τελευταία νέα σε τίτλους

Μπέρτολτ Μπρέχτ: Η ΕΒΡΑΙΑ – Ο ΧΑΦΙΕΣ στο Από μηχανής θέατρο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Η ΕΒΡΑΙΑ – Ο ΧΑΦΙΕΣ Μπέρτολτ Μπρέχτ

Όταν ο Μπέρτολτ Μπρέχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα, του έργου του «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» ήταν αυτοεξόριστος(1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό. Tο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του ΤρίτουΡάιχ» γενικότερα και τα δυο μονόπρακτα «Η Εβραία» – «ΟΧαφιές» ειδικότερα, αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην ευρύτερη κοινωνία και δημόσια ζωή αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Εβραία.

Φρανκφούρτη – 1935 – βράδυ. Μια αστή γυναίκα – σύζυγος καθηγητή Ιατρικής – μαζεύει τα πράγματά της, αποφασισμένη ν’ αφήσει τον άντρα της και να μετοικήσει στο Άμστερνταμ, καθώς η ζοφερή νέα πραγματικότητα την ωθεί να αποχωρήσει, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

Ο Χαφιές.

Κολωνία – 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα. Μια αστική οικογένεια – ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους – παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον τρόμο μιας μεταβατικής περιόδου που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, καθώς δηλητηριάζονται από τη δυσπιστία με το ενδεχόμενο της προδοσίας να ελλοχεύει ανάμεσά τους, ακόμη και μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας.

Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00 Θέατρο: Από Μηχανής θέατρο – Πάνω σκηνή, Ακαδήμου 13- Αθήνα. Για επόμενες παραστάσεις δείτε εδώ:

Προπώληση: Viva.gr Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-5232097
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 14€ Φοιτητικό & άνω 65 ετών: 10€ Άνεργοι: 8€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: