τελευταία νέα σε τίτλους

Φασιστικός όχλος και δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε μετανάστες/τριες στην Μυτιλήνη

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Σήμερα τα ξημερώματα στην Μυτιλήνη, σε μία πόλη πλούσια σε κομμουνιστική παράδοση και πολυεθνικών πολιτισμικών αναφορών, πραγματοποιήθηκε μια οργανωμένη απόπειρα βίαιου πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες/στριες. Το φασιστικό μόρφωμα της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης σε αγαστή συνεργασία με πληθώρα οργανωμένων τοπικών αθλητικών συνδέσμων και τον γνωστό αιμοσταγή φασιστικό όχλο που φώναζε «κάψτε τους ζωντανούς», επιτέθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς έχοντας πάνω τους πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πέτρες, πυρσούς, δυναμίτες, εργαλεία (κατσαβίδια και γαλλικό κλειδί), μολότοφ, πέτρες κ.α. με αποτέλεσμα 34εις τραυματίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη πατριωτικής κίνησης Λέσβου είχαν επιτεθεί τις προηγούμενες μέρες σε πρόσφυγες και μετανάστες, κανείς ωστόσο δεν συνελήφθη. Σχηματίστηκε απλά “για τα μάτια του κόσμου” δικογραφία κατά αγνώστων για διατάραξη ειρήνης, εμπρησμό και φθορές.

Οι μετανάστες είχαν καταλάβει την περασμένη Τετάρτη την πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης τους στα κέντρα κράτησης του νησιού. Μετά την επίθεση των ακροδεξιών, οι δυνάμεις καταστολής του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους προχώρησαν στην εκκένωση της πλατείας. Με επιχείρηση που κράτησε -το πολύ- 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι μετανάστες/τριες παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά. Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ενώ σύμφωνα με την αστυνομία οι φασίστες παραμένουν “άγνωστοι”, 120 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν, καθώς και δύο άτομα από κινήσεις αλληλεγγύης.

Τραυματίστηκαν συνολικά 9 πρόσφυγες και μετανάστες,  5 άνδρες με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα και 4 γυναίκες με αναπνευστικά προβλήματα.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: