our news

Σημείωμα για την επίσκεψη Ομπάμα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,629 other followers

People raise their hands and shout slogans in front of the parliament building during a rally against a new austerity package at Constitution (Syntagma) square in Athens June 5, 2011. REUTERS/Pascal Rossignol (GREECE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS)

Καρλ Λίμπκνεχτ, «Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα», Μάης 1915.

Συλλογικό κείμενο παρέμβασης με αφορμή την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα.  

H επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (ο οποίος θα παραμείνει στο αξίωμά του και μετά τις εκλογές της 8/11, μέχρι και 31/12/2016), δεν αποτελεί έκπληξη, αν ληφθούν υπόψη οι γενικότεροι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών που διεξάγονται τόσο πάνω στα ερείπια της Συρίας, όσο και στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του Ομπάμα είναι απόλυτα ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους και πρωτίστως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν να διαπραγματευθούν την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού καπιταλισμού τόσο στο γεωπολιτικό/πολεμικό πεδίο, όσο και στο οικονομικό με το στόχο περικοπής/ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους του ελληνικού κράτους. Οι παραπάνω σχεδιασμοί όχι μόνο δεν αφορούν τα εργατικά συμφέροντα και το ανταγωνιστικό προς το υπάρχον ρεύμα, αλλά είναι απολύτως εχθρικοί προς αυτά. Προοικονομούν την περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την ένταση του εθνικισμού και του μιλιταρισμού, επαυξάνουν την απειλή να γίνουμε σύσσωμοι κρέας για τα καπιταλιστικά κανόνια.

Καμία στήριξη στην διαπραγμάτευση της querfront [1] κυβέρνησης. Ο «αντι-αμερικανισμός» που θα πλασαρισθεί από πολλές πλευρές τις επόμενες ημέρες είναι ένα ακόμα κόλπο του ελληνικού κράτους να μυστικοποιήσει την αντεργατική του στρατηγική, να αποδώσει την κρίση του κεφαλαίου είτε σε μία μυθική υπερδύναμη, σε έναν μυθικό πλανητάρχη, είτε σε μια «κακιά και κουτόφραγκη Μέρκελ» και σε έναν «κομπλεξικό ανθέλληνα Σόιμπλε».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ημερομηνία της επίσκεψης, το ότι δηλαδή συμπίπτει με τον τριήμερο εορτασμό της «εξέγερσης του Πολυτεχνείου», δεν είναι καθόλου τυχαία. Θυμίζουμε ότι και ο Πρόεδρος Κλίντον είχε επιλέξει το 1999 τις ίδιες ημέρες να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επιλογή αυτή μπορεί να αποδοθεί σε ένα κοινό προβοκάρισμα τόσο της ελληνικής, όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης. Πολλοί θύλακες στο ελληνικό κράτος και η ίδια η κυβέρνηση θα δουν ως ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί προς ΗΠΑ και ΕΕ, μία Αθήνα αστυνομοκρατούμενη, με χιλιάδες ασφαλίτες και τους άλλους μηχανισμούς κρατικής καταστολής στους δρόμους, με πορείες που πιθανόν να έχουν απαγορευθεί, ένας σχεδιασμός που, όπως πάντα, θα περιλαμβάνει κρατικές και παρακρατικές παρεμβάσεις που όλες θα στοχεύουν τόσο σε ένα «καμένο αθηναϊκό κέντρο», όσο και στην τρομοκράτηση των υπηκόων του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού. Σε αυτό το πλαίσιο «νεκραναστήθηκε» μέχρι κι ο «επικεφαλής» της «17Ν» Γιωτόπουλος να μιλήσει για «ασύλληπτους πυρήνες», ενώ τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την ηρωοποίηση του Κουφοντίνα και την μέσω αυτού «κομμουνιστική» αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα.

Το αντιφασιστικό και ανταγωνιστικό κίνημα δεν έχει τίποτα να κερδίσει και οφείλει να μην μπει σε αυτό το παιχνίδι. Να μην γίνει η επίσκεψη του Ομπάμα η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ελληνικό κράτος, για τον ελληνικό εθνικισμό, όποιο πρόσημο και να έχει.

Ο Ομπάμα κατέχει το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα του πιο ισχυρού καπιταλιστικού κράτους στον κόσμο, το οποίο παίζει  έναν κρίσιμο ρόλο για την κοινωνική αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε πλανητικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο το αντιφασιστικό και ανταγωνιστικό κίνημα δεν πρέπει να δεχθούν έναν αντι-αμερικανισμό, ο οποίος στην πολιτική του ρητορική είτε έμμεσα, είτε άμεσα αφενός εξισώνει τις ΗΠΑ (σύμμαχο στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη) με τη ναζιστική Γερμανία και αφετέρου πλασάρει τους γνωστούς φιλο-καπιταλιστικούς μύθους περί «πολύ-πολικού κόσμου», περί αντίθεσης «Δύσης-Ανατολής» και περί «αντιϊμπεριαλιστικών εθνών-κρατών». Τα εγκλήματα των ΗΠΑ που έγιναν κατά κύριο λόγο στην περίοδο που αυτές ηγούνταν του παγκόσμιου αντικομμουνιστικού αγώνα που έδινε η καπιταλιστική κυριαρχία, δεν εξομοιώνονται με τα εγκλήματα του φασισμού/ναζισμού ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά. Η ειδική ευθύνη που επιρρίπτεται στις ΗΠΑ, είναι ότι επέβαλαν στην ανθρωπότητα μέσω της «διπλωματίας της ατομικής βόμβας» την απειλή του πυρηνικού αφανισμού, αλλά ακόμα και αυτό απέχει ουσιωδώς από το Ολοκαύτωμα, από το πραγματικό στήσιμο δηλαδή ενός εργοστασίου ολοκληρωτικής εξόντωσης του ανθρώπινου.

Από την άλλη αναφορικά με την Ελλάδα η ειδική ευθύνη που βαραίνει τις ΗΠΑ, είναι ότι συνέβαλαν στρατιωτικά σε συνέργεια με το ελληνικό κράτος μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, στην ήττα των κομμουνιστικών δυνάμεων. Με άλλα λόγια βοήθησαν την καπιταλιστική κυριαρχία στην Ελλάδα, στην οργάνωση και οικοδόμηση  ενός εθνικιστικού-αντικομμουνιστικού κράτους με έντονα φασίζοντα χαρακτηριστικά. Ανέχθηκαν και ανά περιπτώσεις προμοτάρισαν την στελέχωσή του κράτους από τους εγχώριους φασίστες και συνεργάτες των ναζί. Η κατάληξη αυτής της πορείας ήταν η επτάχρονη φασιστική στρατιωτική δικτατορία. Μια κατάληξη που εκτός των άλλων ωφέλησε κατά κύριο λόγο το ελληνικό Κεφάλαιο, ενίσχυσε την θέση του και έλαβε για ένα διάστημα στήριξη και  μίας σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως του κομματιού εκείνου που απέκτησε διάφορα υλικά προνόμια εκείνη την περίοδο.

Μεταπολιτευτικά ο αντι-αμερικανισμός αξιοποιήθηκε, προκειμένου να ενισχυθούν παραλλαγμένοι κάποιοι από τους βασικούς συγκροτητικούς μύθους του ελληνικού σχηματισμού οι οποίοι όλοι συνδέονται με την αναπαραγωγή της ίδιας της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο ελληνικός αντι-αμερικανισμός στην ουσία του και όχι στις επικές (ή αν προτιμάτε νεκρόφιλες) του «πολυτεχνειακές» αναπαραστάσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ειδική μορφή φετιχιστικού αντικαπιταλισμού-αντιϊμπεριαλισμού που ταιριάζει για την μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπως ο αντι-γερμανισμός για την «μνημονιακή» Ελλάδα.

Είμαστε αλληλέγγυοι με το προλεταριάτο των ΗΠΑ, με κάθε κομμουνιστή, ριζοσπάστη αγωνιστή που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, με το αντιρατσιστικό κίνημα των αφρο-αμερικανικών κοινοτήτων και τις εξεγέρσεις τους στις μητροπόλεις των ΗΠΑ. Κανένας Ομπάμα δεν θα γίνει αφορμή έστω και για ένα τριήμερο να μετριάσουμε, ή να βάλουμε νερό στο κρασί της κριτικής μας στον ελληνικό καπιταλισμό. Δεν νοιαζόμαστε για τα συμφέροντα των ανταγωνιστών καπιταλιστικών κρατών των ΗΠΑ. Ξέρουμε ότι είναι τόσο εχθρικά απέναντι στους εργάτες, όσο και τα ίδια τα συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού.

υποσημείωση:

  1. Ο όρος QUERFRONT προέρχεται από την Γερμανία της δεκαετίας του 30 και χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα. Περιγράφει την μετωπική συμμαχία αριστερών κινημάτων με ακροδεξιές και ναζιστικές πολιτικές τάσεις. Σήμερα οι QUERFRONT συνεργασίες μιλώντας συγκεκριμένα για την Γερμανία είναι συνήθως μεταξύ ιδιαίτερα μειοψηφικών τάσεων της αντι-ιμπεριαλιστικής αριστεράς και του NPD (νεοναζιστικό κόμμα στην Γερμανία). Χρησιμοποιούμε τον όρο εδώ όπως τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πρόσφατα ένας κομμουνιστής στην Γερμανία, ο Thomas Ebermann σε μια ανοιχτή εκδήλωση.
Advertisements

1 Comment on Σημείωμα για την επίσκεψη Ομπάμα

  1. Πολύ ψύχραιμη και πραγματιστική τοποθέτηση που βάζει πολλά πράγματα στη θέσης τους, από πραγματικά αριστερή σκοπιά.
    Προσωπικά αναρωτιέμαι πως θα συμπεριφερόταν η Ελλάδα, με τη δεδομένη πολιτική της ηγεσία, τη διάχυτη εθνική μυθολογία και με τους συσχετισμούς των πολιτικών της δυνάμεων, με το δεδομένο ανατολίτικο και βυζαντινό υπόβαθρο, αν είχε τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: