τελευταία άρθρα σε τίτλους

Στη μνήμη του Primo Levi (1919 – 1987)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,569 other followers

Ο Primo Michele Levi ,ιταλοεβραϊος συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε το  στις 31 Ιουλίου του 1919 στο Τορίνο .Σπούδασε χημικός στο  Liceo classico Massimo d’Azeglio  και  λόγω της εβραϊκής καταγωγής του αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στο να βρει εισηγητή για τη διπλωματική του.Αποφοίτησε με άριστα το 1941 ,με το πτυχίο του να αναγράφει ότι ήταν Εβραίος. Θα εργαστεί σε εταιρία εξόρυξης αμίαντου στο Τορίνο και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Μιλάνο όπου και θα ενταχθεί στο παράνομο Κόμμα της Δράσης (Partito d’Azione).

Το 1943 θα ενταχθεί στην αντιστασιακή οργάνωση Δικαιοσύνη και Ελευθερία (Giustizia e Libertà) . Στις 22 Φεβρουαρίου του 1944, 650 Εβραίοι, μεταξύ αυτών και ο Λέβι, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς. Καταγεγραμμένος ως το νούμερο 174.517,θα μεταφερθεί στο Άουσβιτς III (Μόνοβιτς) και θα παραμείνει έγκλειστος ως την απελευθέρωση απο τον Κόκκινο Στρατό,  στις 27 Ιανουαρίου του 1945.

Το “εάν αυτό είναι ο άνθρωπος” γράφτηκε το 1946 λίγο μετά την επιστροφή του Πρίμο λέβι στην Ιταλία. Με αφήγηση που εκπνέει μια καθολική αξιοπρέπεια, θεωρείτε εκτός άλλων ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά ντοκουμέντα που αφηγούνται το έγκλημα των εγκλημάτων, το Ολοκαύτωμα. Μάλιστα έκανε τον συγγραφέα του παγκοσμίως γνωστό, αν και αρχικά εκδόθηκε το 1947 σε έναν μικρό Ιταλικό εκδοτικό οίκο σε 2.500 αντίτυπα και με μικρή επιτυχία στις πωλήσεις. θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με θέμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μία από τις πλέον συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σε όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του ο Λέβι δούλεψε ως χημικός. Παράλληλα, έγραψε αρκετά βιβλία, όλα βασισμένα στις εμπειρίες του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και την περίοδο που πέρασε μεταξύ της απελευθέρωσής του και της επιστροφής του στην Ιταλία.

Σκοτώθηκε το 1987, στις 12 Απρίλη,  πέφτοντας από τις σκάλες του σπιτιού του, στο Τορίνο. Η επίσημη ερμηνεία έκανε λόγο για αυτοκτονία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: