τελευταία νέα σε τίτλους

Σχόλιο για τη συνεισφορά των αγώνων του Μάη 68

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Ο Μάης του 68, όπως και άλλες εξεγέρσεις στην ιστορία έχουν πέσει θύμα μιας θλιβερής ιδεολογικής επαναληπτικότητας. Κάθε χρόνο η αριστερά καταναλώνει και σε ένα βαθμό αξιοποιεί την εξέγερση για μουσειακούς σκοπούς. Αυτός είναι και ο λόγος που αντί για ένα ακόμα αφιέρωμα για τον Γαλλικό Μάη θα περιοριστούμε σε ένα μικρό σχόλιο – «τροφή για σκέψη και κριτική».

Σε ένα ευρύτερο επίπεδο ήταν μεγάλη η συνεισφορά των αγώνων του Μάη του ’68 σε ζητήματα ισοτιμίας των φύλων και στην εν γένει προώθηση της χειραφετητικής υπόθεσης σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής. Από την άλλη και μετά την υποχώρηση των αγώνων, αναδείχθηκαν, επικαλούμενα τον Μάη, μια σειρά διανοητικών ρευμάτων (πχ “νέοι φιλόσοφοι” κλπ) τα οποία λειτούργησαν απολογητικά προς το σύστημα και θόλωσαν το χείμαρρο της ριζοσπαστικής κριτικής του Μάη.

Ο γαλλικός Μάης θα πρέπει να ενταχθεί και να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής εξέτασης υπό ένα οικουμενικό πρίσμα. Με αυτήν την έννοια θα πρέπει να μελετηθεί σε συνδυασμό με το μεγαλειώδες αυτόνομο ταξικό κίνημα στην Ιταλία της ίδιας περιόδου, με τα ριζοσπαστικά ρεύματα στην κοινωνία των ΗΠΑ (Μαύροι Πάνθηρες, άγριες απεργίες σε βιομηχανικά κέντρα, αντιπολεμικό κίνημα), όπως επίσης και με τους αντι-αποικιοκρατικούς αγώνες. Τέλος ζήτημα αυτοτελούς σημασίας , είναι οι μεγάλες ευθύνες και ανεπάρκειες που είχαν κατά τη διάρκεια των αγώνων των 60’s-70’s οι βασικοί φορείς του κομμουνιστικού κινήματος, είτε εμπνέονταν από την ΕΣΣΔ, είτε από τη μαοϊκή Κίνα. Σε κάθε περίπτωση τα εργατικά-εξεγερτικά στοιχεία των Μάηδων αποτελούν πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για κάθε εγχείρημα “ανηλεούς κριτικής σε κάθε τι που υπάρχει”.

Κι ο μήνας μάης δε θα ξανάρθει ποτέ, από σήμερα εως το τέλος αυτού του κόσμου του θεάματος, δίχως να μας θυμήθουν

Σύνθημα των Λυσασσμένων στη κατάληψη της Σορβόνης“Η ανθρωπότητα θα ευτυχήσει μόνον όταν ο τελευταίος γραφειοκράτης κρεμαστεί με τα έντερα του τελευταίου καπιταλιστή”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: