our news

«Βιβλιοαναγνώσεις #14» Annette Wieviorka «Το Άουσβιτς, όπως το εξήγησα στην κόρη μου»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,636 other followers

Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Annette Wieviorka «Το Άουσβιτς, όπως το εξήγησα στην κόρη μου» (μετάφραση: Κορίνα Δευτεραίου, επίμετρο: Ρίκα Μπενβενίστε).

«Το βιβλιαράκι (εκδ. Πόλις) διαβάζεται με μια ανάσα. Μάλλον, με κομμένη την ανάσα. Ακόμη κι αν έχεις διαβάσει τα άπαντα του μεγάλου Πρίμο Λέβι, η ζεστή μητρική ομιλία της Βιβιορκά συμπυκνώνει αλήθειες, εξηγήσεις, απαντήσεις και ανοιχτά ερωτήματα, χωρίς δράμα, αλλά με δύναμη και αμεσότητα μοναδικές. Ετσι όπως θα ήθελε κάθε γονιός να εξηγήσει στο παιδί του τα μεγάλα του κόσμου που πέρασε και του κόσμου που διαρκώς έρχεται».

Νίκος Ξυδάκης, Η Καθημερινή

«Το ύφος και η λιτή αφήγηση της Βιεβορκά σε συνδυασμό με τις καίριες ερωτήσεις περί ενοχής, συνενοχής, κινήτρων, μοναδικότητας του γεγονότος υποχρεώνουν τον αναγνώστη να βυθιστεί στον σκοτεινό βυθό του κόσμου των στρατοπέδων συγκέντρωσης με κρατημένη την ανάσα. Ο αναγνώστης θα ξεδιαλύνει πολλές άγνωστες πλευρές του κόσμου των στρατοπέδων, των διαφορών μεταξύ τους και θα κατανοήσει την τεχνική πλευρά του ζητήματος της γενοκτονίας, στοιχεία απαραίτητα στην αντιμετώπιση των εχθρών της ιστορικής αλήθειας, οι οποίοι όλο και πληθαίνουν.

Το επίμετρο της Ρίκας Μπενβενίστε θέτει με οξύτητα και αμεσότητα τα προβλήματα της εξήγησης του ανεξήγητου μέσα στο πλαίσιο της οικογενειακής μνήμης και μας υποχρεώνει να σκεφτούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαγενεακή μετάδοση του τραύματος (και) μέσω της σιωπής».

Γιώργος Αντωνίου, Εφημερίδα των Συντακτών

***

Το κείμενο του οπισθοφύλλου:

Πώς να κάνουμε ένα σημερινό παιδί να καταλάβει ότι οι ναζί καταδίωξαν και εξόντωσαν εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά, μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι;

Στο μείζον αυτό ζήτημα, στο πρόβλημα του απόλυτου κακού, μια διακεκριμένη ιστορικός απαντά στις πολύ άμεσες ερωτήσεις της κόρης της.

* * *

Δεν θυμάμαι να μου εξήγησαν ποτέ. Νομίζω ότι την ιστορία την είχα πάντα με κάποιον τρόπο ξανακούσει. Ωστόσο, σήμερα νιώθω πως ξέρω πότε ήταν η πρώτη φορά. Πρώτη φορά, λοιπόν, άκουσα την ιστορία από τη γιαγιά μου∙ ήταν βράδυ, και εκείνη στεκόταν δίπλα σε μια σόμπα πετρελαίου που δεν ζέσταινε αρκετά το μεγάλο ψηλοτάβανο σαλόνι. Η γιαγιά μου ήταν η καλύτερη, η πιο όμορφη, αυτή που μου έκανε όλα τα χατίρια, που μπορούσε να με κάνει καλά όταν αρρώσταινα, που ήξερε να κάνει τα πάντα για χάρη μου: να μου φτιάξει ένα ολόκληρο περίπτερο μέσα σε ένα κουτί από παπούτσια, να με πείσει να πάω στο σχολείο που μισούσα. Εκείνη, όμως, τη βραδιά μού έδινε το υλικό να ’χω να υφαίνω εφιάλτες για μια ζωή. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, μονάχα ότι «ήταν πόλεμος», ότι «τους πήραν», «με τρένο» –ακόμη και τα παιδιά σαν κι εμένα–, ότι «υπέφεραν πολλά», ότι πεινούσαν κι αρρώστησαν βαριά, ότι «όταν γύρισαν δεν βρήκαν τίποτα, κανέναν»…
Δεν τα εξηγούσαν όλα τούτα στο σπίτι. Εξάλλου, δεν μιλούσαν γι’ αυτό στο σπίτι. Ίσως γιατί μιλούσαν πάντα και γι’ αυτό. Ή ίσως γιατί μιλούσαν για όλα μέσα από αυτό. Δεν μου εξήγησαν, αφού πάντα ήξερα.
από το επίμετρο της Ρίκας Μπενβενίστε

* * *

Η Ανέτ Βιβιορκά γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948. Agrégée και διδάκτωρ της Ιστορίας, είναι διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία των Εβραίων του εικοστού αιώνα, την ιστορική μνήμη και το Ολοκαύτωμα, τη χρήση της μαρτυρίας στην ιστορική έρευνα, τον Πόλεμο της Αλγερίας και το γυναικείο ζήτημα.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Henri Herz για το κορυφαίο έργο της Déportation et génocide, και το 2000 με το Βραβείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το σύνολο του έργου της.

Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει, επίσης από τις εκδόσεις Πόλις, το βιβλίο της Άουσβιτς, εξήντα χρόνια μετά.

Advertisements

1 Comment on «Βιβλιοαναγνώσεις #14» Annette Wieviorka «Το Άουσβιτς, όπως το εξήγησα στην κόρη μου»

  1. Reblogged this on Manolis.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: