our news

Για την αντιφασιστική πορεία για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,703 other followers

Αρκετές χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην Αθηναϊκή μητρόπολη και σε άλλες πόλεις της χώρας το περασμένο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με αφορμή τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις μνήμης από τα 4 χρόνια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου. Οι εκδηλώσεις φέτος πήραν και διεθνιστικό χαρακτήρα, αφού σε μεγάλο βαθμό συνδέθηκαν με τα γεγονότα στις ΗΠΑ και την δολοφονία της αντιφασίστριας Heather Heyer στο Charlottesville. Αρκετές τάσεις του αντιφασιστικού κινήματος επιχείρησαν να συνδέσουν τα δύο γεγονότα: ότι δηλαδή και η αντιφασίστρια στο Charlottesville και ο Φύσσας στην Αθήνα είναι νεκροί του αντιφασιστικού κινήματος.

Στιγμιότυπο από τη πορεία

Η φετινή πορεία ξεκίνησε μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, έκανε μια σύντομη στάση στην αμερικανική πρεσβεία και έφτασε κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου υπήρχε φραγμός από διμοιρία των ΜΑΤ. Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις καταστολής του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους υπερασπίστηκαν με συνέπεια τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Εκείνη ήταν και η αφορμή για να ανάψουν τα αίματα. Ένα μαχητικό αντιφασιστικό κομμάτι της πορείας συγκρούστηκε με τις δυνάμεις καταστολής, επιχειρώντας να σπάσει τον αποκλεισμό.

Τα ξημερώματα της Κυριακής ένας 16χρονος έπεσε στα χέρια της αστυνομίας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Την ώρα που μεταφερόταν στη ΓΑΔΑ δεμένος πισθάγκωνα, ξέφυγε από τον αστυνομικό έλεγχο και προσπάθησε να διασχίσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τότε τον χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο στο ρεύμα προς Κηφισίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια και στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του αρνούνταν να του βγάλουν τις χειροπέδες παρά τις εκκλήσεις των περαστικών, λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια στιγμή και παρ’ ότι ήταν αδύνατον να κινηθεί λόγω των τραυμάτων στα πόδια του, οι αστυνομικοί αρνούνταν κατηγορηματικά να του προσφέρουν νερό, λέγοντας του χαρακτηριστικά «Καλά να πάθεις. Αυτό σου άξιζε», όπως λένε οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες. Αν και δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο η υγεία του, νωρίτερα ο 16χρονος βρισκόταν στην εντατική, διασωληνωμένος όταν παρουσίασε απώλεια συνείδησης, κάνοντας και επιληπτική κρίση.

Και η εμπειρία της φετινής πορείας δείχνει ότι η υπόθεση απόκρουσης και τσακίσματος των φασιστών, είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, ο οποίος πρέπει να δοθεί σε ανταγωνιστική προοπτική, με αυτόνομα και μαχητικά χαρακτηριστικά. Στο μέτρο που η αντιφασιστική πάλη συνδυάζεται με μία συνολική κριτική στον ελληνικό σχηματισμό και στις κοινωνικές σχέσεις που γεννούν τον φασισμό, τόσο θα γίνεται πιο αποτελεσματική και πολιτικά επικίνδυνη για το υπάρχον.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΖΗΤΩ Ο ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: