τελευταία άρθρα σε τίτλους

Για την δολοφονία της Λούξεμπουργκ και του Λίμπκνεχτ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,569 other followers
Εκτέλεση Γερμανού νεαρού Κομμουνιστή από τα ακροδεξιά Freikorps, παραστρατιωτική οργάνωση, πρόγονος των SA και των SS των Ναζί και εργαλείο καταπίεσης της εξέγερσης στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού SPD.

« (..) Η αντίφαση ανάμεσα στην ισχυρή και αποφασιστική επίθεση των βερολινέζικων μαζών από τη μία και της αναποφασιστικής και άτολμης απραξίας της ηγεσίας του Βερολίνου από την άλλη στιγμάτισε αυτό το τελευταίο επεισόδιο. Η ηγεσία απέτυχε. Μια νέα ηγεσία όμως μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί από τις μάζες για τις μάζες. Οι μάζες είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Είναι ο βράχος πάνω στον οποίο θα χτιστεί η τελική νίκη της επανάστασης. Οι μάζες στάθηκαν στο ύψος τους απέναντι στην πρόκληση και μέσα από αυτή την “ήττα” σφυρηλάτησαν έναν κρίκο στην αλυσίδα των ιστορικών ηττών, που είναι το καμάρι και η δύναμη του διεθνούς σοσιαλισμού. Αυτός είναι ο λόγος που οι μελλοντικές νίκες θα ξεπηδήσουν από αυτή την “ήττα”. Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο!» Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο ήδη «και πάλι θ’ ανορθωθεί μέσα σε κλαγγές» και μες στον τρόμο σας θα την ακούσετε σαλπίζοντας να διακηρύσσει: «Υπήρξα, υπάρχω, θα υπάρξω»»

από το τελευταίο άρθρο της Ρόζα Λούξεμπουργκ στην εφημερίδα των Σπαρτακιστών “Κόκκινη Σημαία” (Rote Fahne)  15.1.1919

Ήταν 4 Γενάρη του 1919 όταν απομακρύνεται ο ανεξάρτητος σοσιαλδημοκράτης Έμιλ Άιχχορν από τη θέση του ως επικεφαλής της αστυνομίας, επειδή κατά τη διάρκεια βίαιων επαναστατικών συγκρούσεων μέσα στον Δεκέμβρη του 1918 είχε αρνηθεί να επιτεθεί με όπλα σε απεργούς. Την επόμενη μέρα ξέσπασε η κομμουνιστική επαναστατική εξέγερση των Σπαρτακιστών με απότέλεσμα την δημιουργία ενός 50μελούς συμβουλίου των επαναστατών, καταλήψεις, μαζικές πορείες, απεργίες με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης Έμπερτ και την οικοδόμηση μιας συμβουλιακής άμεσης δημοκρατικής δομής. Οι διαπραγματεύσεις των κομμουνιστών εξεγερμένων με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Φρίντριχ Έμπερτ, δεν καταλήγουν σε συμβιβασμό. Προκειμένου να επιβληθεί ηρεμία και τάξη, η απάντηση της κυβέρνησης Έμπερτ ήταν η βίαιη καταστολή των εξεγερμένων. Για την καταστολή της επανάστασης η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς. Στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονούνται οι δύο μπροστάρηδες της εξέγερσης των Σπαρτακιστών και ιδρυτικά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας: η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ. Ήταν το τέλος μιας από τις πιο προωθημένες επαναστατικές εξεγέρσεις της ιστορίας. Το τέλος των εργατικών συμβουλίων και της περίφημης «κομμούνας του Βερολίνου».

Τις επόμενες μέρες θα ασχοληθούμε με ένα αναλυτικό αφιέρωμα με θέμα την κομμουνιστική επανάσταση στην Γερμανία το 1918/19.

Κάθε χρόνο στο Βερολίνο από τον σταθμό Frankfurter Tor στις 10 το πρωί πραγματοποιείται πορεία μνήμης για την δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Έτσι και φέτος η πορεία αυτή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 1919. 

1 Comment on Για την δολοφονία της Λούξεμπουργκ και του Λίμπκνεχτ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: