our news

Εβραίος στη χώρα του Τραμπ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,703 other followers

Σύνθημα σε τοίχο της Νέας Υόρκης

Δημοσιεύουμε άρθρο που μας έστειλε ο δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης, το οποίο δημοσιεύτηκε στο blog του Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις Εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ασχέτως με κάποιες ενστάσεις που μπορεί να έχουμε ως συντακτική ομάδα του Shades αναφορικά με κάποιες λεπτομέρειες στο κείμενο, το δημοσιεύουμε γιατί θεωρούμε ότι συνεισφέρει στην ενημέρωση πάνω σε ένα ζήτημα που δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στο ελληνόφωνο κοινό. 

 

Από την ημέρα που ορκίστηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική κατακλύζεται από αντισημιτικές επιθέσεις και όχι μόνο. Στις ΗΠΑ, όπου υποτίθεται οι Εβραίοι ζουν πλήρως ενσωματωμένοι και κατά ορισμένους «ψεκασμένους» κυβερνούν… μέσω του εβραϊκού λόμπι, ο αντισημιτισμός ζει και βασιλεύει.

Από τη Βόρειο Καρολίνα έως το Μέρυλαντ, από την Αλαμπάμα έως το Rhode Island, χιλιάδες παιδιά έχουν εκκενωθεί από δώδεκα τουλάχιστον εβραϊκά κέντρα και σχολεία, λόγω της απειλής για τοποθέτηση βόμβας. Οι βανδαλισμοί εβραϊκών νεκροταφείων είναι συχνό πλέον φαινόμενο, όπως και η αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων στις εισόδους συναγωγών.

Οι αρνητές επιστρέφουν

Πρόσφατα άγνωστοι έγραψαν έξω από συναγωγή του Σηάτλ, «Το Ολοκαύτωμα είναι ψεύτικη ιστορία»-«Holocaust is Fake History». Το «S» είναι μάλιστα γραμμένο με

Holocaust is Fake History, σύνθημα σε συναγωγή του Σηάτλ

το σήμα του δολαρίου «$», προφανώς για να παραπέμψει στο κλασικό αντισημιτικό στερεότυπο «Εβραίος=χρήμα». Η λέξη «Fake» παραπέμπει επίσης ευθέως στις δηλώσεις που έκανε τις πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «fake»-ψεύτικες, τις πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ για σχέσεις με τη Ρωσία ή τις αναφορές ότι ο κόσμος που παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του στην Ουάσιγκτον ήταν αισθητά μικρότερος από αυτόν της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, την πρώτη φορά που ανέλαβε πρόεδρος το 2009.

Η άρνηση του Ολοκαυτώματος ως «σιωνιστικής απάτης» είναι άλλωστε ένα από τα προσφιλή θέματα των ρατσιστών της Κου Κουξ Κλαν. Η εβραϊκή οργάνωση Λίγκα κατά της Δυσφήμισης(Anti-Defamation League(ADL) ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο έχουν υπάρξει 161 απειλές για τοποθέτηση βόμβας σε εβραϊκά ιδρύματα, κοινοτικά γραφεία, σχολεία και συναγωγές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, την Ουάσιγκτον, την Ατλάντα και την Βοστόνη. Μέχρι τώρα μόνο ένας άνδρας έχει συλληφθεί σε σχέση με οκτώ από τις παραπάνω απειλές.

Διαδηλωτές της Κου Κουξ Κλαν τη δεκαετία του ’50

Στην πόλη της Νέας Υόρκης οι αντισημιτικές επιθέσεις ενισχύθηκαν κατά 94%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 35 περιστατικά αντισημιτισμού, σε σύγκριση με 18 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συνολικά η αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει αύξηση κατά 55% στις επιθέσεις μίσους, παρόλο που στην πόλη η εγκληματικότητα έχει συνολικά μειωθεί κατά 9,7%.

«Τα ενοχλητικά αυτά φαινόμενα είναι πλέον ζήτημα ρουτίνας και άμεσο αποτέλεσμα της ελευθερίας που αισθάνονται οι αντισημίτες, οι ρατσιστές και άλλοι αγράμματοι να εκφράσουν ανοικτά το μίσος τους», έγραψε προ ημερών σε σχετικό ρεπορτάζ για τις αντισημιτικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, η ευρείας κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ».

«Άρχισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν Εβραίοι δημοσιογράφοι ήταν τα κατ’ εξοχήν θύματα των αντισημιτικών οχλήσεων, είτε στα κοινωνικά δίκτυα είτε με email στα οποία απεικονίζονταν φούρνοι. Από τότε που εκλέχτηκε ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας λάβει την στήριξη νεοναζιστικών οργανώσεων, των ηγετών της Κου Κλουξ Κλαν και της νέας γενιάς λευκών εθνικιστών-τα κύματα του αντισημιτισμού εξελίχθηκαν σε μεγάλο ρεύμα», τονίζει το προαναφερθέν ρεπορτάζ.

Οι Λευκοί Εθνικιστές…

Πρόσφατα ρίχτηκαν φυλλάδια με αγκυλωτούς σταυρούς στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στα οποία αναγράφονταν: «Λευκέ Άνθρωπε έχεις σιχαθεί και μπαϊλντίσει από

Αντισημιτικά φυλλάδια στην είσοδο Συναγωγής στην Καλιφόρνια

τους Εβραίους να καταστρέφουν τη χώρα σου μέσω της μαζικής μετανάστευσης και της παρακμής; Έλα μαζί μας στον αγώνα για τη λευκή υπεροχή».

Τα φυλλάδια υπέγραφε η οργάνωση «Daily Stormer», παραθέτοντας μάλιστα και την ηλεκτρονική της διεύθυνση. Πρόκειται για νεοναζιστική οργάνωση, τμήμα του ακροδεξιού κινήματος alt-right, με το οποίο συνδέεται ο σημερινός υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Μπάνον.

Εκδότης του «Daily Stormer» είναι ο Άντριου Άνγκλιν, ο οποίος ίδρυσε την εν λόγω ιστοσελίδα το 2013, αντικαθιστώντας την προηγούμενη ιστοσελίδα την οποία διεύθυνε και η οποία είχε τίτλο «Total Fascism-Ολοκληρωτικός Φασισμός». Ο Άνγκλιν τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ για την προεδρία το 2015.

Ιδού και μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι του «Daily Stormer», οι οποίοι αποκαλύπτουν τον ακραιφνή αντισημιτισμό του: «Η Αδιάψευστη και η Αυτονόητη Εβραϊκή Δημιουργία της ΕΕ», «τα φετινά Βραβεία Όσκαρ ήταν απόδειξη της Εβραϊκής Χολιγουντιανής ατζέντας κατά των λευκών». Ο ίδιος ο Άνγκλιν υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Vocativ», ότι μεγάλωσε με αριστερό(liberal) μπαγκράουντ, διαβάζοντας Νόαμ Τσόμσκι και «όλους αυτούς του Εβραίους Κομμουνιστές», πριν στραφεί στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, λέγοντας πως «συμφωνώ με τις βασικές αρχές του Εθνικοσοσιαλισμού».

Στον προηγούμενο ιστότοπο «Total Fascism», ο Άνγκλιν έγραφε για θέματα όπως η «τέχνη του Χίτλερ» αλλά και για την Χρυσή Αυγή, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται απλά για κάποιον περιθωριακό «ψεκασμένο», αλλά για μέρος μιας μαύρης διεθνούς, που βρήκε στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ τον ιδανικό εκφραστή της. Το ίδιο το κίνημα alt-right(alternative right-εναλλακτική δεξιά) και ο ιδρυτής του, το 2008, Richard Bertrand Spencer, εθεάθη να χαιρετά ναζιστικά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, φωνάζοντας: «Χάιλ Τραμπ».

Αντισημτικά φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Ένας από τους θεωρητικούς του ακροδεξιού κινήματος alt-right, ο Greg Johnson, αρχισυντάκτης του Counter-Currents Publishing, έγραφε σε κάποιο άρθρο του με τίτλο «Λευκός Εθνικισμός και Εβραϊκός Εθνικισμός»: «Επειδή δεν αγωνιζόμαστε για τίποτα λιγότερο από την βιολογική επικράτηση της φυλής μας και επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των Εβραίων είναι αντίθετη με εμάς…, δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε σχέση με τους Εβραίους».

«Είμαι αντίθετος με την Εβραϊκή διασπορά στις ΗΠΑ και άλλες κοινωνίες λευκών. Θα ήθελα να δω τους λευκούς ανθρώπους να σπάζουν την εξουσία των Εβραίων της Διασποράς και να στέλνουν τους Εβραίους πίσω στο Ισραήλ, εκεί που θα πρέπει να μάθουν πώς να είναι ένα νορμάλ έθνος».

Όσο για τον Στηβ Μπάνον; Φέρεται να εμπνέεται από τον θεωρητικό του ιταλικού φασισμού Julius Evola. Η εβραϊκή εφημερίδα Forward-εκδίδεται στις ΗΠΑ- αποκάλυψε πρόσφατα, ότι ο κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα κατά της τρομοκρατίας, είναι ο ουγγρικής καταγωγής Sebastian Gorka, μέλος της φιλοναζιστικής οργάνωσης Vitezi Rend. Πρόκειται για οργάνωση που είχε συστήσει ο ναύαρχος Χόρτι τη δεκαετία του ’20 στην Ουγγαρία, του οποίου τα φυλετικά μέτρα κατά των Εβραίων, είχαν προηγηθεί αυτών του Χίτλερ. Η οργάνωση αυτή ανασυστάθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

 

Οι υποστηρικτές του Τραμπ

Η εφημερίδα της Κου Κουξ Κλαν «The Crusader»(Ο Σταυροφόρος), υιοθέτησε με πρωτοσέλιδό της την υποψηφιότητα Τραμπ, προβάλλοντας μάλιστα το βασικό του προεκλογικό σύνθημα «Να Κάνουμε ξανά την Αμερική Μεγάλη-Make America Great Again»!

Ο επικεφαλής επίσης των Αμερικανών ναζί στήριξε και αυτός την υποψηφιότητα Τραμπ, δηλώνοντας πως είναι «πραγματική ευκαιρία» για τους λευκούς εθνικιστές.Αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις υποσχέσεις του για αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, προέβη σε δύο τουλάχιστον «ατοπήματα» τα

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της Κου Κουξ Κλαν

οποία υποδηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση «κρυφό» αντισημιτισμό.

Στο διάγγελμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στους Εβραίους ή τον αντισημιτισμό, αλλά μίλησε γενικά για «θύματα», «ήρωες» και «επιζήσαντες», άποψη την οποία υπερασπίστηκε και μετά την έντονη κριτική που άσκησαν εβραϊκές οργανώσεις. Επίσης στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, διέκοψε θρήσκο Εβραίο δημοσιογράφο, πριν ολοκληρώσει την ερώτησή του για το θέμα του αντισημιτισμού, λέγοντας πως «είμαι ο λιγότερο αντισημίτης που έχει ποτέ δει σε ολόκληρη τη ζωή σου».

Ο αντισημιτισμός στις ΗΠΑ έχει άλλωστε βαθιές ρίζες και γνώρισε ιδιαίτερη έξαρση στα χρόνια του μεσοπολέμου και του Μεγάλου Κραχ του ’29. Την ώρα πάντως που οι εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ βρίθουν από ανησυχίες για το κύμα αντισημιτικών επιθέσεων και την παρουσία λευκών εθνικιστών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τήρησε σιγή ιχθύος, για τον αντισημιτισμό στη συνάντησή του με τον Τραμπ. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το 2015 καλούσε τους Γάλλους Εβραίους να μετοικήσουν μαζικά στο Ισραήλ, με αφορμή το κύμα ισλαμιστικής κοπής αντισημιτισμού που σάρωνε τη Γαλλία.

Όσο για αυτούς που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα αυξανόμενα δείγματα γραφής του Αμερικανού προέδρου, θυμίζουν τον ιστορικό διάλογο μεταξύ του Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβιέρα και του ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών Τέλμαν που χαρακτήριζε το 1928 «κλόουν» τον Χίτλερ που σε «λίγους μήνες θα είχε τελειώσει». Το τι έγινε λίγα χρόνια μετά όλοι γνωρίζουμε.

Πηγές:

http://www.seattletimes.com/seattle-news/crime/vandals-target-seattle-jewish-temple-spray-paint-with-graffiti/

 

https://www.adl.org/news/article/6th-wave-of-bomb-threats-targeting-the-jewish-community

http://www.nbcnewyork.com/news/local/Anti-Semitic-Hate-Crimes-Shoot-up-94-Percent-Since-February-2016-NYPD-Says-415122973.html

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4932001,00.html

http://www.haaretz.com/us-news/1.776758

http://www.vocativ.com/usa/race/man-bringing-back-nazi-movement-america/

 

http://jewishcurrents.org/the-alt-rights-antisemitism/

http://www.counter-currents.com/2011/08/white-nationalism-jewish-nationalism/

 

http://www.haaretz.com/us-news/1.771269

 

https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2016/08/07/top-nazi-leader-trump-will-be-a-real-opportunity-for-white-nationalists/?utm_term=.05066bb4eea7

https://www.theguardian.com/world/2017/jan/28/white-house-defends-trump-holocaust-statement-that-didnt-mention-jews

http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/2/16/14630034/trump-anti-semitism-news-conference-insulting

https://972mag.com/american-anti-semitism-rises-and-the-israeli-right-remains-silent/125398/

https://www.theguardian.com/world/2015/feb/16/leaders-criticise-netanyahu-calls-jewish-mass-migration-israel

https://enthemata.wordpress.com/2012/03/18/rivera/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: