τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #04» Ο εμπρησμός της Συναγωγής της Κέρκυρας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Πριν λίγο καιρό εγκαινιάσαμε τη νέα μας στήλη «Χρονικά Αντισημιτισμού» με μια δημοσίευση αφιερωμένη στους εμπρησμούς στην Συναγωγή Χανίων το 2010. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέσω αυτής της στήλης ένα αρχείο προσβάσιμο σε όλους,  για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας, αλλά και την διεύρυνση της γνώσης μας πάνω στο ζήτημα της αντισημιτικής βίας στην Ελλάδα. Στην τέταρτη κατά σειρά δημοσίευση της στήλης θα ασχοληθούμε περισσότερο δημοσιογραφικά με έναν άλλο εμπρησμό από την πρόσφατη ιστορία, αυτόν της Συναγωγής της Κέρκυρας.

Η επίθεση στην Συναγωγή της Κέρκυρας από εμπρηστές πραγματοποιήθηκε στο ξεκίνημα του Εβραϊκού Πάσχα τον Απρίλιο του 2011. Σύμφωνα με την τότε έκθεση

Φωτογραφία μετά από τον εμπρησμό

Φωτογραφία μετά από τον εμπρησμό

της αστυνομίας, οι δράστες μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στην συναγωγή και ύστερα έβαλαν φωτιά σε περίπου 30 ιερά θρησκευτικά βιβλία. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο οχήματα της πυροσβεστικής με 4 πυροσβέστες οι οποίοι έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο πριν αυτή προλάβει να εξαπλωθεί. Η επίθεση στη Συναγωγή της Κέρκυρας ήταν η τρίτη επίθεση σε Συναγωγή μέσα σε 2 χρόνια, μετά από αυτές των Χανίων και της Βέροιας (για την οποία θα γράψουμε σε επόμενη δημοσίευση).

Οι ζημιές στο κτίριο ήταν μικρής έκτασης, αλλά η ζημιά από τα καμένα Σεφερ Τορά ήταν τεράστια αφού είναι αρχαία χειρόγραφα με μέγιστη θρησκευτική, ιστορική και λαογραφική αξία με επιπλέον στολισμούς και ιδιαιτερότητες που συνδέονται με την κερκυραϊκή κοινότητα και παράδοση και προφανώς δεν αντικαθίστανται. [1] Η Κέρκυρα έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει μια υπεραιωνόβια βίαιη αντισημιτική παράδοση που κορυφώθηκε με τα αιματηρά πογκρόμ του 1891 και την συνεργασία κάποιων Ελλήνων Χριστιανών με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος/Σοά. Για το Πογκρόμ του 1891 με αφορμή μια συκοφαντία αίματος αφιερώσαμε και τη δεύτερη δημοσίευση της στήλης

Για την επίθεση αυτή για πολλοστή φορά δεν κατηγορήθηκε κανείς. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε μια χώρα που οι φασίστες απολαμβάνουν νομική ασυλία, αλλά και με τα υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού; Ο εμπρησμός μετά από λίγο καιρό ξεχάστηκε, σήμερα δε οι ποινικές διώξεις έχουν παραγραφεί, με άλλα λόγια και σε αυτήν την περίπτωση η λήθη επικράτησε.

Δείτε βίντεο με τις πρώτες εικόνες ύστερα από τον εμπρησμό

[1] Διαβάστε και σχετικό άρθρο του Abravanel: https://abravanel.wordpress.com/2011/04/19/arson-corfu-synagogue/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: