τελευταία νέα σε τίτλους

Για την Τζένη φον Βεστφάλεν της οποίας ο Κάρολος Μαρξ ήταν σύζυγος και σύντροφος

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,808 other followers

Η Τζένη φον Βεστφάλεν (1814-1881) γεννήθηκε στην πόλη της Σαξονίας Salzwedel από οικογένεια της πρωσικής αριστοκρατίας η οποία, ωστόσο, ήταν φιλελεύθερη για τα μέτρα της Πρωσίας της εποχής.

Σε παιδική ηλικία η Τζένη γνωρίσθηκε με τον τέσσερα χρόνια μικρότερό της Κάρολο Μαρξ στην πόλη Τρίερ η οποία ήταν η γενέτειρα του Μαρξ. Ο Μαρξ από μικρή ηλικία έλεγε ότι η Τζένη ήταν η πιο όμορφη κοπέλα στο Τρίερ. Η Τζένη και ο Μαρξ ερωτεύθηκαν βαθιά, αρραβωνιάσθηκαν το 1836 και παντρεύτηκαν το 1843. Έμειναν σύντροφοι μέχρι το τέλος της ζωής τους, ενώ απέκτησαν και επτά παιδιά, τέσσερα από τα οποία πέθαναν σε μικρές ηλικίες. Πέρα από φλογερή κομμουνίστρια, η Τζένη ήταν και βαθιά γνώστης της λογοτεχνίας, ενώ κατά την παραμονή της στο Λονδίνο είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων πάνω σε θεατρικές παραστάσεις των σαιξπηρικών έργων.

Μετά το γάμο τους η Τζένη και ο Μαρξ αποφάσισαν συνειδητά να εγκαταλείψουν τη συντηρητική Γερμανία και να περιπλανηθούν στις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου συγχρόνως ενετάχθησαν στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος της εποχής. Ο βιωματισμός (σήμερα το ονομάζουμε φασεϊσμό) της Τζένης και του Μαρξ εκείνα τα χρόνια της θερμής επαναστατικής νιότης, μέχρι την οριστική μετακόμισή τους στο Λονδίνο την δεκαετία του 1850, προσιδίαζε όχι σε μία σύλληψη της κομμουνιστικής στράτευσης μέσα από το χριστιανικό πρίσμα της (αυτό-)θυσίας, αλλά σε μία «πρακτική της χαράς», ως μία ολοκλήρωση της ατομικότητας, παρά τις στερήσεις, τα βάσανα και τους κινδύνους τους οποίους επέφερε η πολιτική και οργανωτική τους στράτευσή.

Η μελέτη της βιογραφίας της Τζένης και του Μαρξ, καθώς και των στενών φίλων και συντρόφων τους, του Φρίντριχ Ένγκελς και του Μωϋσή Χες, όπως και της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ τους, προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα.

Δεν θα ήταν παράτολμο να πούμε ότι μέσω του παραδείγματος ερωτικής σχέσης της Τζένης και του Μαρξ αναπτύχθηκε μία ενεργή διαδικασία απονέκρωσης τόσο του γάμου ως μίας σύμβασης του αστικού δικαίου, όσο και της οικογένειας ως βασικού φορέα αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και συνολικά του υπάρχοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Ένγκελς έλεγε ότι σε κάθε επαναστατικό κίνημα τίθεται από τα πιο σημαντικά το ζήτημα της σεξουαλικής επανάστασης. Αντίστοιχα η μεγάλη μπολσεβίκα επαναστάτρια Αλεξάνδρα Κολοντάι θεμελίωσε θεωρητικά την κομμουνιστική πρακτική απέναντι στην οικογένεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: