τελευταία νέα σε τίτλους

Πρώτο σύντομο σχόλιο για τις γαλλικές εκλογές

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Από τις περσινές κινητοποιήσεις στην Γαλλία

Οι γαλλικές εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα ανέδειξε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό στα πλαίσια του γαλλικού αστικού πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο κριτικής διερεύνησης για τον ανταγωνιστικό και κομμουνιστικό χώρο, προκειμένου να εντοπισθούν οι νέες στρατηγικές και προσανατολισμοί της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, καθώς και οι δυσκολίες και οι δυνατότητες της ταξικής πάλης. Ως Shades Magazine και σε συνεργασία με συντρόφους και συντρόφισσες από την Γαλλία επιφυλασσόμεθα για μία πιο αναλυτική τοποθέτηση. Ωστόσο, κάποιες πρώτες επισημάνσεις θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

-Κάθε αντιφασίστας/ρια όπου γης και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος/α και να δείξει την αμέριστη συμπαράστασή του με όλους τους/ις σφους/ισσες μας στην Γαλλία οι οποίοι από χθες το βράδυ και μετά την πρόκριση της Λεπέν στον β΄ γύρο, οργανώνουν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στη χώρα και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής. Είναι θετικό το ότι το αντιφασιστικό κίνημα στη Γαλλία, τα μαχόμενα κομμάτια του προλεταριάτου και η αγωνιζόμενη νεολαία επιδεικνύουν με άμεσο και έμπρακτο τρόπο αντιφασιστικά αντανακλαστικά και δεν εγκλωβίζονται στις αυταπάτες που καλλιεργούνται με βάση την εκλογική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

-Καμία εμπιστοσύνη στον Μελανσόν, ο οποίος πάνω στα συντρίμμια του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος της Γαλλίας προβάλλει μία εναλλακτική διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης (μάλλον κεϋνσιανής κοπής) και φλερτάρει με έναν εθνικιστικό/πατριωτικό λόγο, αποσιωπώντας πλήρως, αν όχι εξωραΐζοντας, τον φασιστικό/εθνικιστικό χαρακτήρα της Λεπέν και του κόμματός της.

-Σύνδεση με όλο εκείνο το ρεύμα μέσα στη γαλλική κοινωνία το οποίο πέρσι επί μήνες συγκρουόνταν με το κράτος και την εργοδοσία, οργάνωνε μαχητικές απεργίες και διαδηλώσεις και επιχείρησε να ασκήσει μία συνολική κριτική στον γαλλικό καπιταλισμό. Οι αγώνες αυτοί μας επιδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι δεν υπάρχουν ανεπίστρεπτοι καπιταλιστικοί μονόδρομοι, ότι σήμερα πιο πολύ από ποτέ το δίλημμα είναι επίκαιρο: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.

6 Comments on Πρώτο σύντομο σχόλιο για τις γαλλικές εκλογές

 1. laskaratos // April 24, 2017 at 1:54 pm // Reply

  Το ΚΚΓ δεν ακολουθεί την τυχοδιωκτική γραμμή Μελανσόν, η οποία υποκρύπτει τον τυχάρπαστο “αριστερό” εθνικισμό του και τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό του.

  24 Απρ. 2017

  Ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, κάλεσε τους Γάλλους να «πολεμήσουν» την Μαρίν Λεπέν.

  «Καλώ να καταψηφιστεί η Μαρίν Λεπέν […] Θα νικήσουμε τη Μαρίν Λεπέν. Καλώ να την νικήσουμε και μόνο ένα ψηφοδέλτιο υπάρχει για να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε το πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επίσης θα κληθούμε να πολεμήσουμε» σημείωσε ο Πιερ Λοράν.

  Like

  • Παρόλα αυτά και το ΚΚΓ αλλά και ο Μελανσόν, η πολιτική τους κινήθηκε στις γνωστές νεοκενσυανες φαμφάρες που είδαμε τα αποτελέσματα και στην Ελλάδα της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης. Ο Μελανσόν ακόμα περισσότερο δεν είπε τίποτα ουσίας για την ακροδεξιά αναγέννηση μέσω της Λεπέν νομίζω

   Like

 2. laskaratos // April 24, 2017 at 3:08 pm // Reply

  Ο Μελανσόν είναι μια γαλλική παραλλαγή του Τσίπρα.
  Το ΚΚΓ δεν τον ακολούθησε στην απαράδεκτη γραμμή της ουδετερότητας στον β γύρο, που έμμεσα κλείνει πονηρά το μάτι σε ένα λούμπεν κοινό ψηφοφόρων ως επένδυση και κεφαλαιοποίηση μιας υπόγειας χωρίς αρχές συμπόρευσης σε εθνικιστική γραμμή αυτάρεσκης πατριωτικής περιχαράκωσης. .
  Αυτό είναι μια αξιέπαινη διαφοροποίηση του ΚΚΓ.
  Τίποτα περισσότερο.

  Liked by 1 person

  • Ναι ξέρω τι λες. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΚΚΓ έχει και αυτό γραμμή εντελώς πατριωτική και ευρωκομμουνιστική και μάλιστα έχει γίνει ουρά των σοσιαλιστών … γενικά βάλτος και η Γαλλία

   Like

 3. laskaratos // April 24, 2017 at 5:19 pm // Reply

  Ομολογώ πως δεν παρακολουθώ στενά το ΚΚΓ και δεν έχω αντιληφθεί την ‘πατριωτική’ στροφή του. Φαίνεται πάντως να διατηρεί τα αντιφασιστικά ανακλαστικά του σε έναν κόσμο που επιστρέφει επικίνδυνα στις εθνικές περιχαρακώσεις.

  Liked by 1 person

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Πρωτομαγιά 2017, Παρίσι… – Shades magazine
 2. Πρωτομαγιά 2017, Παρίσι… | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: