our news

Για την Κλάρα Τσέτκιν

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,633 other followers

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1933, πεθαίνει στην Σοβιετική Ένωση, μια πρωτοπόρα αγωνίστρια του γερμανικού KPD, του κομμουνιστικού και φεμινιστικού κινήματος. Ο λόγος για την Κλάρα Τσέτκιν. 

Μέχρι το 1917, η Τσέτκιν ήταν μέλος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και σημαντική εκπρόσωπος της επαναστατικής Μαρξιστικής φράξιας του. Το 1917 εντάχθηκε στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα της Γερμανίας (USPD) . Στο USPD άνηκε στην αριστερή του πτέρυγα, τους Σπαρτακιστές. Στη συνέχεια ήταν ένα από τα σημαίνοντα μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος Γερμανίας (KPD). Στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ήταν αντιπρόσωπος στο Ράιχσταγκ για το KPD από το 1920 έως το 1933 και το 1932 προεδρεύων του Κοινοβουλίου ως η αρχαιότερη βουλευτής.

Σε διεθνές επίπεδο ανήκε ως μέλος του Διεθνούς Εργατικού Συνεδρίου του 1889 στο Παρίσι, στους ιδρυτές της Δεύτερης Διεθνούς του σοσιαλιστικού εργατικού κινήματος. Στον τομέα του διεθνισμού θεωρείται ως μία από τους εμπνευστές της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας. Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του KPD ήταν από το 1921 έως το 1933 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπου ήταν ανάμεσα στη μειονότητα των επικριτών της θέσης του Στάλιν περί σοσιαλφασισμού .

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε (κριτικά, μιας και έχει αρκετές ελλείψεις) μια σύντομη Βιογραφία για την ζωή και το έργο της Κλάρα Τσέτκιν. Ως Shades θα συνεχίσουμε την επιμέλεια και συλλογή κειμένων της ίδιας ή με αναφορά στην Τσέτκιν που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση του έργου αυτής της μεγάλης κομμουνίστριας. Το παρακάτω σύντομο βιογραφικό σημείωμα δημοσιεύτηκε πριν χρόνια στην εφημερίδα “Αυγή”.

Η Κλάρα Τσέτκιν γεννήθηκε το 1857. Η οικογένειά της διαπνεόταν από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης- Ελευθερία, Ισότητα και αδελφοσύνη. Ο χριστRιανός πατέρας της ήταν συμπαθών της επανάστασης του 1848. Η μητέρα της ήταν οπαδός της χειραφέτησης της γυναίκας και ήταν δραστήρια στο αστικό κίνημα των γυναικών. Το ανοιχτό σπίτι και η ιδιαίτερη στήριξη του κοριτσιού από τον πατέρα σημάδεψε τη ζωή της Κλάρας Τσέτκιν. Η Κλάρα είχε τη σπάνια, για τις γυναίκες της εποχής της, ευκαιρία να σπουδάσει δασκάλα για τις σύγχρονες γλώσσες. Οι γνώσεις αυτές τη βοήθησαν αργότερα στα διεθνιστικά καθήκοντα της.

Η Τσέτκιν μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

Στους φοιτητικούς κύκλους της Λειψίας η Κλάρα γνώρισε τον μαραγκό Όσσιπ Τσέτκιν, ένα σοσιαλδημοκράτη πρόσφυγα από τη Ρωσία. Αυτή η γνωριμία και η ένταξή της στο εργατικό κίνημα οδήγησαν σε σύγκρουση με την οικογένειά της. Γιατί η μητέρα της απεχθανόταν τόσο την πολιτική επιλογή της κόρης της, όσο και ότι αγάπησε έναν σοσιαλδημοκράτη μαραγκό, ένα «τίποτα». Ζήτησε από την Κλάρα να φύγει από τους σοσιαλδημοκράτες. Όμως εκείνη αρνήθηκε: «Δεν μπορώ να ενεργήσω αντίθετα στις πεποιθήσεις μου». Με αυτή τη θαρραλέα απόφαση παραιτήθηκε από μια εξασφαλισμένη αστική ζωή.

Ο Όσσιπ Ζετκιν συνελήφθη σε μια συνάντηση με τον Αουγκουστ Μπέμπελ και τον Βίλχελμ Λίμπκνεχτ και απελάθηκε. Πήγαν στη Γαλλία. Στο Παρίσι προσπάθησαν να επιβιώσουν με μαθήματα γλώσσας μεταφράσεις και άρθρα. Όμως τα χρήματα δεν αρκούσαν γιατί εν τω μεταξύ είχαν αποκτήσει και δύο παιδιά τον Μαξίμ και τον Κόστια. Τους έκαναν έξωση και εύρισκαν καταφύγιο σε συντρόφους και συντρόφισσες που ήταν πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν. Η Κλάρα δεν παντρεύτηκε ποτέ με τον Τσέτκιν, γεγονός που ήταν σκάνδαλο για την εποχή εκείνη. Στο Παρίσι η Κλάρα αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη της μαρξιστικής θεωρίας. Ήταν μια σκληρή εποχή γιατί είχε και την φροντίδα δύο μικρών παιδιών.

Το 1889 πέθανε ο σύντροφος της από φυματίωση. Τον ίδιο χρόνο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της ανέθεσε την προετοιμασία του διεθνούς εργατικού συνεδρίου στο Παρίσι. Με την ομιλία της για την «Απελευθέρωση της γυναίκας» σε αυτό το συνέδριο τον Ιούλιο του 1889 άρχισε η πολιτική της καριέρα.

Η νεαρή χήρα με τα παιδιά της επέστρεψε στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στη Στουτγάρδη. Ο σοσιαλδημοκράτης εκδότης Ντιετς εμπιστεύτηκε στην Κλάρα Τσέτκιν το 1891 την έκδοση του εργατικού γυναικείου περιοδικού « η Ισότητα, περιοδικό για τα δικαιώματα των εργατριών». Το 1892 είχε κυκλοφορία 2000 φύλλων και το 1914 είχε 125.000 φύλλα. Το 1907 το περιοδικό έγινε το όργανο της σοσιαλιστικής διεθνούς των γυναικών. Το 1895 η Κλάρα Τσέτκιν ήταν η πρώτη γυναίκα που μετείχε σε καθοδηγητικό όργανο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), στην Επιτροπή Ελέγχου.

Την εποχή αυτή γνώρισε τον, κατά 18 χρόνια νεότερο της, ζωγράφο Φρίντριχ Τσούντελ με τον οποίο δημιούργησε μια σκανδαλώδη για την εποχή ερωτική σχέση η οποία βέβαια δεν πολυάρεσε στους κομματικούς συντρόφους της. Το 1898 τον παντρεύτηκε και έζησαν στο σπίτι τους στη Στουτγάρδη μια ανοιχτή κοινωνική ζωή. Συχνοί επισκέπτες ήταν η Ρόζα Λουξεμπουργκ και ο Αουγκουστ Μπέμπελ. Μεταξύ της Κλάρας και της Ρόζας δημιουργήθηκε μια στενή φιλία μέχρι τη δολοφονία της Ρόζας το 1919.

Τα επόμενα χρόνια ήταν για την Κλάρα Τσέτκιν ευτυχισμένα και με επιτυχίες. Το 1900 έγινε μέλος της Διεύθυνσης του SPD ( ως το 1917). Το 1907 εκλέχτηκε γραμματέας της διεθνούς γραμματείας γυναικών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το 1910 πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος ήταν για την Τσέτκιν μια μεγάλη δοκιμασία. Ενώ εκείνη το 1912 έως το 1915 μιλούσε σε συνέδρια και συνδιασκέψεις κατά του πολέμου και ζητούσε κινητοποιήσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των σοσιαλδημοκρατών ψήφισε υπέρ των πολεμικών δαπανών, με μοναδική εξαίρεση την αρνητική ψήφο του Καρλ Λιμπνεχτ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Κλάρα Τσέτκιν ζούσε ημιπαράνομα. Την παρακολουθούσαν, έλεγχαν την αλληλογραφία της, την καταδίωκαν και ενίοτε την φυλάκιζαν. Η εφημερίδα Ισότητα λογοκρινόταν. Το 1917 απολύθηκε από την εφημερίδα. Το 1916 πήρε μέρος στην ίδρυση της ομάδας Σπάρτακος και το 1919 προσχώρησε στο νεοϊδρυθέν Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας του οποίου εκλέχτηκε μέλος της καθοδήγησης.

Η Κλάρα Τσέτκιν βίωσε πολιτικά και προσωπικά μια δύσκολη εποχή. Οι φίλοι της Καρλ Λιμπνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ δολοφονήθηκαν και αυτό της στοίχισε πολύ. Ο άντρας της την εγκατέλειψε το 1922 για μια άλλη γυναίκα, κόρη ενός βιομήχανου.

Το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917 ήταν μια αχτίδα ελπίδας για την Κλάρα. Και υπερασπίστηκε χωρίς όρια (μερικές φορές στα τυφλά) τις ενέργειες των μπολσεβίκων.

Υπήρξε για 13 χρόνια βουλευτίνα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στο ΚΚ Γερμανίας ήταν σχετικά απομονωμένη γιατί δεν έλεγε σε όλα ναι π.χ.δεν συμφωνούσε με τις επεμβάσεις της κομμουνιστικής Διεθνούς στα κόμματα της Ιταλίας και της Γερμανίας. Διηύθυνε αρκετές εφημερίδες χωρίς να ξεχνάει ποτέ την κύρια δέσμευση της στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών. Ως υπεύθυνη της διεθνούς γραμματείας γυναικών επεξεργάστηκε το 1920 τις βασικές κατευθύνσεις για τη δουλειά της κομμουνιστικής διεθνούς στις γυναίκες.

Το 1932 ένα χρόνο πριν τον θάνατό της η 75ντάχρονη και άρρωστη Κλάρα Τσέτκιν άνοιξε τις εργασίες του Γερμανικού κοινοβουλίου, επειδή ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία βουλευτής. Μέσα σε ένα κατάμεστο κοινοβούλιο και με τους στρατιωτικά ντυμένους φασίστες βουλευτές να ουρλιάζουν, η θαρραλέα βουλευτίνα έκανε έκκληση για ένα μέτωπο ενότητας όλων των εργαζομένων ενάντια στον φασισμό. Έκανε έκκληση στις γυναίκες και τις προειδοποίησε, ότι αν επικρατήσει ο φασισμός θα τους αφαιρέσει κάθε δικαίωμα και θα τις υποβιβάσει σε παιδοποιητικές μηχανές. Για να γλυτώσει από τους ναζί φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του κοινοβουλίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: