τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Τo Νταχάου ήταν το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που άνοιξε στη Γερμανία. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου πυρομαχικών νοτιοανατολικά της μεσαιωνικής πόλης του Νταχάου, περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου στην πολιτεία της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία. Άνοιξε το 1933 από τον Heinrich Himmler και  κατέληξε να συμπεριλαμβάνει σχεδόν 100 υπο-στρατόπεδα, τα οποία ως επί το πλείστον βρίσκονταν σε όλη τη νότια Γερμανία και την Αυστρία. Τα στρατόπεδα απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στις 29 Απριλίου του 1945.

Ο Χάινριχ Χίμλερ, ως αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου, το περιέγραψε επίσημα ως “το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατουμένους”.  Σε αυτό μεταφέρθηκαν αρχικά αντίπαλοι του καθεστώτος, Σοσιαλδημοκράτες, Κομμουνιστές και συνδικαλιστές. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αριθμούσε περίπου 4.800 κρατουμένους. Συν τω χρόνω, όμως, άρχισαν να αυξάνονται καθώς μεταφέρθηκαν εκεί και Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και ομοφυλόφιλοι. Οι Εβραίοι αρχικά ήσαν ελάχιστοι και ανήκαν σε κάποια από τις πιο πάνω ομάδες. Πρώτος διοικητής του στρατοπέδου ήταν ο Χίλμαρ Βέκερλε (Hilmar Wäkerle), ο οποίος ύστερα από τετράμηνη θητεία αντικαταστάθηκε από τον Τέοντορ Άικε (Theodor Eicke). Τον Μάιο του 1933 υπήρχαν ήδη εκεί 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι.

Στο στρατόπεδο του Νταχάου βρέθηκαν και πολλοί/ες κομμουνίστριες/ες από την ελλαδική περιφέρεια μετά την κατοχή της χώρας από τους ναζί. Ένας από τους πλέον διάσημους ήταν και ο τότε γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης που μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο στις 30 Νοεμβρίου του 1941. Έμεινε φυλακισμένος εκεί μέχρι την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τις δυνάμεις των συμμάχων (ΗΠΑ)και την λήξη του πολέμου το 1945.

Το βίντεο που αναδημοσιεύουμε σήμερα στο αρχείο του Shades, είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο με έγχρωμο υλικό και πολύ σκληρές εικόνες. Αποτελεί ένα από τα φιλμ που τράβηξαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης με εικόνες που “σόκαραν” ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Η αναδημοσίευση του βίντεο έγινε από την σελίδα της Ισραηλιτικης Κοινότητας ΑθηνώνΠερισσότερες γενικές πληροφορίες στα το στρατόπεδο του Νταχάου μπορείτε να επισκεφτείτε και τον σύνδεσμο του wikipedia εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF_%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85

2 Comments on Σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου

1 Trackback / Pingback

  1. Σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου – info newstime

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: