τελευταία νέα σε τίτλους

Βιβλιοαναγνώσεις #24 Devin Naar “Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων”

Ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη νεότερη Ελλάδα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Ένα νέο εξαιρετικό βιβλίο για την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε μετάφραση του Χρίστου Γεμελιάρη.

Περιλάλητη ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», η Θεσσαλονίκη υπήρξε κάποτε πατρίδα της μεγαλύτερης σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας του κόσμου στο σταυροδρόμι της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα το 1912 προκάλεσαν δραματικές ανακατατάξεις, που ανάγκασαν τους Εβραίους να επαναπροσδιορίσουν την κοινότητά τους και τη θέση τους ως πολιτών ενός νεοσύστατου έθνους-κράτους. Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται την ιστορία αυτής της θυελλώδους μετάβασης μέσα από τη φωνή και την οπτική των Εβραίων της πόλης την ώρα που αναζητούσαν μια νέα θέση στην ελληνική κοινωνία.

Ο Devin E. Naar ταξίδεψε ανά την υφήλιο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Ιερουσαλήμ και τη Μόσχα, προκειμένου να ξεθάψει αρχεία που είχαν κάποτε κατασχεθεί από τους Ναζί και να ανασυστήσει τις ποικίλες εμπειρίες μιας χαμένης θρησκευτικής, γλωσσικής και εθνοτικής μειονότητας. Γραμμένα στα λαντίνο, τα ελληνικά, τα γαλλικά και τα εβραϊκά, τα αρχεία αυτά, μαζί με τις τοπικές εφημερίδες, δείχνουν πώς οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διαμόρφωσαν μια νέα υβριδική ταυτότητα ως Έλληνες Εβραίοι, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τον ανερχόμενο εθνικισμό και την οικονομική κρίση, καθώς και από μια πρωτόφαντη εβραϊκή πολιτισμική και πολιτική ζωτικότητα. Σιωνιστές, αφομοιωτικοί και σοσιαλιστές, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν νέα πνοή στη σχέση τους με την πόλη, διεκδικώντας την ως δική τους μέχρι το Ολοκαύτωμα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Devin Naar είναι καθηγητής Σεφαραδιτικών Σπουδών στην έδρα Isaac Alhadeff, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και μέλος του Stroum Center for Jewish Studies στο Jackson School of International Studies του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, αποφοίτησε summa cum laude από το Washington University στο St. Louis και έλαβε το διδακτορικό του στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Stanford. Υπηρέτησε επίσης στο Ίδρυμα Fullbright για την Ελλάδα. Είναι συνιδρυτής της πρώτης μεγάλης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Σεφαραδιτικών Σπουδών (Sephardic Studies Digital Library and Archive). Βιβλία του είναι: Jewish Salonica: Between the Ottoman Empire and Modern Greece (2016) και Reimagining the Sephardic Diaspora (υπό έκδοση).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: