our news

Απειλές, βανδαλισμοί και περιθωριοποίηση των Αμερικανών εβραίων στην εποχή του Τραμπ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,529 other followers

Γκρεμισμένος τάφος στο Mount Carmel, ένα εβραϊκό νεκροταφείο στη Φιλαδέλφεια. Φώτο από Jacqueline Larma/Associated Press

Άρθρο των ALAN BLINDER, SERGE F. KOVALESKI και ADAM GOLDMANFEΝ 28 Φλεβάρη 2017 στην New York Times

Μετάφραση στα ελληνικά για το Shades: Γεωργία Κανελοπούλου

Μια έντονη φλύαρη φωνή στο τηλέφωνο ήταν συγκαλυμμένη και αλλοιωμένη και προειδοποίησε για σφαγή των Εβραίων. Η φωνή έκανε λόγο για βόμβα και για επικείμενο «λουτρό αίματος». Μετά έκλεισε το τηλέφωνο.

Η απειλή στα μέσα Ιανουαρίου στην εβραϊκή κοινότητα αποδείχτηκε Hoax (ψευδή είδηση). Η προειδοποίηση ήταν μία από τις τουλάχιστον 100 που έχουν λάβει τα κέντρα της εβραϊκής κοινότητας και τα σχολεία από την αρχή του έτους, ένα απειλητικό μοτίβο που έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων σε 33 πολιτείες και προκάλεσε μία ομοσπονδιακή έρευνα που έχει τώρα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, από νομοθέτες, εδικούς ασφαλείας και Εβραίους ηγέτες.

Σε συνδυασμό με τους πρόσφατους βανδαλισμούς στα εβραϊκά νεκροταφεία σε Μισούρι και Πενσυλβανία, τα τηλεφωνήματα έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους ότι ένας τοξικός αντισημιτισμός έχει αναπτυχθεί στις μέρες του Τραμπ.

Στην αρχή της ομιλίας του στο κογκρέσο την Τρίτη το βράδυ, ο κ. Τραμπ είπε ότι τα επεισόδια, μαζί με τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε δύο Ινδούς μετανάστες στο Κάνσας, «μας θυμίζουν ότι παρόλο που είμαστε ένα έθνος διαιρεμένο ανά πολιτικές, είμαστε μια χώρα που στέκεται ενωμένη καταδικάζοντας το μίσος και το κακό σε όλες του τις άσχημες μορφές».

Σε μία συνάντηση νωρίτερα με τον κρατικό γενικό εισαγγελέα, ο κ. Τραμπ είπε πως «οι απειλές και οι καταστροφές μπορεί να ήταν μία πολιτικά συντονισμένη προσπάθεια να κάνει τους ανθρώπους να φανούν κακοί».

Οι Εβραίοι ηγέτες κατήγγειλαν τα σχόλια του κ. Τραμπ, και κάποιοι προέτρεψαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει την έρευνα για τα απειλητικά τηλεφωνήματα, το τελευταίο εκ των οποίων έγινε τη Δευτέρα.

«Το άτομο ή τα άτομα που το κάνουν αυτό έχουν παραβιάσει το νόμο, και είναι ευθύνη μας να το ερευνήσουμε και να συλλάβουμε τους υπαίτιους» είπε ο David Posner, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της JCC (Jewish Community Centers) Ένωσης της Βόρειας Αμερικής.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ηγείται μιας έρευνας από τον Ιανουάριο, και ένας επίσημος της ομοσπονδιακής εφαρμογής του νόμου, που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητάει μια έρευνα σε εξέλιξη, είπε πως μπορεί ένα μεμονωμένο άτομο να έκανε τις απειλές χρησιμοποιώντας απλά ένα διαδικτυακό τηλεφωνικό κέντρο. Ανεξάρτητοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών σε θέματα «εξτρεμισμού» αλλά και συνταξιούχων επισήμων ανθρώπων του νόμου, συμφωνούν με αυτή τη θεωρία και λένε πως δεν έχουν δει τεκμήρια μιας οργανωμένης επίθεσης.

Παρόλο που κάποιοι υποψιάστηκαν ότι οι κλήσεις ήταν ηχογραφημένες και αυτοματοποιημένες υπάρχει απόδειξη για το αντίθετο. Στο Μιλγουώκι, για παράδειγμα, ένας τηλεφωνητής έκανε ερωτήσεις στο άτομο που τηλεφωνούσε και λάμβανε κανονικά απαντήσεις, λέει ο Mark Shapiro, πρόεδρος του Harry and Rose Samson Family Jewish Community Center.

Κάποιος επίσημος του F.B.I. είπε ότι η έρευνα ήταν πρώτη προτεραιότητα για το γραφείο και συμπεριέλαβε ειδικούς σε ανάλυση συμπεριφοράς, ατομικά δικαιώματα και ομάδες μίσους.

«Πράκτορες και αναλυτές σε όλη τη χώρα δουλεύουν για να εντοπίσουν και να σταματήσουν κάθε υπεύθυνο» είπε ο Stephen Richardson, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της διεύθυνσης ερευνών εγκλημάτων. «Θα δουλεύουμε ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι κάθε φυλής και θρησκείας θα νιώθουν ασφαλείς στις κοινότητες τους και στους τόπους λατρείας τους.»

Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Posner, πάνω από 80 κέντρα κοινοτήτων και ημερήσια σχολεία σε ΗΠΑ και Καναδά έχουν απειληθεί, κάποια επαναλαμβανόμενα. Οι κλήσεις έχουν γίνει σε πέντε γύρους, με πιο πρόσφατο αυτόν της Δευτέρας, με 31 απειλές.

Πολλές κλήσεις έχουν προκαλέσει εκκενώσεις και ψάξιμο βομβών, βγάζοντας μαθητές από τις τάξεις, κλείνοντας γραφεία και δρόμους, και με τους υπαλλήλους να βγάζουν έξω από τους σταθμούς κούνιες με μωρά.

Καλιφόρνια σήμερα

Τα νέα και οι ιστορίες που είναι σημαντικά για τους καλιφορνέζους εκδίδονται κάθε πρωί.

Οι απειλές είναι συχνές και ανησυχητικές, λένε οι υπεύθυνοι του κοινοτικού κέντρου.

«Η αρχική μου αντίδραση ήταν, Είναι η σειρά μας» είπε η Karen Kolodny, διευθύντρια της JCC of Mid-Westchester στο Scarsdale, N.Y. “Η αντίδραση μου δεν ήταν ένα πλήρες σοκ. Σκεφτόμασταν ότι θα συμβεί κάποτε.»

Τα στοιχεία του FBI δείχνουν ότι τα περισσότερα εγκλήματα μίσους σχετίζονται με φυλή, εθνικότητα ή καταγωγή. Το 2015, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο έχουν δημοσιευτεί τα ομοσπονδιακά στοιχεία, οι αρχές κατέγραψαν 664 επεισόδια που ταξινομήθηκαν ως «αντι-εβραϊκά».

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα Online αντισημιτικά σχόλια μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές έχουν βαθμιαία κλιμακωθεί σε πιο επιθετικές συμπεριφορές προς τις εβραϊκές οργανώσεις, οι οποίες έχουν από καιρό προετοιμαστεί για απειλές και συχνά προσλαμβάνουν ιδιωτική ασφάλεια (security).

«Ξεκίνησε με τα εχθρικά tweets» λέει ο Mitchell D. Silber, που ήταν διευθυντής του ηλεκτρονικού εγκλήματος στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης.

«Συνεχίστηκε με τις απειλές για βόμβες κατά Εβραϊκών Κοινοτικών Κέντρων και άλλων οργανισμών, και τώρα έχουμε τα φυσικά χτυπήματα στα νεκροταφεία, με τις γκρεμισμένες ταφόπλακες. ».

Η έρευνα του γραφείου για τις απειλές με βόμβες περιπλέκεται από την πραγματικότητα ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία, λέει ο Ronald T. Hosko.

«Αυτός που τηλεφωνεί δεν παίρνει από το σπίτι των γονιών του, αλλά θα μπορούσε να κάθεται σε βιβλιοθήκες, εστιατόρια ή άλλα δημόσια μέρη με πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέρη που μπορεί να έχουν κάμερες ασφαλείας και το FBI θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να αναγνωρίσει ποιος συχνάζει σε τέτοια μέρη τις μέρες και ώρες των τηλεφωνημάτων. Κάθε νέα απειλή, αυξάνει τις πιθανότητες της σύλληψης.»

Καθώς οι απειλές έχουν ξεχυθεί, από το Albuquerque to Nashville to Providence, έχουν γεννηθεί ανησυχίες κατά πόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν μακριά από τα κοινοτικά κέντρα τους, που επίσης εξυπηρετούν και άτομα άλλων θρησκειών. Κάποιοι θεωρούν ότι η έντονη προσοχή της δημόσιας σφαίρας μπορεί να ενθαρρύνει όποιον βρίσκεται πίσω από τα απειλητικά τηλεφωνήματα.

«Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει ανά κύματα, υπάρχου ανησυχίες των ανθρώπων για τις οικογένειες τους, και ανησυχούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα εβραϊκά κοινοτικά κέντρα» λέει ο Oren Segal. «Όταν συμβεί αυτό όμως, θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος αυτού που πραγματοποιεί τις απειλές». 

Πάντως οι επικεφαλής των εβραϊκών οργανώσεων, σε συνεντεύξεις και συζητήσεις μεταξύ τους, εκφράζουν περισσότερο αγανάκτηση παρά φόβο.

«Με την επίθεση στα εβραϊκά κοινοτικά κέντρα, στην πραγματικότητα επιτίθενται στο καλύτερο που έχει η Αμερική: τη διαφορετικότητα, τον πλουραλισμό, την άποψη ότι μια κοινότητα πιστών είναι καλοδεχούμενη στις άλλες κοινότητες» λέει ο κ Posner. «Αυτό είναι κάτι που δεν θα το παραδώσουμε ποτέ.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: