τελευταία νέα σε τίτλους

βιβλιοαναγνώσεις #05 Χ. Μούλιας «Η Εβραϊκή παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,875 other followers

Η Εβραϊκή παρουσία στην Πελοπόννησο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύτερο κοινό της περιοχής. Έχει θαφτεί και αυτή όπως πολλές άλλες στη λήθη που έχει επιβάλει η επίσημη ιστορική αφήγηση. Το βιβλίο «Η Εβραϊκή παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» του κ. Χρήστου Μούλια αποτελεί μια ρωγμή σε αυτή την κανονικότητα.

Η Πάτρα λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σπουδαίο εμπορικό κέντρο και σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός εξ ου και ο χαρακτηρισμός της «εμπορείο» του νεοελληνικού κράτους. Σ΄ έναν τέτοιο χώρο θα ήταν παράδοξο να μην ζούσαν Εβραίοι. Οι πρώτοι Εβραίοι μετοίκησαν στην Πάτρα τον 4ο π.Χ. αιώνα και έκτοτε η παρουσία τους έχει αφήσει το στίγμα της στη συλλογική μνήμη της πόλης.

Η παρουσία αυτή διακόπηκε όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ευρώπη από τη ναζιστική θηριωδία και το Ολοκαύτωμα. Στην περίπτωση της Πάτρας το ποσοστό των θυμάτων έφτασε πάνω από το 30%. Στη παρούσα αυτή έκδοση ο αναγνώστης/τρια θα βρει ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της διαδρομής του εβραϊκού στοιχείου στη Πάτρα. Ο συγγραφέας του έχοντας επαφή με Εβραίους, οργάνωσε συνεντεύξεις και κατέγραψε στοιχεία για τις Εβραϊκές οικογένειες της Πάτρας και της ιδιαίτερης ιστορίας τους. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος το 2015 και μπορείτε να το βρείτε στο Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα καθώς και στα βιβλιοπωλεία

. Μπορείτε επίσης να το κατεβάσετε ολόκληρο από την σελίδα του ΚΙΣΕ σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο: http://www.kis.gr/files/MOULIAS_TELIKO_GIA_SITE.pdf

Αναδημοσιεύουμε από τον πρόλογο της έκδοσης

το εξώφυλλο του βιβλίου

….O δικηγόρος Xρήστος Μούλιας είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστοριοδίφες των Πατρών, της γενέτειράς του. Στην παρούσα έκδοση, που με ζωηρό ενδιαφέρον ανέλαβε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο Χ. Μούλιας καταγράφει τη διαδρομή της εβραϊκής παρουσίας στην Πάtρα μέσα από μια πληθώρα αρχειακού υλικού, συνεντεύξεων και βιβλιογραφίας. Η μακρόχρονη έρευνα, σε συνδυασμό με το ερευνητικό πάθος και τη μεθοδικότητα του συγγραφέα, μας προσφέρουν το ανά χείρας έργο που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ιστορικό ερευνητή. Η ταξινόμηση των πηγών, η ανάλυσή τους και η σύνδεση της ιστορίας με τα άτομα, τις οικογένειες των Πατρινών Εβραίων που ρίζωσαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προόδευσαν, διώχτη- καν και ξεκληρίστηκαν στη ναζιστική κατοχή και μεταπολεμικά σκορπίστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στη ζωντανή αφήγηση…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: