our news

3 Ιουλίου 1964: Φασίστες και ακροδεξιοί εισβάλουν στη βουλή

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,588 other followers

Φωτογραφία από την εισβολή στη βουλή το 1964. Θυμίζει αρκετά και τις σημερινές εποχές με τις πατριωτικές φιέστες των «αγανακτισμένων»

Στις 5 Ιουλίου 1964 επρόκειτο να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Οι εκλογές έληξαν με νίκη της ΕΔΑ. Τη χώρα τότε κυβερνούσε η Ένωση Κέντρου, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου του 53%. Ο Παπανδρέου, μόλις είχε επιστρέψει από το πρώτο επίσημο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για λύση του Κυπριακού ζητήματος. Την δημαρχία της Αθήνας διεκδίκησαν τρεις βουλευτές, πίσω από τους οποίους ήταν οι τρεις βασικές πολιτικές παρατάξεις της εποχής. Ο απόστρατος στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας εκπροσωπούσε την κυβερνητική Ένωση Κέντρου, ο ασφαλιστής Γεώργιος Πλυτάς τη δεξιά ΕΡΕ και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Κιτσίκης την αριστερή ΕΔΑ.

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου η Βουλή βρισκόταν σε συνεδρίαση για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος δήμαρχος της Δεξιάς, Γεώργιος Πλυτάς, πραγματοποιούσε την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά το τέλος της ομιλίας του, μερικές εκατοντάδες νεαροί ακροδεξιοί ξεχύνονται προς την οδό Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Οι ακροδεξιοί περνούν μπροστά από το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου της Αριστεράς, Νίκου Κιτσίκη και μόλις που συγκρατούνται από την αστυνομία για να μην τα κάνουν γυαλιά-καρφιά.

Στη συνέχεια διακόπτουν την κυκλοφορία, ανατρέπουν ένα αυτοκίνητο στη Βουκουρεστίου και φτάνουν στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου διαλύονται προσωρινά από την αστυνομία. Ανασυγκροτούνται, όμως, σε λίγο και χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση, εισβάλλουν στο προαύλιο της Βουλής και κατόπιν στο κτίριο, φωνάζοντας «Προδότη Παπανδρέου», «Καραμανλής», «Παπανδρέου, παπατζή». Το σύνθημα της εισβολής φαίνεται να έδωσε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ψηφοδελτίου Πλυτά, συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης.

Οι επιδρομείς, περίπου 50 τον αριθμό, συμπλέκονται με βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής, που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο θόρυβος και η φασαρία φθάνουν μέσα στην αίθουσα και η συνεδρίαση διακόπτεται. Τελικά, οι εισβολείς απωθούνται από τη φρουρά της Βουλής και συλλαμβάνονται 32 από αυτούς. Στο μεταξύ, από τις άγριες συμπλοκές στους διαδρόμους της Βουλής, αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν τραυματιστεί (Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεώργιος Μπακατσέλος, Ιωάννης Τσιριμώκος, Χρήστος Αποστολάκος, Ιάκωβος Διαμαντόπουλος κ.ά.), ενώ σοβαρότερα όλων είναι ο Μιχάλης Λεφάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι 32 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, με βάση τον νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού». Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, την επαύριο των δημοτικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ένας αξιωματικός της Γενικής Ασφάλειας κατέθεσε ότι η επίθεση κατά της Βουλής οργανώθηκε από παρακρατικές οργανώσεις, όπως ο φιλοναζιστικός «Όμιλος Εθνικής Αναγεννήσεως» και η φοιτητική ΕΚΟΦ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με διαρκείς διαξιφισμούς μεταξύ των συνηγόρων υπερασπίσεως και πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του στις 15 Ιουλίου 1964. Δύο από τους κατηγορουμένους, ο Ρένος Αποστολίδης και ο νομαρχιακός υπάλληλος Αχιλλέας Βήττας, καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών και άλλοι 22 σε μικρότερες ποινές. Μεταξύ των αθωωθέντων φιγουράρει το όνομα του 18χρονου Παναγιώτη Μιχαλόλια ή Μιχαλολιάκου, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό ποινικολόγο Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, επωφελούμενη από την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, θέλησε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τα «παρακρατικά όργανα της Δεξιάς». Ο Υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Τούμπας δήλωνε σχετικά: «Πληροφορώ τον ελληνικόν λαόν, ότι εις τους κόλπους του υπάρχουν και δρουν παρακρατικαί οργανώσεις, αι οποίαι οικειοποιούνται κρατικά καθήκοντα, οργανώνουν τα μέλη των στρατιωτικώς, τα εκγυμνάζουν και εμφυσούν εις αυτά το πνεύμα της δυναμικής ενεργείας και επιβολής».

Ο υπουργός κατήγγειλε τη ναζιστική και φασιστική ιδεολογία ορισμένων από τις οργανώσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε καρκίνωμα για τη Δημοκρατία και στηλίτευσε τη συνεργασία τους με παράγοντες της ΕΡΕ και της αστυνομίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με οκτώ οργανώσεις, που ήταν νόμιμες, αλλά «είχαν παρεκτραπεί του προορισμού τους». Οι οργανώσεις αυτές ήταν οι:

Πανελλήνια Εθνική Σταυροφορία
Οργάνωσις Εθνικής Νεολαίας
Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Ελλάδος
Σύνδεσμος Εθνικοφρόνων Ελασιτών
Κυανή Φάλαγξ
Αντικομουνιστική Σταυροφορία
Εθνική Αντικομουνιστική Οργάνωσις
Εθνική Αντίστασις Ελλάδος

Ο κατάλογος περιείχε και τρεις μυστικές οργανώσεις:

Καρφίτσα​
Εγγυηταί του Βασιλέως
Εθνική Κοινωνική Αλλαγή

Τον επόμενο χρόνο έντεκα από τις οργανώσεις αυτές διαλύθηκαν από τα κατά τόπους πρωτοδικεία.

πηγή πληροφοριών: https://www.sansimera.gr/articles/642

Advertisements

3 Comments on 3 Ιουλίου 1964: Φασίστες και ακροδεξιοί εισβάλουν στη βουλή

 1. laskaratos // July 4, 2017 at 3:58 am // Reply

  Όσα γράφονται εδώ είναι αλήθεια.
  Θέλω όμως να επισημάνω την περίπτωση του Ρένου Αποστολίδη, που είναι μια ολότελα ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, ένας πολύ δύσκολος χαρακτήρας, που όμως δεν μπορεί με κανέναν απολύτως τρόπο να ενταχθεί στο δεξιό παρακράτος.
  Υπήρξε κορυφαίος φιλόλογος, δεν έριξε ούτε μια τουφεκιά κατά ΕΛΑΣίτη ως στρατιώτης του “Εθνικού Στρατού” (τα λέει στην περίφημη “Πυραμίδα ’67”), συγκρούστηκε με τον κλήρο, έτυχε πολιτικής κηδείας και η κρατική Εκκλησία προσπάθησε να εμποδίσει τον ενταφιασμό του στο νεκροταφείο Παπάγου.
  Πράγματι τέθηκε επικεφαλής των ΕΚΟΦιτών στην πορεία προς τη Βουλή, την οποία αυτός προκάλεσε για τους δικούς του εντελώς προσωπικούς λόγους..
  Για την Ιστορία, και όχι βεβαίως για να δικαιολογήσω, .να πω ότι δυο βουλευτές του Κέντρου που κακοποιήθηκαν, οι Χρήστος Αποστολάκος και Ιάκωβος Διαμαντόπουλος, έγιναν αποστάτες το 1965.
  Ο Αποστολάκος, προερχόμενος αρχικά από την ΕΡΕ, που ως υπουργός Αστυνομίας των Αποστατών οργάνωνε επιχειρήσεις αρετή στην Ομόνοια φορώντας μια δρακουλική μπέρτα (εξ ου και το παρατσούκλι Μπερτόδουλος, που του απονεμήθηκε), πολιτεύτηκε αργότερα με την φασιστική “Εθνική Παράταξη” το 1977 και κατέληξε στη ΝΔ..

  Εδώ μπορείτε να δείτε για την “Πυραμίδα ’67”:

  _________________________________________________
  https://www.politeianet.gr/books/9789600512465-apostolidis-ir-renos-estia-puramida-67-165288

  ΠΥΡΑΜΙΔΑ ‘ 67
  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
  ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΗΡ. ΡΕΝΟΣ

  Παρουσίαση

  […] Η “Πυραμίδα 67” βγήκε απ’ τις 5000 εκείνες σελίδες συρμάτινων μπλοκ που έγραψα κ’ έστελνα, με κίνδυνο της ζωής μου πρόσθετο απ’ τα στρατοδικεία της Δεξιάς που μ’ είχε στρατεύσει. Και με τον πιο απλό – πιο “αντιλογοτεχνικό” θάλεγε κανείς ίσως – τρόπο: Έβαλα τα “γράμματα” στην απόλυτη χρονολογική τους σειρά, και κράταγα μόνο μια φορά το κάθετί τους (πορείες, να πούμε, βάσανα του πολέμου), όσο κι αν επαναλαμβάνονταν στην πραγματικότητα. Ύστερα έδωσα στον πατέρα μου το τελικό γραφτό πούχε προκύψει, κι αυτός έκοψε – πολλές φορές και με το ψαλίδι, σελίδες επί σελίδων – κι άφησε σχεδόν τα μισά. […] Κ’ η “Πυραμίδα 67” δεν έχει ούτ’ ένα ψέμα ουσίας, ούτ΄ένα φτειασίδι, στολίδι, “μερεμέτι” – κι ούτε το χρειάζεται. Η πραγματικότητα δεν παίρνει διόρθωση, μας αρέσει δε μας αρέσει. […]
  (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
  _______________________________

  και εδώ, ίσως αυτή η συζήτηση στο indymedia για τον Αποστολίδη, να βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές οι μοναδικές του ιδιαιτερότητες, που καθιστούν αδιανόητη και άδικη την κατάταξή του στο δεξιό παρακράτος. Την παραθέτω ολόκληρη, για να υπάρχει οπωσδήποτε στο διαδίκτυο.

  https://athens.indymedia.org/post/196427/

  “Έφυγε” ο Ρένος Αποστολίδης

  από Παναής 11/03/2004 1:03 πμ.

  Θεματικές: Πολιτισμός,

  Ένας από τους σημαντικότερους φιλόλογους και λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, ο Ρένος Αποστολίδης, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπέστη εγκεφαλικό.
  Ένας από τους σημαντικότερους φιλόλογους και λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, ο Ρένος Αποστολίδης, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπέστη εγκεφαλικό. Ο Ρένος Αποστολίδης, ο οποίος ήταν επίσης και δημοσιογράφος, προκάλεσε συχνά με το έργο του ποικίλες αντιδράσεις. Ήταν γιος του σημαντικού φιλόλογου και λεξικογράφου Ηρακλή Αποστολίδη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1950 και δίδαξε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Αθήνας. Εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» από το 1946 έως το 1967. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνέχισε και μετά τη δικτατορία να δημοσιεύει κριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες και ένα από τα πιο γνωστά του δοκίμια ήταν αυτό με τον τίτλο «Ο καιρός του Είναι». Έζησε την Κατοχή και τον πόλεμο του ’40 ως απλός στρατιώτης και από την εμπειρία του τόσο στον πόλεμο όσο και στον Εμφύλιο στη συνέχεια, άντλησε το υλικό για το βιβλίο του «Πυραμίδα ’67». Άλλα γνωστά βιβλία του είναι τα «Κριτική του Μεταπολέμου», «Κλειδιά», «Κατηγορώ», ενώ συνέγραψε και πολλές μονογραφίες. Σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα και η ημέρα της κηδείας του. Αντιγραφη απο το http://www.left.gr http://www.left.gr/greeceArticle.php?id=1158 Το πρωτοβαλα γυρω στις 9 και μετα απο 4(!) ωρες καποιος το κοψε,ανευ αιτιολογησεως.Θελω να πιστευω οτι εγινε απο λαθος.
  Καλό σου ταξίδι Ρενάκο.

  από Ευάγγελος Παναγιωτόπουλος 11/03/2004 2:17 πμ.

  Μονάκριβε φίλε μου. Λατρεμένε μου δάσκαλε.
  Εικόνες:

  Και να σου πω Ρενάκο κάτι

  από Ευάγγελος Παναγιωτόπουλος 11/03/2004 3:52 πμ.

  που μου έμαθες χωρίς ποτέ σου ωστόσο να με δασκαλέψεις; Σημασία καμία δεν έχει αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ούτε εντέλει το αν υπάρχει ποτήρι ή όχι. Σημασία έχει το κατά πόσο είσαι δ ι ψ α σ μ έ ν ο ς.

  από ενας 11/03/2004 5:01 πμ.

  Αντιο φιλε
  Ήταν χουντάρα

  από δημ 11/03/2004 9:29 πμ.

  Εγώ τον Ρένο Αποστολίδη τον “γνώρισα” επί χούντας ως συνεργάτη της που ανέλαβε να “εκπολιτίσει” τους Έλληνες στο πλαίσιο του συνθήματος “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”.
  Αντίο Ρένο

  από Ανώνυμος 11/03/2004 9:59 πμ.

  Είναι αλήθεια πως επί Χούντας ανέλαβε να δημοσιεύει στις εφημερίδες κείμενα ελληνικής λογοτεχνίας (υποχρεωτικά). Λάθος του ασυγχώρητο. Είναι αλήθεια πως μπούκαρε στη Βουλή επικεφαλής Εκοφιτών. ΑΛΛΑ. Είναι αλήθεια πως το δεύτερο το έκανε για χαβαλέ. (Βλ. βιβλίο του “Ουλάν Μπατόρ”). ΑΛΛΑ Ήταν εξαιρετικά καταρτισμένος φιλόλογος, μισούσε και διεσυρε την ημιμάθεια, ήταν ανιδιοτελής και εντιμότατος, τράβηξε εντελώς μοναχικό δρόμο, ήταν δηλωμένος εχθρός της κουταμάρας, της θρησκοληψίας, ένα μαχητικότατο ελεύθερο πνεύμα που συγκρουόταν συνεχώς. Δάσκαλος του Έβερτ, τον ξεβράκωσε ως αρχηγό της ΝΔ, για την αγραμματωσύνη του και την βλακεία του. Εγωϊστής, πολυλογάς-με ουσία-συνεργάστηκε με το κανάλι Κουρή, για να ακουστεί η φωνή του. Αντιφατικός, ο μόνος ίσως στρατιώτης του εθνικού στρατού που δεν εριξε μισή ντουφεκιά κατά του Δ.Σ. Ίσως ένας αναρχικός της Δεξιάς στην οποία ποτέ δεν ανήκε.
  βασικά…

  από χχχ666 11/03/2004 12:10 μμ.

  … ο εν λόγω ήταν συνεργάτης της χούντας οπότε ας αφήσουμε τα γραφικά του στύλ μονακριβέ μου δάσκαλε, φίλε και τέτοια. Μάθετε λίγο ιστορία καλό σας κάνει!
  Mpourdes

  από kai pali… 11/03/2004 12:11 μμ.

  Ti mpourdes einai autes re…
  Αποστολίδης και Εβερτ

  από Αχθος Αρούρης 11/03/2004 3:24 μμ.

  Για τον Ρένο Αποστολίδη έγραψε κάποιος παραπάνω ως θετικό το γεγονός ότι ξεμπρόστιασε την αμορφωσιά του Εβερτ. Θυμάμαι πράγματι ότι λίγο πριν τις εκλογές του 1996 είχε βγει ο Ρ.Α. και είχε πει ότι είχε τον Εβερτ μαθητή και ήταν στουρνάρι (δικά μου λόγια) και, μεταξύ άλλων, είχε θυμηθεί μια φορά που τους είχε βάλει έκθεση με θέμα “Ιαπωνία” και ο νεαρός Εβερτ είχε γράψει “Η Απωνία”. Το οποίο, εγώ προσωπικά θεωρώ αμάρτημα χειρότερο και από τη συνεργασία με τη χούντα. Εννοώ, το να είσαι δάσκαλος είναι λειτούργημα και η σχέση με τον μαθητή, υποτίθεται, ιερή. Μου φαίνεται λοιπόν κατάπτυστος ο δάσκαλος που, ιδίως για πολιτικάντικους λόγους, προδίνει τα μυστικά της ιερής αυτής σχέσης. Δεν αρνιέμαι ότι ήταν μεγάλη μορφή ο μακαρίτης, αλλά το “ξεμπρόστιασμα του Εβερτ” για μένα ήταν παλιανθρωπιά. Και κάτι άλλο: αναρχικός ίσως, αλλά μεσούσης της μακεδονικής υστερίας έσπευσε να τα πιάσει μεταφράζοντας Ντρόιζεν -και μάλιστα κακομεταφράζοντας. ν.
  Οφειλόμενη Απάντηση

  από Ανώνυμος 11/03/2004 4:55 μμ.

  Βάρος της Γης, έχεις δίκιο για τα περί σχέσης δάσκαλου και μαθητή. Ο Αποστολίδης όμως ξεμπρόστιασε πρώτιστα τον Έβερτ για την τωρινή του αγραμματωσύνη-Βλ. και βιβλίο Μ.Βασιλάκη: Άπαντα Έβερτ-και παρεμπιπτόντως για το χάλι του ως κακομαθημένου μαθητή. Το κύριο δεν ήταν πως ο Έβερτ ήταν κουμπούρας στο σχολείο, αλλά το θράσος του να θέλει να γίνει πρωθυπουργός χωρίς να ξέρει την Ελληνική, όπως κάποιος άλλος προχτές καλη ώρα. Ο Μίλτος δεν ήταν κάποιος ανυπεράσπιστος φουκαράς που ο άπονος δάσκαλός του ξεφώνισε, αλλά ο παλιός ΕΚΟΦίτης και πανίσχυρος αρχηγός της Δεξιάς που απειλούσε να γίνει πρωθυπουργός. Άλλωστε δείγμα του ήθους του έδειξε πρόσφατα που απειλούσε να κατεβάσει ο ίδιος τον πίνακα από το outlook. Ο Ρένος ήξερε ποιόν χτύπαγε κάτω από την ζώνη.
  Για το άουτλουκ συμφωνώ απόλυτα

  από Αχθος Αρούρης 11/03/2004 6:58 μμ.

  …και για τη στάση του Εβερτ (που βέβαια βρήκε και τα έκανε) και συμφωνώ ότι δεν είναι ο Εβερτ κάποιος ανυπεράσπιστος φουκαράς -αν και, όπως λες κι εσύ, κι άλλοι έχουν κατασφάξει την ελληνική και τύποις και στην ουσία και δεν έχει βγει (λέω εγώ) κανείς να τους ξεμπροστιάσει, είτε παλιός τους δάσκαλος είτε όχι. Και το γεγονός ότι τότε τον Εβερτ τον ξεσκέπασε επί γλωσσικού ο Βασιλάκης, έχοντας στη συνέχεια δει την πολιτεία του ανδρός, μάλλον στα υπέρ Εβερτ το μετράω. ν.
  το τελευταίο βιβλίο

  από inactivist 11/03/2004 11:05 μμ.

  ήταν πραγματικά οξυνούστατος αλλά αυτό το άγραφο βιβλίο “ό,τι γνωρίζουν οι νεοέλληνες για τους αρχαίους έλληνες” (κάπως έτσι πάντως) πού εβγαλε τελαυταία και για το οποίο φαντάζομαι χρέωνε ο πατάκης κάποια χρήματα, δεν ήταν φριχτή κοροϊδία; θέλαω να πω ποιός έδωσε λεφτά για να το αγοράσει; [πάντως ο νεκρός δεδικαίωται…]
  νεοφασίστας στην ΕΣΗΕΑ

  από tse-roki 11/03/2004 11:10 μμ.

  Για όσους τον γνώρισαν στην (επιδοτούμενη) σχολή της ΕΣΗΕΑ (άρα όχι παιδιά της μαμάς και με λεφτά του μπαμπά) ως καθηγητή την περίοδο ’92-’94 είναι γνωστές οι ακραίες απόψεις που εξέφραζε περί μεγάλης ελλάδας, οι χάρτες του βυζαντίου που προσκόμιζε, η ειρωνία και η προσβολή, η αθυροστομία στην διαφορετική άποψη, ο Μεγαλέξαντρος και η γοργόνα, ο εγωτισμός και ο αυταρχισμός μέχρι σημείου να αποβάλλει και να παραιτεί σπουδαστές ή να τους αφήνει βωβούς προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους. Από εκείνη την φουριά προέκυψαν φυντάνια που τα θαυμάσατε και στην TV. Επειδή υπάρχουν αρχεία ας μην αμφισβητήσει εύκολα κάποιος τα παραπάνω. Εύγε Ρένο, ακόμα προκαλείς έστω και με τον θάνατό σου. Όσο για το “φιλόλογος” και¨…”ιστορικός” επέτρεψέ μου να αδιαφορήσω.
  Τουθανάτου βεβαιότερονουδέν

  από ο Μάυρος Γάτος 12/03/2004 5:39 πμ.

  Διάβασα τυχαία αυτη τη στήλη. Εκτος του θανάτου ,που είναι πάντα βέβαιος , είναι σίγουρο και αυτό : Oτι ο Ρένος δεν ήταν πότε ανάμεσα στους και στα της ανοησίας της πολιτικής. ΄ Δέν έστειλε ποτέ τα κειμενά και τα ποιήματα της ανθολογίας που γέμιζαν ακόμα περσσότερο τις πολλαπλές εκδόσεις στους λογοκριτές της δικτατορίας (αδιαφορόντας για τη λογοκρισία.) Κατηγορήθηκε και απο τις 2 πλευρές ως , Τον είπανε οτι είναι δεξιός η αριστερός χουντικός ή αναρχικός , αυτά είναι γελοιότητες. Ναι , και των αμερικανών ήτανε και της Κ.G.B ήτανε και της C.I.A … ολονών . δηλαδή κανενός . Ο Ρένος Αποστολίδης ήταν προσωπικά επαναστατικός . Δεν ξέρω αν επανάσταση είναι , η φωνή , η επίθεση , η μάχη , και… μήπως είναι πιο φοβερή επανάσταση (;) η απόφαση οτι δεν έχω καμιά σχέση με το κακό και τη φλυαρία αυτού του κόσμου . Για τα υπολοιπα που γράφτηκαν (και όσα θα ‘ρθουν , έιναι νομίζω καλύτερο να απαντήσει ο ίδιος (όχι σαν απολογία) που όσο τον ξέρω (ποτέ δεν ψήφιζε στις εκλογές και) ποτέ δεν αφηνε μπαλάκι που να μην το στείλει απο εκεί που ήρθε (ακόμα και τα κακογραμμένα ακόμα και τα τάχα χυδαία). “”” Διαφύλαξα πάντα την ελευθερία μου. Ποτέ δεν διορίστικα σε δημόσια θέση και δεν υπήρξα ποτέ μέλος συμβουλίου , αλλα ούτε παρατάξεως διοργανώσεως ή κόμματος,.Πάντα είμαι κατα πάσης εξουσίας και δεν παραδέχομαι το κύρος καμίας αρχής. Δεν έχω καμία ηθική. Υποτίθεται πως είμαι αναρχικός! Έτσι το λένε!Χωρίς να έχω ,όμως καμία σχέση με πράξεις τρομοκρατικές, με πράξεις βίας, που πάντα τις καταδικάζω! Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρχουν ιδέες, που για αυτές οι ανθρωποι χρειάζεται να πονάνε. Φτάνει πια ο πόνος στον κόσμο. Αυτό που θά θελα να πώ σε όλους είναι: “Μή γρατσουνάτε τους ανθρώπους και τα ζώα” “Πάντοτε έτρεχα και τρέχω.Βέβαια ο καλός οδηγός τι σημαδεύει; Τη σύγκλιση στο σημείο μηδέν των παραλλήλων του δρόμου (…) Δυστυχώς τρέχω και νιώθω πάντα τι κερδίζω. Τίποτε. Καλό είναι λοιπόν να εισπράττεται και το τίποτα. ”
  Μαύρε γάτε,

  από μαύρος σκύλος 12/03/2004 12:46 μμ.

  επειδή εκτίμησα την τιμιότητα του κειμένου σου, πάρε το να το ακούς. Όχι σαν ορισμένους που χωρίς να γνωρίζουν, αμολάν την πρώτη φήμη που έχουν ακούσει, χωρίς αιδώ. Να’ σαι καλά φίλε.
  Αρχεία:

  cavafy-osomporeis86ohuc.asx

  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

  από ΚΑΣΑΝΔΡΑ 12/03/2004 9:03 μμ.

  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΡΕΝΟ . ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΝΑ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝ… ΟΙ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝ …

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: