τελευταία νέα σε τίτλους

Mία εισαγωγή στη ζωή και το έργο του παραγνωρισμένου ριζοσπάστη στοχαστή του 19ου αιώνα Μωυσή Ες

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,875 other followers

Ο Μωυσής Ες (Moses Hess) αποτελεί έναν από τους πιο παραγνωρισμένους ριζοσπάστες στοχαστές του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1812 στη Βόνη που τότε ανήκε στο γαλλικό κράτος. Εβραίος, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Βόνης, χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από την δεκαετία του 1830 ασπάσθηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες και ήλθε σε επαφή με το ρεύμα των αριστερών νεο-εγελιανών, από το οποίο προέρχονταν και οι Μαρξ-Ένγκελς, έχοντας όμως δεχθεί ισχυρές επιρροές από τη φιλοσοφία του Σπινόζα.

Το 1837 συνέγραψε το έργο με τίτλο «Η Αγία Ιστορία της Ανθρωπότητας» το οποίο είναι ένα από τα πρώτα σοσιαλιστικά έργα της γερμανόφωνης γραμματείας. Στο έργο ο Ες επιχειρεί μία κριτική ανάγνωση της ανθρώπινης ιστορίας από αντι-θρησκευτική σκοπιά και προωθώντας τα σοσιαλιστικά προτάγματα. Το 1841 δημοσίευσε την «Ευρωπαϊκή Τριαρχία», ένα έργο με το οποίο επιχείρησε τη ριζοσπαστικοποίηση και επαναστατικοποίηση της εγελιανής φιλοσοφίας της ιστορίας.

Στη δεκαετία του 1840 ο Ες συνεργάσθηκε με την «Εφημερίδα του Ρήνου», όπου και γνωρίσθηκε με τους Μαρξ-Ένγκελς. Υπό την επίδραση του τελευταίου προσχώρησε στο κομμουνιστικό ρεύμα της εποχής, εντούτοις προς τα τέλη της δεκαετίας οι σχέσεις τους θα διαρραγούν, καθ’ όσον έδινε προτεραιότητα στους εθνικούς ανταγωνισμούς έναντι της ταξικής πάλης, τάση για την οποία θα αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από τους Μαρξ-Ένγκελς στη «Γερμανική Ιδεολογία».

Πήρε μέρος έμπρακτα στην επανάσταση του 1848 στην περιοχή της Βάδης-Βιτεμβέργης και όταν αυτή ηττήθηκε, προσέφυγε στο Στρασβούργο παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση και τη λειτουργία της τοπικής κομμουνιστικής συλλογικότητας.

Στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ο Ες ασχολήθηκε με την κριτική του αντισημιτισμού, ιδιαίτερα, όπως αυτός εκφραζόταν στον γερμανόφωνο χώρο. Συγχρόνως έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση του Εργατικού Σιωνισμού, ο οποίος στην περίπτωση του Ες είχε επαναστατικές κατευθύνσεις. Εμβληματικό του έργο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το «Ρώμη και Ιερουσαλήμ», το οποίο επισυνάπτουμε παρακάτω.

Στα ελληνικά εξ όσων γνωρίζουμε, έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή των εκδόσεων ΚΨΜ με τίτλο «Μαρξ-Κείμενα από τη δεκαετία του 1840» το κείμενό του με τίτλο «Περί του χρήματος».

Πέθανε στο Παρίσι το 1875. Κατόπιν απαίτησής του θάφτηκε στο εβραϊκό νεκροταφείο της Κολονίας. Το 1961 η σορός του μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, δίπλα στα μνήματα άλλων στελεχών του εργατικού σιωνισμού, όπως των Nachman Syrkin, Ber Borochov και Berl Katznelson.

Κατεβάστε το βιβλίο του Ες εδώ: rome-jerusalem pdf

1 Trackback / Pingback

  1. Moses Hess: “Ομιλία για τον κομμουνισμό, Elberfeld, 15 Φεβρουαρίου 1845”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: