τελευταία νέα σε τίτλους

15 Οκτωβρίου 1946: Η αυτοκτονία του Hermann Göring

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη 1946 αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Hermann Göring, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ. Ο Γκέρινγκ καταδικάστηκε στις δίκες της Νυρεμβέργης σε θάνατο δια απαγχονισμού, ύστερα από άρνηση του δικαστηρίου στην απαίτηση του ίδιου να εκτελεστεί με τουφεκισμό σαν στρατιώτης. Ο Γκέρινγκ αυτοκτόνησε στο κελί του με υδροκυάνιο ένα βράδυ πριν την κανονισμένη εκτέλεση της ποινής. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τέρατα του εθνικοσοσιαλισμού, μάλιστα ο Χίτλερ του είχε δώσει συχνά επαίνους για την δράση του. Εκτός άλλων ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς οργανωτές των SA και ως το δεξί χέρι του Χίτλερ.

Το 1945 ο Hermann Göring αφήνει το Βερολίνο και με την προσωπική του φρουρά διαφεύγει στο Ναζιστικό θέρετρο Berchtesgaden, τοποθεσία στις Βαυαρικές Άλπεις, φέροντας μαζί του πολλούς από τους θησαυρούς που είχαν συγκεντρώσει οι Ναζί όλα αυτά τα χρόνια. Στις 23 Απριλίου 1945, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει το Βερολίνο, ο Hermann Göring έστειλε ένα προσεκτικά διατυπωμένο τηλεγράφημα στον Χίτλερ, που του ζητά επιβεβαίωση ότι επρόκειτο να αναλάβει την συνολική ηγεσία του Ράιχ, σε περίπτωση που εξουδετερωνόταν αυτός. Πρόσθετε δε, ότι εάν δεν ελάμβανε νέα του μέχρι τις 22:00 θα υπέθετε ότι ο Χίτλερ είχε τελικά εξουδετερωθεί και θα υπέθετε ότι έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία του Ράιχ.

Ο Martin Bormann (προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ) έλαβε το τηλεγράφημα και το παρουσίασε στον Χίτλερ σαν τελεσίγραφο πραξικοπήματος. Στις 25 Απριλίου 1945, ο Χίτλερ στέλνει τηλεγράφημα στον Hermann Göring λέγοντας του ότι είχε διαπράξει εσχάτη προδοσία και του έδωσε την επιλογή να παραιτηθεί με αντάλλαγμα τη ζωή του. Στις 30 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: