τελευταία νέα σε τίτλους

Πόλη Χωρίς Εβραϊους «Μια χαμένη ταινία σε υπαίθρια αγορά του Παρισιού»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Μια νέα είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ αυτές τις μέρες. Μια ταινία που θεωρείται χαμένη εδώ και πολλά χρόνια βρέθηκε σε μια υπαίθρια αγορά του Παρισιού. Έχει τον τίτλο «Die Stadt ohne Juden» (Πόλη χωρίς Εβραίους) και είχε κάνει την πρεμιέρα στην Βιέννη το 1924. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο σε μια δυστοπική νουβέλα ενός Εβραίου συγγραφέα και δημοσιογράφου, ονόματι Χούγκο Μπετάουερ. Το κείμενο αναφέρεται στη ζωή των χαμένων, των φτωχών και των αποδιοπομπαίων τράγων που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των γεγονότων της εποχής τους. Η «πόλη χωρίς Εβραίους»  για πολλούς/ες θεωρείται μια ταινία προφητική γιατί το σενάριο αφηγείται μια κατάσταση λίγο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο που όλοι οι Εβραίοι μιας γερμανόφωνης πόλης εξορίζονται με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση που την μάστιζε.

Οι πολιτικοί βρίσκουν γρήγορα έναν αποδιοπομπαίο τράγο: «Ο λαός» ανακοινώνει ο καγκελάριος, «απαιτεί να εξοριστούν όλοι οι Εβραίοι». Η υπόθεσή της συγκλονίζει λόγω και της ομοιότητας των πρακτικών που παρουσιάζονται με αυτές που ακολούθησαν οι ναζί σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ενώ ο συγγραφέας καταγράφει το αντισημιτικό κλίμα της εποχής που σταδιακά ενισχύεται.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο συγγραφέας του βιβλίου «Πόλη Χωρίς Εβραίους», δολοφονήθηκε στο γραφείο του από μέλος του ναζιστικού κόμματος, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας. Όσο για κάποιους από τους πρωταγωνιστές, ο Γιόχαν Ρίμαν, που εμφανίζεται στην ταινία ως Εβραίος πρωταγωνιστής λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, ενώ ο ηθοποιός Χανς Μόζερ, που υποδύεται έναν σκληρό αντισημίτη στην ταινία, αναγκάστηκε να φύγει από την Αυστρία επειδή αρνήθηκε να χωρίσει την Εβραία σύζυγό του.

Η ταινία θα επανακυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2017, αφού θα προηγηθεί η ψηφιακή της επεξεργασία με την χρηματοδότηση ενός ανώνυμου Εβραϊκού ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχείου Ταινιών.

Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά: https://www.theguardian.com/world/2016/dec/09/lost-austrian-film-predicting-rise-of-nazism-restored-and-relaunched

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: