τελευταία νέα σε τίτλους

Φωτογραφίες από την Κομμουνιστική Επανάσταση στη Γερμανία 1918

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

οπλισμένοι εξεγερμένοι στο Κίελο

Οι φωτογραφίες αυτές έκαναν ξανά την εμφάνιση τους σε διάφορα γερμανόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την συμπλήρωση 99 χρόνων από την Γερμανική Κομμουνιστική Επανάσταση του 1918.

Το Νοέμβρη του 1918 ξέσπασε επανάσταση στη Γερμανία. Το ξέσπασμά της ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αντικειμενικών συνθηκών που ώθησαν σε μια επαναστατική κρίση. Οι εργατικές μάζες απέρριψαν με δυναμικό τρόπο τη διακυβέρνηση του παλιού καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν μαζική επαναστατική δραστηριότητα από μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και  μεγάλων τμημάτων του στρατού και του ναυτικού στις περισσότερες περιοχές του γερμανικού καπιταλιστικού κράτους.

Ήταν η εποχή του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία ήταν ήδη ηττημένη, μ’ όλες τις φρικτές συνέπειες και τα βάσανα που φόρτωσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της. Οι πολεμικές επιχειρήσεις τυπικά δεν είχαν ακόμη σταματήσει, αλλά η ήττα ήταν οριστική πια τη συγκεκριμένη περίοδο. Την δημοσίευση αυτή όπως και τις επόμενες μέσα στο Νοέμβριο τις αφιερώνουμε στην μνήμη όσων έδωσαν την ζωή τους για την πανανθρώπινη χειραφέτηση. Η μνήμη τους είναι ακόμα ζωντανή.

bundesarchiv_bild_146-1976-067-30a_revolution_in_berlin_soldaten_im_kampf

Για την φωτογραφία: Κομμουνιστές εργάτες στο Βερολίνο τον Νοέμβρη του 1918 σε οδομαχίες με τον στρατό του καπιταλιστικού καθεστώτος.

kiel-mutiny-1918

Για την φωτογραφία: Κομμουνιστές ναύτες στην επαναστατική εξέγερση του Κίελο που ξεκίνησε στις 3 Νοέμβρη 1918. Διαβάστε σχετικό άρθρο στην περιοδική έκδοση Shades που δημοσιεύτηκε πέρυσι τέτοια εποχή.

%ce%ba%ce%af%ce%b5%ce%bb%ce%bf

Για την φωτογραφία: Ένοπλη πορεία κομμουνιστών στο Κίελο κατά την διάρκεια της επαναστατική εξέγερσης τον Νοέμβριο του 1918.

%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%bf1918

Για την Φωτογραφία: Κομμουνιστές στα όπλα. Νοέμβρης 1918

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: