τελευταία νέα σε τίτλους

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του αντισημιτισμού στο Βερολίνο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Ημέρα αλληλεγγύης εναντίον ενός νέου κύματος αντισημιτισμού ήταν η χθεσινή στη Γερμανία, μετά τις επιθέσεις εναντίον νέου που φορούσε κιπά. Πάνω από 2.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στο Βερολίνο φορώντας το εβραϊκό κάλυμμα κεφαλής, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις επρόκειτο να γίνουν σε πολλές γερμανικές πόλεις. Την περασμένη εβδομάδα, Αραβας Ισραηλινός φόρεσε κιπά στο Βερολίνο ως πείραμα για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των γύρω του. Τρεις άνθρωποι τον καθύβρισαν και ένας Σύρος Παλαιστίνιος τον μαστίγωσε με ζώνη, περιστατικά τα οποία βιντεοσκόπησε. Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για παρενόχληση Eβραίων μαθητών σε σχολεία. Η Μέρκελ έχει κάνει λόγο για έναν «νέο αντισημιτισμό», που συνδέεται με το κράτος του Ισραήλ, αντί των παραδοσιακών μορφών ευρωπαϊκού αντισημιτισμού που συχνά συνδέονταν με την Εκκλησία.

«Εάν νέοι άνθρωποι απειλούνται απλώς και μόνον γιατί φορούν κιπά, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι μόνοι τους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας. «Κανένας δεν πρέπει να πέφτει θύμα διακρίσεων εξαιτίας της καταγωγής, του χρώματος δέρματος ή της θρησκείας».

Την ίδια ώρα η Βαυαρία κινούνταν στον αστερισμό της απόφασης του πρωθυπουργού Μάρκους Σέντερ να καταστήσει υποχρεωτική την ανάρτηση σταυρού σε εμφανές σημείο όλων των δημόσιων κτιρίων. Το 1995, το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική την υποχρεωτική παρουσία σταυρού στις σχολικές τάξεις.

«Δεν πρόκειται για κίνηση σεβασμού αλλά για πολιτική εργαλειοποίηση ενός θρησκευτικού συμβόλου», σχολίασε ο Χέρμπερτ Πραντλ στην «Ζιντόιτσε» του Μονάχου, θυμίζοντας ότι έρχονται τοπικές εκλογές. «Στη Γερμανία η συνταγματική τάξη ορίζει τον φιλικό διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Το CSU καταργεί αυτό τον διαχωρισμό και μετατρέπει τον σταυρό σε “συν”. Εκκλησία συν κράτος ίσον CSU».

Πηγή: 26.04.2018, Καθημερινή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: