τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ένα πρώτο πρόχειρο σχόλιο με αφορμή τις Γερμανικές εκλογές

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,061 other followers

Το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στη καρδιά της Ευρώπης, σε μια χώρα όπως είναι η Γερμανία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους/ες, όπως επίσης θέτει τα προβλήματα όλο και πιο ξεκάθαρα.

Ολόκληρη η προεκλογική περίοδος ήταν χλιαρή, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα μεγάλα κόμματα. Κι αυτό γιατί εξαρχής γνώριζαν ότι η Μέρκελ και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών θα είναι νικητής των εκλογών. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές που εμείς παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, βγήκαν στη επιφάνεια τα εξής παρακάτω με αρκετά οξυμένο τρόπο.

α) Το κόμμα της αριστεράς (Die Linke) και το πρόγραμμα του δεν κατάφεραν, ούτε στο ελάχιστο, να διαφοροποιηθούν από την ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων (χριστιανοδημοκράτες-σοσιαλδημοκράτες). Ο ρεφορμισμός της Die Linke είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ουρά της υπέρ-συντηριτικής πολιτικής, δεν κατάφερε δηλαδή ούτε στο ελάχιστο να διαχωρισθεί ούτε καν λεκτικά και στα συνθήματα

β) Η ατζέντα του προεκλογικού αγώνα εστίασε σκοπίμως στο προσφυγικό ζήτημα και αυτό για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Γερμανία παραμένει ένας βαθιά ρατσιστικός κρατικός – κοινωνικός σχηματισμός, ο δεύτερος ήταν ότι αυτό βόλευε για να μην ανοίξει καμιά συζήτηση πάνω στο θέμα της ερχόμενης λιτότητας που προετοιμάζει η νέα κυβέρνηση: κούρεμα επιδομάτων, αύξηση στι τιμές των ενοικίων, μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Η όλη ρητορική των σοσιαλδημοκρατών και της αριστεράς, ο λαϊκιστικός λόγος τους τροφοδότησαν ακόμα περισσότερο την ακροδεξιά.

γ) Φάνηκε για ακόμα μια φορά η απουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς και τα όρια μιας αντι-AFD αντιφασιστικής πολιτικής. Κοινώς οι αντίφα ομάδες της αυτονομίας κλπ άρθρωσαν μονάχα ένα θολό αντιφασιστικό πρόταγμα δίχως βαθύτερη ανάλυση. Φυσικά, αρνητικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι γενικότερες αντιλήψεις του critical whiteness και των identity politics (πολιτικές των ταυτοτήτων), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν αποπροσανατολίσει.

δ) Απουσία οποιουδήποτε πολιτικού χώρου που να βάλει ένα πιο ριζοσπαστικό λόγο στην προεκλογική περίοδο.

ε) Αποτελεί πρόσκληση η οικοδόμηση ενός πραγματικού ριζοσπαστικού πόλου στη Γερμανία από ευρύτερες δυνάμεις με καθήκον έναν αποτελεσματικό αντιφασιστικό λόγο και κριτική του καπιταλισμού στο σύνολο του. Από εδώ και εμπρός αυτό πρέπει να είναι το δικό μας πρόγραμμα.

Τέλος η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι μόνο σύμπτωμα των παραπάνω, αλλά αντικαθρεφτίζει και το γεγονός της πόλωσης στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με την δική μας πλευρά όμως να είναι εντελώς ανοργάνωτη και να απουσιάζει ο προγραμματικός λόγος.

Κομμουνιστές -τριες με έδρα το Βερολίνο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: