τελευταία νέα σε τίτλους

Για τον Λέοναρντ Κοέν

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,819 other followers

Ο Κοέν σε συναυλία σε κατειλημμένο πανεπιστήμιο στην Ρώμη το 1974, ύστερα από πρόσκληση των φοιτητών.

Με λύπη και κάπως με έκπληξη υποδεχτήκαμε εδώ στο Shades, τα νέα του θανάτου ενός εξαιρετικού ανθρώπου, νοβελίστα, στιχουργού και ποιητή. Ο λόγος για τον θάνατο του Λέοναρντ Κοέν που άφησε την τελευταία του πνοή, χθες 11 Νοέμβρη 2016 σε ηλικία 82 χρόνων.

Ο Κοέν γεννήθηκε το 1934 στο Μόντρεαλ του Καναδά σε μια εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος έμπορος υφασμάτων και πέθανε όταν ο Λέοναρντ Κοέν ήταν σε ηλικία 6 ετών, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο τον σημάδεψε και τον ακολούθησε σε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Από πολύ μικρή ηλικία ο Λέοναρντ Κοέν έδειξε ενδιαφέρον για την μουσική και όταν ήταν έφηβος άρχισε να μαθαίνει κιθάρα. Ήταν η εποχή που έγινε μέλος του country μουσικού γκρουπ Buckskin Boys. Αργότερα ξεκίνησε τις σπουδές του σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά και του κόσμου, το Πανεπιστήμιο McGil στο Μόντρεαλ. Εκεί έκανε και τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα γράφοντας ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους του Καναδά. Μετά τις σπουδές του το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), που θεωρείται ένα από τα πιο πρωτοποριακά λογοτεχνικά έργα της δεκαετίας του ’60, γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας.  Ωστόσο απογοητευμένος από την οικονομική του κατάσταση, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Ο Κόεν φαίνεται ότι μισούσε τον θεσμό του γάμου και δεν παντρεύτηκε ποτέ.  Παρόλα αυτά όμως είναι πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ και της Λόρκα, που απέκτησε με έναν από τους έρωτες της ζωής του την Σούζαν Έλροντ (Suzanne Elrod).

H μουσική, η ποίηση και συνολικό το βίωμα και η εμπειρία που άφησε πίσω του ο Λέοναρντ Κοέν αποτελούν μία ακόμα από τις μυριάδες όψεις της έξαψης, του πάθους της ελευθεριότητας. Ο Κοέν εκφράζει τα καλύτερα στοιχεία της ιστορικής κοσμικής εβραϊκής κουλτούρας, τα οποία αναμειγνύει με την τζαζ, την αμερικανική φολκ, τα μπλουζ, συνολικά με τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις της νεωτερικής συνείδησης. Θα είναι πάντα εκεί, ένας φλογισμένος αντιφασίστας σιωνιστής, ένας λιμπερτίνος της Ύδρας, να μας υπενθυμίζει ότι ενάντια στη παράνοια και τη θλίψη των εθνών, ενάντια στα κρεματόρια, το μίσος θα υπάρχει η ζωή, ο έρωτας, η ελευθερία.

Έργα του Κοέν έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά και μπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://www.biblionet.gr/author/56639/Cohen,_Leonard,_1934-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: