our news

«Αφηγήσεις #05» Αναμνήσεις από τη παραλία του Σίμου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,636 other followers

Στη σημερινή μας δημοσίευση θα αναφερθούμε σε ένα γεγονός από αυτά που δεν έχουμε συνηθίσει τους αναγνώστες/τριες μας. Οι περισσότεροι/ες μας έχετε γνωρίσει μέσα από την καταγραφή της φασιστικής κίνησης της Λακωνίας, αντιφασιστικές πολιτικές δραστηριότητες και τις δημοσιεύσεις ιστορικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα αναφερθούμε σε ένα γεγονός της επικαιρότητας. Η επιλογή μας αυτή έχει να κάνει κυρίως με τους συναισθηματικούς δεσμούς με το μέρος που θα αναφερθούμε.

Ο λόγος για τη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο που κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα από τα στολίδια της Ευρώπης. Πολλά χρόνια πίσω η παραλία ήταν μια ανεκμετάλλευτη περιοχή. Κάποιοι από εμάς, πριν από την τουριστική της αξιοποίηση βρεθήκαμε τα καλοκαίρια για να κάνουμε βουτιές στα πανέμορφα νερά και ελεύθερη κατασκήνωση. Δυστυχώς η κατάσταση άλλαξε ραγδαία μέσα σε λίγο διάστημα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 00. Ένα κάμπινγκ ξεπήδησε από το πουθενά, μια όμορφη ξύλινη κατασκευή που είχε μετατραπεί σε μπαράκι εκδιώχθηκε από την παραλία. Οι γυμνιστές και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αναγκάστηκαν να φύγουν οριστικά από τη παραλία του Σίμου μετά από σειρά διώξεων και καταστολής από τη κρατική ασφάλεια. Η παραλία ήταν καθαρή από σκουπίδια και φασίστες την εποχή εκείνη. Το κάμπινγκ και η τουριστική ανάπτυξη όμως  άλλαξε τα πράγματα όπως ήταν αναμενόμενο. Body builders με τατουάζ σβάστικες, ο όχλος της ελληνικής πραγματικότητας και διάφοροι άλλοι τύποι (που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς για το τι πρόκειται) αντικατέστησαν τους προηγούμενους επισκέπτες. Η ακρίβεια και η ακραία εμπορευματοποίηση, τα σκουπίδια στη παραλία και η καταστροφή του περιβάλλοντος κοκ, έγινε η νέα πραγματικότητα του Σίμου.

Τώρα θα μας πείτε γιατί το θυμηθήκαμε τώρα να αναρτήσουμε μια δημοσίευση με θέμα το νησάκι της Ελαφονήσου. Κατανοητή η απορία. Λοιπόν αυτό γίνεται γιατί ένα ΜΜΕ έβγαλε στη φόρα μια είδηση για το νησί που θέλει τον δήμαρχο και συγγενικό του πρόσωπο να είναι υπεύθυνοι για απάτες που είχαν σχέση με την πώληση στρεμμάτων προφανώς προς ιδιωτική αξιοποίηση. Φανταζόμαστε είναι οι ίδιοι ευυπόληπτοι πολίτες που μας έδιωξαν τότε από την παραλία σε αγαστή συνεργασία με τις αρχές. Η διαφθορά και σαπίλα του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους δεν έχει κανένα όριο. Αλλά και αυτό είναι γνωστό από τη σύσταση αυτού του κράτους μέχρι και σήμερα. Η Ελαφόνησος είναι ένα ακόμα παράδειγμα μέσα στα χιλιάδες αυτής της χώρας. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να μισούμε αυτό το κράτος, τους ευυπόληπτους πολίτες του και τους μηχανισμούς του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: