τελευταία νέα σε τίτλους

Θεσσαλονίκη, 10 Μάη 1936.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

Στα τέληΑπριλίου του 1936, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, με την κάλυψη της «Πανελληνίου Καπνεργατικής Ομοσπονδίας» και την υποστήριξη της «Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος» (ΕΓΣΕΕ), που πλειοψηφία ήταν το ΚΚΕ, κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας, με κύριο αίτημα την αύξηση του ημερομισθίου από τις 75 στις 135 δραχμές, σε εφαρμογή της συμφωνίας του 1924 (γνωστής ως «σύμβασης Παπαναστασίου»), που όμως αθετούσαν οι καπνέμποροι, επωφελούμενοι της μεγάλης ανεργίας που μάστιζε τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί καπνεργάτες δούλευαν χωρίς να αμείβονται, μόνο και μόνο για να τους επικολλούνται ένσημα και να μην χάνουν το δικαίωμα της περίθαλψης.

Το πανό γράφει “ο λαός της Τούμπας ζητάει την τιμωρία των δολοφόνων”.

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα κομμάτι από τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στη Σαλονίκη, με διαπολιτισμικό χαρακτήρα στη συμμετοχή της εργατικής τάξης της πόλης.

Από τα τέλη Απρίλη του ΄36 μετά από μαζικές απολύσεις καπνεργατών οργανώνεται μεγάλη απεργία με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Στην απεργία “μπαίνουν” και άλλοι κλάδοι, στις αρχές του Μάη. Ο Μεταξάς δίνει διαταγή να διαλυθεί η απεργία που στο μεταξύ παίρνει πανελλαδική, πανεργατική διάσταση.

Στις 8 Μάη εργατικές φρουρές και διαδηλωτές συγκρούονται με τη χωροφυλακή και τους 3Ε στο κέντρο της πόλης. Εργάτριες της κλωστουφαντουργίας, μετά από συγκρούσεις με τη χωροφυλακή θα φτάσουν στη γενική διοίκηση, εκεί κάποιοι από τη φρουρά θα πάρουν το μέρος των διαδηλωτριών. Την ίδια μέρα αποφασίζεται γενική απεργία.

Στις 9 Μάη οι συγκρούσεις γενικεύονται. Εννιά, για άλλους περισσότεροι, νεκροί διαδηλωτές, άνθρωποι από τις χριστιανικές και τις
εβραϊκές γειτονιές και από τα χωριά χτυπήθηκαν από τη χωροφυλακή και τους παρακρατικούς.

Στις 10 Μάη το κέντρο και τα εργοστάσια της πόλης καταλαμβάνονται από τους απεργούς. Γίνεται η κηδεία των νεκρών, ενώ οι αστυνομικοί είναι κρυμμένοι στα τμήματα. Στις 11 Μάη καράβια του πολεμικού ναυτικού φτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στρέφουν τα κανόνια τους προς την πόλη. Η μεταξική προπαγάνδα στο ναυτικό μιλάει για “εβραϊκή και κομουνιστική συνωμοσία ώστε να μας πάρουν τη Μακεδονία..”… Η απεργία καταστέλλεται, ο Μεταξάς θα κηρύξει λίγο αργότερα τον Γ’ ελληνικό πολιτισμό. Ελληνικές εφημερίδες της εποχής, όπως η “Καθημερινή”, ήδη πλέκουν το 1936 το εγκώμιο των νέων μεγάλων ανδρών της Ευρώπης των φυλετικών νόμων και των ναζιστικών Ολυμπιακών αγώνων, το εγκώμιο του Χίτλερ, του Γκέμπελς, του Μουσολίνι.

1 Comment on Θεσσαλονίκη, 10 Μάη 1936.

1 Trackback / Pingback

  1. Θεσσαλονίκη, 10 Μάη 1936. | Μενίδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: