τελευταία νέα σε τίτλους

V.I Lenin: “Για τον αντισημιτισμό και τα πογκρόμ στη Ρωσία”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Εισαγωγή

Το κείμενο αυτό του Λένιν είναι μια δημόσια ομιλία του κάπου στα τέλη του Μάρτη του 1919. Είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο και ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, ακόμα και σε αυτούς που ασπάζονται τις απόψεις του μπολσεβικισμού. Ο Λένιν έβγαλε αυτόν τον λόγο για τα πογκρόμ και το κύμα αντισημιτισμού που είχαν ξεσπάσει κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τα πρώτα χρόνια μετά τη νίκη της επανάστασης του Οκτώβρη. Ως γνωστόν, οι Λευκοί κατηγορούσαν το σοβιετικό καθεστώς ως “εβραϊκής έμπνευσης”. Ο στρατός των Λευκών είχε προχωρήσει σε πογκρόμ και αγριότητες ενάντια στον εβραϊκό πληθυσμό από όπου περνούσε.

Το κείμενο βρίσκεται στα αγγλικά εδώ.  Δημοσιεύετε στο πλαίσιο του αφιερώματος της σελίδας για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, τα περισσότερα κείμενα που παρουσιάζουμε εδώ για την Οκτωβριανή Επανάσταση έχουν αποκλειστικά και μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Έτσι και εδώ, η ομιλία αυτή του Λένιν για τον αντισημιτισμό αν και ιδιαίτερα προχωρημένη για την εποχή που γράφτηκε, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις θεωρητικές αδυναμίες όπως πχ ότι θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός είναι αποκλειστικά και μόνο ένα φαινόμενο που μας έρχεται από τα πάνω δλδ από τους καπιταλιστές. Αδυνατεί ως ένα σημείο να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του αντισημιτικού φαινομένου. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την εποχή που έζησε ο Λένιν, στο κοινό που απευθυνόταν (οι ομιλίες του ήταν ιδιαίτερα “εκλαϊκευμένες”, λόγο του αναλφαβητισμού κοκ) και ότι γεγονότα που έμελε να σφραγίσουν την νεωτερικότητα όπως το Ολοκαύτωμα συνέβησαν αργότερα. Οι υπογραμμίσει με μαύρα γράμματα είναι δικές μας.

Λένιν – για τον αντισημιτισμό

Αντισημιτισμός σημαίνει το να εχθρεύεσαι τους Εβραίους. Όταν η καταραμένη μοναρχία των τσάρων ζούσε τις τελευταίες της στιγμές προσπάθησε να ξεσηκώσει τους αμόρφωτους εργάτες και αγρότες κατά των Εβραίων. Η αστυνομία του τσάρου, σε συνεργασία με τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους καπιταλιστές, οργάνωσαν πογκρόμ κατά των Εβραίων.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι καπιταλιστές προσπάθησαν να στρέψουν το μίσος των εργατών και των αγροτών που βασανιζόντουσαν προς τους Εβραίους. Σε άλλες χώρες, επίσης, συχνά βλέπουμε τους καπιταλιστές να υποθάλπουν το μίσος κατά των Εβραίων για να κλείσουν τα μάτια στους εργαζόμενους, για να αποπροσανατολίσουν την προσοχή τους από τον πραγματικό εχθρό του εργαζόμενου λαού, που είναι το κεφάλαιο.

Το μίσος κατά των Εβραίων διατηρείται μόνο στις χώρες όπου η σκλαβιά στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους καπιταλιστές δημιούργησε αβυσσαλέα άγνοια μεταξύ των αγροτών και των εργατών. Μόνο οι πιο καταπιεσμένοι και μέσα στην άγνοια λαοί μπορούν να πιστέψουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διαδίδονται για τους Εβραίους. Είναι απομεινάρι της παλαιάς εποχής της φεουδαρχίας, όταν οι ιερείς έκαιγαν αιρετικούς στην πυρά, όταν οι αγρότες ζούσαν σκλάβοι και όταν οι λαοί καταπιέζονταν και ζούσαν σε στερήσεις. Αυτή η παλαιά άγνοια από την εποχή της φεουδαρχίας τελειώνει, τα μάτια του λαού ανοίγουν.

Δεν είναι οι Εβραίοι που είναι ο εχθρός του εργαζόμενου λαού. Οι εχθροί των εργατών είναι οι καπιταλιστές όλων των χωρών. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν εργάτες και είναι η πλειοψηφία. Είναι τα αδέλφια μας, οι οποίοι, όπως εμείς, καταπιέζονται από το κεφάλαιο, είναι οι σύντροφοί μας στην μάχη για τον σοσιαλισμό. Μεταξύ των Εβραίων υπάρχουν κουλάκοι, εκμεταλλευτές και καπιταλιστές, όπως και μεταξύ των Ρώσων και μεταξύ των λαών όλων των εθνικοτήτων. Οι καπιταλιστές προσπαθούν να προκαλέσουν και υποδαυλίσουν το μίσος μεταξύ των εργατών διαφορετικής θρησκείας, διαφορετικής εθνικότητας και διαφορετικής φυλής. Αυτοί που δεν εργάζονται παραμένουν στην εξουσία με την δύναμη και την ισχύ του κεφαλαίου. Οι πλούσιοι Εβραίοι, οι πλούσιοι Ρώσοι και οι πλούσιοι όλων των χωρών, βρίσκονται σε συμμαχία για να καταπιέσουν, εξαφανίσουν, κλέψουν και σπάσουν την ενότητα των εργατών.

Ντροπή στον καταραμένο τσαρισμό που βασάνισε και καταδίωξε τους Εβραίους. Ντροπή σε αυτούς που υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον των Εβραίων, που υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον άλλων εθνών.

Ζήτω η αδελφική εμπιστοσύνη και η μαχητική συμμαχία των εργαζομένων όλων των εθνών στην πάλη για την κατάργηση του κεφαλαίου.

2 Comments on V.I Lenin: “Για τον αντισημιτισμό και τα πογκρόμ στη Ρωσία”

 1. Φίλιππας Κυρίτσης // October 17, 2017 at 8:11 pm // Reply

  Υπάρχει στο YouTube video με τον λόγο αυτόν του Λένιν και αγγλικούς
  υπότιτλους: Vladimir Lenin ✡ Speech Against Anti-Semitism (1919) Gramophone
  Recording
  Μπορείτε να το προσθέσετε στην δημοσίευση.

  Φίλιππας

  Στις 17 Οκτωβρίου 2017 – 9:47 π.μ., ο χρήστης WordPress.com έγραψε:

  > shadesmag posted: “Εισαγωγή Το κείμενο αυτό του Λένιν είναι μια δημόσια
  > ομιλία του κάπου στα τέλη του Μάρτη του 1919. Είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο
  > και ελάχιστα γνωστό στην Ελλάδα, ακόμα και σε αυτούς που ασπάζονται τις
  > απόψεις του μπολσεβικισμού. Ο Λένιν έβγαλε αυτόν τον λ”
  >

  Liked by 1 person

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Ήταν οι εκτελέσεις στη Βαμβακού «Ολοκαύτωμα»; Σημειώσεις με αφορμή ένα μνημείο του ΚΚΕ | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη
 2. «Χρονικά Αντισημιτισμού #68» Ήταν οι εκτελέσεις στη Βαμβακού «Ολοκαύτωμα»; Σημειώσεις με αφορμή ένα μνημείο του ΚΚΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: