our news

Στη μνήμη του κομμουνιστή Marinus van der Lubbe

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,629 other followers

Ο Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1909 στο Λέιντεν της Ολλανδίας και αναγκάστηκε να μεγαλώσει πιο γρήγορα από άλλα παιδιά της ηλικίας του λόγω των συνθηκών μεγάλης φτώχειας που βρισκόταν η οικογένεια του. Ήταν γιος του περιοδεύοντος εμπορικού αντιπροσώπου Φρανσίσκους Κορνέλις (Franciscus Cornelis) και της Πετρονέλα βαν Χάντελ (Petronella van Handel), η οποία είχε ήδη έξι παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Ο μέθυσος πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια λίγο μετά την γέννηση του Μαρίνους, ενώ όταν ήταν μόλις 12 ετών, το 1921, ο Μαρίνους έχασε και την μητέρα του. Ύστερα από τον θάνατό της αναγκάστηκε να ζήσει με την ετεροθαλή αδελφή του στο Έχστχεεστ (Oegstgeest) κοντά στο Λέιντεν, σύντομα όμως θα την εγκαταλείψει λόγω μεγάλων διαφωνιών και λογομαχιών. Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να εκπαιδεύεται ως κτίστης και, όταν άρχισε να εργάζεται, ήρθε σε επαφή με το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα και το 1925 εντάχτηκε στην κομμουνιστική νεολαία του Ολλανδικού κόμματος. Ένα χρόνο αργότερα τραυματίστηκε σε εργατικό ατύχημα και σχεδόν τυφλώθηκε. Έμεινε χωρίς δουλειά και ζούσε με μια μικρή σύνταξη. Έμαθε λίγα γερμανικά και ίδρυσε το «Σπίτι του Λένιν», όπου οργάνωνε πολιτικές συναντήσεις με άλλους κομμουνιστές νεολαίους της περιοχής αυτής. Σε μια από τις διάφορες ευκαιριακές δουλειές, που έκανε για να συμπληρώσει το εισόδημά του, κατηγορήθηκε ως υποκινητής απεργίας και σύρθηκε στα δικαστήρια. Ο Λούμπε με μεγάλο αίσθημα αυτοθυσίας, στην δίκη πήρε επάνω του την ευθύνη της απεργίας για να καλύψει τους συντρόφους του, παρόλο που ήταν πολύ νέος και άπειρος για να ήταν ο κύριος οργανωτής της. Αργότερα προσπάθησε να μεταναστεύσει στην Σοβιετική Ένωση αλλά δεν το κατάφερε ποτέ λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βρισκόταν.

Οι διαφωνίες και συγκρούσεις μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα της εποχής επηρέασαν τον Λούμπε. Σύντομα θα αφήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ολλανδίας και θα περάσει στις γραμμές μιας συμβουλιακής κομμουνιστικής ομάδας στην Ολλανδία που λεγόταν Διεθνιστική Κομμουνιστική Ομάδα GIC (Groep van Internationale Communisten). Το 1933, ξέροντας πλέον και γερμανικά, θα μετακομίσει στην γειτονική Γερμανία όπου θα συνεχίσει την πολιτική του δράση ως κομμουνιστής σε συνθήκες παρανομίας μέσα από το KAPD, της αριστερής κομμουνιστικής διάσπασης του KPD, που ιδρύθηκε μετά την ήττα της Κομμουνιστικής Επανάστασης το 1918.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1933, λίγες μέρες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εσωτερικού του. Μέσα στο φλεγόμενο κτίριο η αστυνομία συνέλαβε τον Λούμπε σε άθλια κατάσταση. Ώρες αργότερα και μετά από φρικτά βασανιστήρια ομολόγησε ότι αυτός έβαλε τη φωτιά στο κτίριο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία και να προκαλέσει κοινωνική εξέγερση για την ανατροπή τους. Το ίδιο βράδυ το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τέθηκε εκτός νόμου και 1.500 κομμουνιστές συνελήφθησαν. Τον Δεκέμβρη του 1933 ξεκίνησε η δίκη του Λούμπε με την κατηγορία της συνωμοσίας και του εμπρησμού. Συγκατηγορούμενοί του ήταν τέσσερις «ορθόδοξοι» κομμουνιστές: Ο Γερμανός Ερνστ Τόγκλερ και οι Βούλγαροι Μπλαγκόι Ποπώφ, Βασίλι Τάνεφ και ο πιο γνωστός όλων για τον πύρινο λόγο του στο δικαστήριο, ο Γκιόργκι Ντιμιτρόφ, μετέπειτα γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Στην στημένη αυτή δίκη που οργάνωσαν οι ναζί, το κατηγορητήριο κατέρρευσε για τους 4 κομμουνιστές, όχι όμως και για τον «αριστερό κομμουνιστή» Λούμπε. Έτσι στις 10 Ιανουαρίου 1934 στις φυλακές της Λειψίας ο Λούμπε εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού.

Στη δίκη ο Δημητρόφ εξελίχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία, καθώς κατάφερε να ανατρέψει όλα τα επιχειρήματα του τότε Υπουργού Εσωτερικών της Πρωσίας Γκέρινγκ, ο οποίος χάνοντας την ψυχραιμία του φώναξε εμπρός στο Δικαστήριο: “Δεν ήρθα εδώ για να με κατηγορείς εσύ! Σε ό,τι με αφορά, είσαι ένα κακοποιό στοιχείο, που έπρεπε να είχε καταλήξει στην αγχόνη εδώ και καιρό!”, πράγμα που ανάγκασε τους δικαστές να τον ανακαλέσουν στην τάξη. Η δίκη απογοήτευσε πικρά τους Ναζί, καθώς αποδείχτηκε μέγα προπαγανδιστικό φιάσκο [1].

Εβδομήντα τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του, ο Λούμπε θα αθωωθεί συμβολικά από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης, που όμως

Μνημείο αφιερωμένο στον Λούμπε που βρίσκεται στην Λειψία

Μνημείο αφιερωμένο στον Λούμπε που βρίσκεται στην Λειψία

στηρίζει την απόφασή του στο νόμο του 1998, για την αποκατάσταση όσων καταδικάστηκαν από το –εξ ορισμού άδικο– ναζιστικό καθεστώς και δεν έχει να κάνει με το εάν ο Βαν Ντερ Λούμπε ήταν αθώος ή ένοχος [2]. Η δημόσια κατήγορος Μόνικα Χαρμς (Monika Harms) απάλλαξε από τις κατηγορίες τον βαν ντερ Λούμπε, χωρίς όμως να δώσει και το δικαίωμα αποζημίωσης στους απογόνους του.

Αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι όντως ο Λούμπε ήταν αυτός που έβαλε φωτιά στο γερμανικό κοινοβούλιο, οι ιστορικοί όμως φαίνεται να είναι διχασμένοι ακόμα και σήμερα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αλλά και αμέσως μετά τον εμπρησμό, στις γραμμές του τότε κομμουνιστικού κινήματος έγιναν μεγάλες πολιτικές διαμάχες για τον «ρόλο που έπαιξε ο Λούμπε». Οι μεν, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας παρουσίαζαν τον Λούμπε ως ένα διαταραγμένο άτομο που ήταν όργανο των ναζί. Οι δε αριστεροί κομμουνιστές και άλλες προσωπικότητες τον υπερασπίστηκαν. Μάλιστα ο διάσημος ποιητής Willem Elsschot έγραψε και ένα εξαιρετικό ποίημα στην μνήμη του [3]. Όποια και να είναι η αλήθεια, ο Λούμπε ήταν ένας γνήσιος αγωνιστής εργάτης του κομμουνιστικού κινήματος και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζει και αυτό το άρθρο. Σε ένα μεγάλο βαθμό ο Λούμπε κατανόησε τι πρόκειται να επακολουθήσει μετά την αναρρίχηση των ναζί στην εξουσία. Γιαυτό αξίζει έστω και τώρα να αποκατασταθεί η μνήμη του.

Παραπομπές

[1] Διαβάστε για τον Λούμπε και την δίκη  από το ελληνικό wikipedia εδώ

[2] Βλέπε άρθρο “Το Ράιχσταγκ στις φλόγες” 

[3] ποίημα του Willem Elsschot για τον Λούμπε (αγγλική μετάφραση) εδώhttp://www.hull.ac.uk/php/abspjl/Dutch/vdLubbe.html

Advertisements

1 Trackback / Pingback

  1. Ερνστ. Τέλμαν: «Τα διδάγματα της εξέγερσης του Αμβούργου»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: