (Episches Theater) και ένας από τους κορυφαίους δραματουργούς του 20 αιώνα.

Κατά την διάρκεια του ναζισμού αυτοεξορίστηκε το 1933 στην Δανία, την Φιλανδία και από εκεί στις ΗΠΑ όπου έμεινε μέχρι και το τέλος του πολέμου. Στις ΗΠΑ δέχθηκε την καταστολή της αντικομμουνιστικής υστερίας του Μακαρθικού καθεστώτος. Το 1945 ο Brecht μετακομίζει στην Σοβιετική ανατολική Γερμανία (DDR) όπου θα κερδίσει και αρκετά βραβεία και εκεί και στην ΕΣΣΔ. Τα περισσότερα έργα και ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και μπορείτε να βρείτε σε αναλυτική λίστα στην σελίδα του Ινστιτούτου Goethe

Παραπομπή

[1] Διαβάστε τον διάλογο και μια μικρή παρουσίαση στο ιστολόγιο “η σπηλιά του Νοσφεράτου” http://nosferatos.blogspot.de/2012/12/blog-post_8508.html

1 Comment on Bertolt Brecht Η “Εβραία”

1 Trackback / Pingback

  1. «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ μέχρι τις 4 Γενάρη στην Αθήνα – Shades magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: