our news

Μια πρώτη σύντομη ενημέρωση από τη κατάσταση στη Γαλλία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,209 other followers

Ενώ όλοι αυτές τις μέρες έχουν στρέψει τα βλέμματά τους προς τον πόλεμο στη Συρία και τα γεγονότα στη Γάζα – όπως δηλαδή τους επιβάλει από την μία το αντιιμπεριαλιστικό και από την άλλη το αντισιωνιστικό τους “καθήκον”- στη καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία), λαμβάνει χώρα ένα νέο κύμα απεργιών, καταλήψεων και συγκρούσεων με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Στην Ελλάδα λίγοι έχουν πάρει μυρωδιά τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Γαλλία και όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις τα δημοσιογραφικά μέσα παρουσιάζουν τα γεγονότα ως μια δευτερεύουσας σημασίας είδηση. Ωστόσο για ακόμα μια φορά στις ευρωπαϊκές δυτικές μητροπόλεις ξεσπάει ένα κίνημα με άμεσα οικονομικά (κυρίως) αιτήματα και βρίσκεται προς την κατεύθυνση μιας γενικευμένης πολιτικής απεργίας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις τελευταίες Γαλλικές Εκλογές και η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη. Τίποτα δεν τελείωσε ύστερα από τα γεγονότα του 2016.

Καθώς πλησιάζει στο τέλος της πρώτης του χρονιάς στην εξουσία, ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων όσον αφορά μια αναδιάρθρωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF, φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις σε διαμαρτυρία για μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει προκαλέσει το κλείσιμο αρκετών πανεπιστημιακών σχολών και την οργή συνταξιούχων για την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Επτά κύρια συνδικάτα του δημόσιου τομέα της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν σε νέα απεργία τον επόμενο μήνα, διευρύνοντας το κύμα δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις του.

Η αεροπορική κυκλοφορία στη Γαλλία πλήττεται από τη ματαίωση του 25% των πτήσεων της Air France, στην έκτη απεργία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κινητοποίησης που άρχισαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τον Φεβρουάριο.

Το πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1) τελεί υπό κατάληψη από τα τέλη Μαρτίου κι έχουν σημειωθεί και επεισόδια μεταξύ των καταληψιών και φασιστών με κράνη που προσήλθαν οπλισμένοι με μπαστούνια του μπέιζμπολ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Tolbiac έχουν γίνει το κέντρο των συγκρούσεων.

Η Tolbiac έχει γίνει ένα από θερμά σημεία της κινητοποίησης των φοιτητών κατά της μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορά και άλλα πανεπιστήμια στη Γαλλία. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Georges Haddad ανακοίνωσε ότι ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας, έπειτα από τα γεγονότα που τα έκρινε ως σοβαρά για την ασφάλεια προσώπων.

 

Advertisements

2 Comments on Μια πρώτη σύντομη ενημέρωση από τη κατάσταση στη Γαλλία

  1. Γνωρίζουμε ποιά είναι η θέση των μεταναστών σ΄ αυτές τις κινητοποιήσεις, δηλαδή το κατα πόσο συμμετέχουν και αν αυτά τα (οικονομικά) αιτήματα προέρχοντε απο τις δικές τους τάξεις?

    Liked by 1 person

    • Από όσο είμαστε σε θέση να ξέρουμε από κόσμο που ζει σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, αρκετός κόσμος από τις διάφορες μεταναστευτικές μειονότητες συμμετέχει στις διαδηλώσεις κλπ. Βασικά τα μέτρα που προωθεί ο Μακρόν είναι κόλαφος για τα πιο φτωχά κομμάτια της εργατικής τάξης στη Γαλλία, άρα και για τους μετανάστες. Αν και χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα. Βασικά θα γίνει και αυτό

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: