τελευταία άρθρα σε τίτλους

Για την ομοφοβική, ρατσιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή (22 Οκτωβρίου)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,463 other followers

Χθες, Κυριακή 22 Οκτωβρίου, φασιστικές, ακροδεξιές ομάδες και χριστιανοί φονταμενταλιστές κάλεσαν σε ρατσιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Εκμεταλλευόμενοι τα ρατσιστικά, ομοφοβικά αντανακλαστικά μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού, οι φασίστες για ακόμα μια φορά βρήκαν την ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους. Μια από τις κεντρικές γραφικές φιγούρες της συγκέντρωσης που κάλεσαν οι φασίστες ήταν και ο “πάτερ Κλεομένης” που πριν λίγο καιρό είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα αντισημιτικό παραλήρημα στη Λάρισα και παραμένει ελεύθερος. Το φασιστικό μάζεμα σύμφωνα με δημοσιεύματα το υπέγραφαν πάνω από 20 φασιστικές ομάδες.

Η φασιστική πρόκληση όμως δεν έμεινε αναπάντητη. Μετά από αξιέπαινη πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και ομάδων ενάντια στις διακρίσεις καλέστηκε αντισυγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος, όπου και πλαισιώθηκε από ένα μεγάλο κομμάτι αντιφασιστικών οργανώσεων/συνελεύσεων και παρεμπιπτόντως έλαμψε δια της απουσίας της η αριστερά. Εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φεμινιστικού και αντιφασιστικού χώρου, κάτι που ανάγκασε τους φασίστες να παραμείνουν απομονωμένοι στη γωνία. Οι φασίστες σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν ξεπέρασαν τα 50 άτομα και είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των δυνάμεων καταστολής που περικύκλωσαν την περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος κάνοντας την πρόσβαση των αντιφασιστών ιδιαίτερα δύσκολη.

Η αποτυχία αυτής της νεοφασιστικής συμμαχίας να συσπειρώσει κόσμο στην προγραμματισμένη εκδήλωση μίσους κάνει περισσότερο ορατή την κρίση και την αποσυσπείρωση, τουλάχιστον συγκυριακά, του ευρύτερου χώρου των φασιστών. Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί άλλες φασιστικές συγκεντρώσεις χωρίς ιδιαίτερη μαζικότητα που χωρίς αμφιβολία διαμηνύουν το ίδιο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τους φασίστες, είτε αυτοί το επόμενο διάστημα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να δράσουν την νύχτα, είτε τη μέρα. Δεν πέρασαν άλλωστε παρά λίγες μέρες από την επίθεση σε εργάτες της ΠΕΝΕΝ κατά την διάρκεια αφισοκόλλησης για την προγραμματισμένη εκδήλωση  για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στον Πειραιά και την δολοφονική επίθεση σε Πακιστανούς εργάτες στον Ασπρόπυργο. Ο φασιστικός όχλος στον ελλαδικό χώρο απολαμβάνει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, που αν και φαίνεται να μην επιλέγει τον δρόμο του «ακτιβισμού» την συγκεκριμένη περίοδο παραμένει στη “ρεζέρβα”. Η δίκη της χρυσής αυγής μπορεί συνεχίζεται με ατράνταχτα στοιχεία ενοχής της νεοναζιστικής οργάνωσης και πολλά ποντίκια εγκαταλείπουν ήδη το πλοίο. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τον φασισμό μόνο ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πάρει πλέον τον δρόμο της καταδίκης τους από την αστική δικαιοσύνη. Ο αντιφασιστικός αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος μαζί με την δράση ενάντια στον ίδιο τον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό.

Οι ομοφοβικές, ρατσιστικές συγκεντρώσεις πήραν την απάντηση που τους αξίζει. Ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει κανείς από εμάς να τρέφει αυταπάτες και για την ουσία των μεταρρυθμίσεων στο θέμα του προσδιορισμού ταυτότητας φύλου που προώθησε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην γενικότερη κατρακύλα που έχει πάρει προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε θα μπορούσε να τον συνδέει με ένα «κοινωνικό πρόσωπο». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυτή καταδικάζει στην κυριολεξία στην υλική εξαθλίωση ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι των εργατικών στρωμάτων, στην κατάθλιψη την νεολαία και στην υλική εξόντωση τους μετανάστες με απελάσεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.

Η κρίση του πολιτισμού του Κεφαλαίου οξύνεται, και όσο οξύνεται τόσο περισσότερο θα βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα υλικής επιβίωσης της πλειοψηφίας των υποτελών στα κράτη – έθνη. Μια σύγχρονη κομμουνιστική πολιτική πρέπει να βγει στο προσκήνιο συνδέοντας όλα τα επίμαχα ζητήματα κάτω από μια σύγχρονη στρατηγική νίκης και επαναφοράς του καθολικού αιτήματος για την πανανθρώπινη χειραφέτηση. Ενός κόσμου ισότητας, χωρίς διακρίσεις, με δικαίωμα αυτοκαθορισμού, χωρίς εκμετάλλευση. Για την κοινωνία που θα προσφέρουν όλοι/ες ανάλογα με τις δυνατότητες τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους.  

Η συντακτική ομάδα του Shades

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: