τελευταία νέα σε τίτλους

Καρλ Λήμπκνεχτ “Ένα γράμμα(μια φωνή του προλεταριακού διεθνισμού)”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Το παρακάτω γράμμα είναι ένα από τα ελάχιστα ντοκουμέντα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά για την δράση και τη σκέψη του Καρλ Λίμπκνεχτ. Γράφτηκε από τον μεγάλο επαναστάτη στις 13 Δεκέμβρη 1918 και εκφωνήθηκε στις 16 Δεκέμβρη 1918, ως χαιρετιστήρια επιστολή στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚ της Πολωνίας. Η αναδημοσίευση του εδώ έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό της ιστορικής μας στήλης, όπως επίσης γιατί θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει τις διεθνιστικές θέσεις του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής εκείνης.   

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εξ ονόματος της Ένωσης “Σπάρτακος” σας στέλνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς. Η νέα Γερμανία που πριν λίγες εβδομάδες, κιόλας μετά τις 9 τoυ Νοέμβρη, γελοιοποίησε το όνομα της σοσιαλιστικής δημοκρατίας που πήρε τόσο βιαστικά, σήμερα στέκει μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να χάσει ολοκληρωτικά τις λίγες κατακτήσεις της Επανάστασης προς όφελος της αντεπανάστασης που εργάζεται σκεπασμένη κάτω από το όνομα της προδοτικής φίρμας Έμπερτ – Σάιντεμαν και κάτω από το σύνθημα της Εθνοσυνέλευσης.

Μόνο το γερμανικό προλεταριάτο μπορεί να είναι ο αποτελεσματικός υπερασπιστής της ως τώρα Επανάστασης.

Μόνο το γερμανικό προλεταριάτο μπορεί να ανυψώσει την γερμανική επανάσταση, που ίσαμε τώρα δεν στάθηκε τίποτα παραπάνω παρά ένα κίνημα ενάντια στον πόλεμο και για αστικές μεταρρυθμίσεις, να την ανεβάσει στο επίπεδο της κοινωνικής επανάστασης. Μόνο η κοινωνική επανάσταση του γερμανικού προλεταριάτου μπορεί να αναπτύξει τη σοσιαλιστική εξέγερση της εργατικής τάξης που άρχισε στη Ρωσία και να την επεκτείνει σε παγκόσμια επανάσταση του διεθνούς προλεταριάτου. Μόνον η παγκόσμια επανάσταση μπορεί να δημιουργήσει τη διαρκή ειρήνη που θα στηρίζεται στην ευημερία όλων των λαών. Μόνο αυτή μπορεί να καταργήσει και θα καταργήσει τις εθνικές αντιθέσεις και θα μετατρέψει το εθνικιστικό μίσος σε μια στενή αλληλεγγύη των λαών. Μόνον αυτή μπορεί να απελευθερώσει τις εργατικές μάζες όλων των χωρών από το κάτεργο της πολιτικής καταπίεσης, της κοινωνικής σκλαβιάς και της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ο παγκόσμιος πόλεμος, η γιγαντιαία αυτή κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος, έθεσε αυτό το σύστημα μπροστά σε προβλήματα που δεν είναι σε θέση να τα λύσει.

Όξυνε τις ταξικές συγκρούσεις ως τα τελευταία τους όρια.

Όλο και πιο απειλητικές ξεσηκώνονται οι γερμανικές εργατικές μάζες, όλο και πιο ανοιχτή γίνεται η εξέγερση τους ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις. Τεράστιες απεργίες ξεσπάνε και ξαπλώνονται σ’ όλη τη Γερμανία.

Άρχισε η γιγάντια πάλη ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία και η ανάπτυξή της προχωρεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αντεπανάσταση ή κοινωνική επανάσταση; Αυτό είναι το σιδερένιο δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο γερμανικό προλεταριάτο. Με τόσο πιο μεγάλο ενθουσιασμό και επιτυχία θα διεξαγάγει τον αγώνα του όσο πιο μεγάλη υποστήριξη και ενίσχυση θα παίρνει, μαθαίνοντας για τον επαναστατικό αγώνα των ταξικών συντρόφων του στις άλλες χώρες.

Στο συνέδριό σας, στην απόφασή σας να ενώσετε τις γραμμές σας για να μεγαλώσετε τις δυνάμεις και τη μαχητικότητα του πολωνικού προλεταριάτου, το γερμανικό προλεταριάτο βλέπει ένα νέο σημάδι της παγκόσμιας καταιγίδας που απλώνεται, της κοινωνικής επανάστασης που μόνον αυτή μπορεί να ενώσει και να αναζωογονήσει το πολωνικό κόμμα πάνω στο έδαφος του σοσιαλισμού.

Έχετε όλες τις ευχές μας.

– Ζήτω η κοινωνική Επανάσταση του πολωνικού προλεταριάτου!

– Ζήτω η κοινωνική επανάσταση του γερμανικού προλεταριάτου!

– Ζήτω η παγκόσμια Επανάσταση του διεθνούς προλεταριάτου!

“Ένωση Σπάρτακος”

ΚΑΡΛ ΛΗΜΠΚΝΕΧΤ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: