τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #13» Ένα χρονικό αντισημιτικών επιθέσεων στα Ιωάννινα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,845 other subscribers
Κέλτικοι σταυροί στο μνημείο των Ιωαννιτών Εβραίων | πηγη: Εφ Συν

«Ακόμη και η γαλήνη της τελευταίας κατοικίας παραβιάζεται.
Οι δηώσεις των νεκροταφείων δεν είναι παρεκτροπές του αντισημιτισμού, αλλά αυτός ο ίδιος.
Οι εκδιωγμένοι αφυπνίζουν αναγκαστικά την επιθυμία για εκδιώξεις.
Πάνω στο σημάδι που τους άφησε η βία αναφλέγεται ακατάπαυστα η βία»

Theodor Adorno & Max Horkheimer Διαλεκτική του Διαφωτισμού

Σύντομο εισαγωγικό σημείωμα:

Αφορμή για τη σημερινή μας δημοσίευση στάθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη περιβόητη δίκη της χρυσής αυγής.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών , η νεοναζιστική συμμορία κρύβεται πίσω από μια σειρά αντισημιτικές επιθέσεις στη πόλη των Ιωαννίνων. Ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες των καταθέσεων της δίκης σε αυτή τη δημοσίευση. Δεν κρύβουμε ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα όργανα “δικαιοσύνης” του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες υποθέσεις που θα διαβάσετε παρακάτω, έχουν μπει στο αρχείο από καιρό. Φανταζόμαστε ότι από νομικής άποψης θα έχουν “παραγραφεί” και οι δράστες για ακόμα μια φορά θα παραμείνουν ατιμώρητοι, όπως έγινε άλλωστε και με το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας το Μάη του 2011.

Το γεγονός όμως ότι το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος δεν τιμωρεί και παρέχει νομικές ή άλλες διευκολύνσεις σε νεοναζί δεν είναι κάτι το νέο. Όπως είπαμε όμως δεν θα ασχοληθούμε με αυτή τη πλευρά του ζητήματος. Άλλωστε υπάρχουν άλλοι σίγουρα με καλύτερη νομική κατάρτιση. Αυτό που θα κάνουμε αντίθετα, είναι να παρουσιάσουμε το χρονικό αυτών των επιθέσεων με στόχο την Εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων (τα τελευταία 15 χρόνια) γιατί από όσο ψάξαμε δεν υπάρχει πουθενά με ένα ολοκληρωμένο τρόπο, ειδικά μετά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας που αναφέραμε πιο πάνω. Ωστόσο και στην δική μας δημοσίευση, είναι πιθανό να μας έχει ξεφύγει κάτι. Αν πέσει κάτι στην αντίληψη σας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Όλα τα στοιχεία τα αντλήσαμε από τις πηγές που βρίσκονται στο τέλος της δημοσίευσης.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά, ότι το πρόβλημα με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με οργανωμένες νεοναζιστικές ομάδες. Ο αντισημιτισμός ήταν και είναι ένα κυρίαρχο συστατικό της κυρίαρχης ιδεολογίας του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους, δυστυχώς με μεγάλη απήχηση στους υπηκόους του. Ο αντισημιτισμός παραμένει ένα από εκείνα τα διαχρονικά ιστορικά στοιχεία στο φαντασιακό της ελληνικής λαϊκής εθνικής κοινότητας, γιαυτό και οι επιθέσεις αυτές ξεπερνούν κάθε τέτοια οργανωμένη ομάδα. Ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να το θέτει αυτό εξαρχής.

Ένα χρονικό αντισημιτικών επιθέσεων στα Ιωάννινα

2002 -03: Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 03/10/2002 εως 08/10/2003 (προφανώς το μόνο γνωστό είναι ότι συνέβη ανάμεσα σε δύο ελέγχους της κατάστασής του) άγνωστοι προέβησαν σε αναγραφή συνθημάτων και προκάλεσαν φθορές σε μνημείο πεσόντων Εβραίων στα Ιωάννινα.

2002: Φθορά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ιωαννίνων στις 15/04/2002. (Μια μέρα μετά από φιλο-παλαιστινιακή/ αντι-ισραηλινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με συναυλία Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα με φθορές την ίδια ημέρα στο εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης)

2002: Βεβήλωση τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο κατα πάσα πιθανότητα στις 15 προς 16/04/2002,.ένας εκ των οποίων άνηκε στον Ιωσήφ Γκανή, η περουσία του οποίου (ύψους 1 δις δραχμών) είχε πρόσφατα κληρονομηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η δικογραφία (2257/02) μπήκε στο αρχείο (αρθ.43 ΚΠΔ με αριθμό αρχειοθέτησης 03/03).

2002: Βεβήλωση τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων σε άγνωστη ημερομηνία του 2002. Η δικογραφία (2138/02) μπήκε στο αρχείο (αρχείο αρθ.43 ΚΠΔ με αριθμό αρχειοθέτησης 155/02).

2003: Εξύβριση του προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων,κατά πάσα πιθανότητα, στις 04/08/2003. Η δικογραφία (3606/03) μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών (με αριθμό αρχειοθέτησης 07/04).

2007: Αναγραφή της «ανάποδης» Ναζιστικής Σβάστικας, έξω από την πόρτα του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων, στις 26 Φεβρουαρίου 2007.

2008: Αναγραφή της Ναζιστικής Σβάστικας, έξω από την πόρτα του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων, στις 25 Μαρτίου 2008

Κατά την διάρκεια του 2009: Καταστροφή 7-8 τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων (για τρίτη φορά από την αρχή της χρονιάς) και πασάλειμμα τους με αίμα και ταυτόχρονη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος, κατα πάσα πιθανότητα στις 03/06/2009. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για φθορά αντικειμένων τοποθετημένων σε δημόσιο χώρο και περιύβριση νεκρών και η δικογραφία (3603/09) μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών (με αριθμό αρχειοθέτησης 1340/09).

 

 

 

2016: Βάνδαλοι ρατσιστές βεβήλωσαν με αγκυλωτούς σταυρούς τον εξωτερικό περιμετρικό τοίχο της ιστορικής Συναγωγής Ιωαννίνων που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο. Οι βέβηλοι σχημάτισαν σβάστικες και σε σπίτια στη γύρω περιοχή.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απεχθή πράξη και ζητά από τις αρμόδιες Aρχές να ενεργήσουν τόσο για τη σύλληψη των δραστών όσο και για την επαρκή φύλαξη της Συναγωγής, ώστε να περιοριστούν παρόμοια περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων. Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πηγές:

https://racistcrimeswatch.wordpress.com/archive/

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

https://abravanel.wordpress.com/2009/06/06/jewish-cemetery-again-vandalized/http://me

taxifilon.blogspot.gr/2009/07/blog-post_14.html

Ιστολόγιο Ενάντια στον αντισημιτισμό

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: