our news

Note #25 “Η κατάρα είναι η αλήθεια.”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,797 other followers

Το έργο είναι του Βασίλι Καντίνσκι 1866 - 1944

Αν ήταν δυνατό ν’ ανακτήσει κανείς το εγώ του και τη μνήμη του, δέκα εκατό, ένα εκατομμύριο χρόνια, μετά το θάνατό του, ακριβώς τη στιγμή που γίνεται σκόνη, σκουλήκι, μηδέν, αν ήταν δυνατόν να ξαναδεί τη μέρα του έρωτα την οποία ζει σήμερα και να τη συγκρίνει με το μηδέν, θα ένιωθε τη λαχτάρα για τον παράδεισο στον οποίο δεν πρόκειται να μπει ποτέ. Αυτό που θα ένιωθε ισχύει στη ζωή του κάθε βραδιά, κάθε τέλος, κάθε παρερχόμενη στιγμή ευτυχίας. Όποιος το ξέρει αυτό κάνει τούτη την εμπειρία μέρος της προσμονής του ξυπνήματος, της διάρκειας την οποία επιτρέπει η ζωή ενώ το μηδέν όχι. Αλλά μια σκιά, η κατάρα ότι τίποτε δεν διαρκεί, η κατάρα της εκδίωξης πέφτει πάνω στον προσεχή έρωτα . Ο έρωτας που γίνεται ωχρότερος εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν αξίζει να λέγεται έρωτας, κι ο έρωτας που εξεγείρεται εναντίον αυτού του γεγονότος είναι μάταιος, Η κατάρα είναι η αλήθεια.

–Max Horkheimer

Advertisements

1 Comment on Note #25 “Η κατάρα είναι η αλήθεια.”

 1. Tsafos George // February 20, 2018 at 2:35 am // Reply

  Μόνο, που όλη αυτή η φιλοσοφική σκέψη, ανήκει στο ατομικό εγώ και όχι στο κοινωνικό. Στο οποίο όμως είμαστε (ντε φάκτο) μέρος αυτού, από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας. Παρ’ εκτός εάν αυθαιρετήσουμε αφαιρετικά πάνω σ’ αυτό. Κάτι που το κάνει συνειδητά, η αστική ιδεολογία.  Η αστική φιλοσοφική σκέψη. Μόνο που ο Μαξ Χορκχάιμερ ήταν μαρξιστής φιλόσοφος και όχι αστός. Η δε αλήθεια είναι αναγκαία στην εξελικτική διαδικασία του κοινωνικού γίγνεσθαι, ως το νέο ιστορικό θεμέλιο αυτού. Οπότε κι η εξέγερση δεν γίνεται με βάση την (ονοματισμένη πλέον) ατομική κατάρα, αλλά πάνω στο σπειροειδές κι αιώνια ανοδικό κοινωνικό  γίγνεσθαι.  Ακόμη κι ο παράδεισος στον οποίο αναφέρετε αυτή η σκέψη, είναι η ζωντανή προσδοκία του αποτελέσματος απ’ το συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι. Και το οποίο όμως με την σειρά του, φέρει την συμμετοχή του ατομικού εγώ. Οπότε κι όλη αυτή την φιλοσοφική σκεπτική την θεωρώ λανθασμένη. Μάλιστα και για πάρα πολλούς άλλους λόγους που όμως στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι και τόσο αναγκαίοι (παρ’ εκτός εάν είναι και δεν το γνωρίζω) επί του παρόντος η αναφορά τους. Το να παίρνουμε ένα κομμάτι από κάποιο συνολικό έργο και να του δίνουμε οποιαδήποτε στιγμιαία προτροπή εμένα προσωπικά δεν μ’ αρέσει καθόλου. Παράλληλα μπορούν και να δημιουργηθούν πανεύκολα  προβοκατόρικες καταστάσεις (κοινώς παγιδευμένοι λαγοί) στο να ανακαλύψουν προκαταβολικά και συμφεροντολογικά, τις σκέψεις του καθενός μας. Κι αυτό πάλι δεν μ’ αρέσει καθόλου. Θα παρακαλούσα πιο προσεγμένες τοποθετήσεις και συγγνώμη για την καθόλου άδικη καχυποψία μου.

  Τσάφος Γιώργος.

  Στις 9:05 π.μ. Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018, ο/η WordPress.com έγραψε:

  #yiv8351245120 a:hover {color:red;}#yiv8351245120 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv8351245120 a.yiv8351245120primaryactionlink:link, #yiv8351245120 a.yiv8351245120primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv8351245120 a.yiv8351245120primaryactionlink:hover, #yiv8351245120 a.yiv8351245120primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv8351245120 WordPress.com | shadesmag posted: “Αν ήταν δυνατό ν’ ανακτήσει κανείς το εγώ του και τη μνήμη του, δέκα εκατό, ένα εκατομμύριο χρόνια, μετά το θάνατό του, ακριβώς τη στιγμή που γίνεται σκόνη, σκουλήκι, μηδέν, αν ήταν δυνατόν να ξαναδεί τη μέρα του έρωτα την οποία ζει σήμερα και να τη συγκρ” | |

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: