τελευταία άρθρα σε τίτλους

Θυμόμαστε ακόμα την Νύχτα του πογκρόμ 9 Νοέμβρη 1938.

Κομμουνιστική δράση ενάντια στον αντισημιτισμό

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Ο όρος Kristallnacht (Κρίσταλναχτ, που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), επίσης Reichskristallnacht (Ράιχσκρισταλναχτ, κατά λέξη, «Αυτοκρατορική Νύχτα των Κρυστάλλων»), Pogromnacht (Πογκρόμναχτ, δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ο στόχος ήταν οι Εβραίοι πολίτες όλης της χώρας και αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από γεγονός ότι μόνο μια χούφτα άνθρωποι θυμούνται την ημέρα του πογκρόμ στο Βερολίνο και αλλού. Η εκδήλωση μνήμης και η διαδήλωση στις 9 Νοεμβρίου στο Moabit είναι όλο και μικρότερες κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, διάφορες μορφές αντισημιτισμού (αριστερός, δεξιός ή ισλαμικός φονταμενταλισμός) και οι προσπάθειες ιστορικού ρεβιζιονισμού αναπτύσσονται παντού με ραγδαίους ρυθμούς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των αντισημιτικών εκδηλώσεων και επιθέσεων. Σε όλη την Ευρώπη, η βεβήλωση των εβραϊκών νεκροταφείων, ο βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος κλπ είναι καθημερινή πρακτική. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν μας έρχεται απαραίτητα μόνο από ακροδεξιούς και νεοφασιστικούς κύκλους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται και από την αντιϊμπεριαλιστική αριστερά (αυτό αφορά και την Ελλάδα). Ο αντισιωνισμός ως μια άλλη μορφή αντισημιτισμού είναι κάτι που μοιράζονται από κοινού διάφορες αριστερές ομάδες, κόμματα και οργανώσεις. Επομένως, υπάρχει μια πλήρης απουσία της αριστεράς σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μνήμης όπως η διαδήλωση για τη νύχτα του πογκρόμ που γίνεται κάθε χρόνο στη γειτονιά του Moabit στο Βερολίνο.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο που κάνει τους αριστερούς κύκλους να κρατήσουν μια απόσταση από μια βαθύτερη κριτική του αντισημιτισμού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατανοούν την ιδεολογία και τον καπιταλισμό γενικά. Δεν είναι λίγες οι δομικά αντισημιτικές ιδεολογικές προσεγγίσεις της αριστεράς. Ούτε βέβαια η ανοιχτή της στήριξη στον αντισημιτισμό όταν έχει να κάνει με τις διάφορες αποχρώσεις του ριζοσπαστικού πολιτικού Ισλάμ όπως για παράδειγμα στη διαδήλωση alquds που γίνεται κάθε χρόνο σε Βερολίνο και Βιέννη. Μια διαδήλωση που συναντιούνται κάθε χρόνο οπαδοί του Ερντογάν, Γκρίζοι Λύκοι, η ΧΑΜΑΣ, οπαδοί του Ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν μαζί με διάφορες αριστερές αντιιμπεριαλιστικές ομάδες.

Το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα γίνεται όλο και πιο αδύναμο και υπάρχει ένας λόγος γι’αυτό. Οι δικοί του στρατηγικοί περιορισμοί. Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος και της ανταγωνιστικής κριτικής του καπιταλισμού, παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς μπορούμε να τη ξεπεράσουμε. Ο αντιφασισμός και η κριτική του αντισημιτισμού είναι απαραίτητες για την επανεμφάνιση του κομμουνιστικού κινήματος.

Στις μέρες μας, οι παγκόσμιες μέρες δράσης ενάντια στον αντισημιτισμό και οι ανά τόπους εκδηλώσεις μνήμης, στη κυριολεξία καπελώνονται από διάφορες λιμπεραλιστικές δημοκρατικές ομάδες με απουσία οποιαδήποτε ριζοσπαστικού περιεχομένου. Κάτι που πρέπει να αλλάξει…  Η παρουσία μας στην διαδήλωση στο Moabit και σε κάθε άλλη ανοιχτή εκδήλωση, συνέδριο είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε μια ριζοσπαστική κριτική του αντισημιτισμού,του κεφαλαίου και της κυριαρχίας γενικότερα.

Δεν ξεχνάμε, Δεν συγχωρούμε

Όλοι/ες στην σημερινή διαδήλωση στο Moabit

Am Donnerstag, den 9.November 2017, 17h
Auftaktkundgebung am Mahnmal Levetzowstrasse (U-Bhf Hansaplatz, S-Bhf Tiergarten)

-Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. 9 Νοέμβρη 1918. Στιγμές από την Επαναστατική Κομμουνιστική κατάσταση στη Γερμανία
  2. 9 Νοέμβρη 1918. Στιγμές από την Επαναστατική Κομμουνιστική κατάσταση στη Γερμανία – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: