τελευταία νέα σε τίτλους

Κάτω τα ξέρα σας από τους Ρομά και τις κοινότητές τους. Αλληλεγγύη στους/-ις Ρομά της Άμφισσας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Θα περίμενε κανείς ότι η εν ψυχρώ, αδικαιολόγητη, απρόκλητη και στυγνή δολοφονία του 13χρονου Ρομά κοριτσιού στην Άμφισσα στις 4/6/2018, θα έφερνε τον ρατσιστικό όχλο της πόλης σε απολογητική και αμυντική θέση. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι «κύριοι» είχαν το θράσος χθες 5/6/2018 να καλέσουν ανώνυμα μέσω social media αντι-Ρομά ρατσιστική συγκέντρωση στην πόλη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, διότι η Ρομά κοινότητα της πόλης προχώρησε σε μαχητική συγκέντρωση αυτο-άμυνας και περιφρούρησή της η οποία και απέτρεψε την σύναξη του ρατσιστικού όχλου.

Και ενώ 2 ημέρες από την δολοφονία ο δράστης διαφεύγει ακόμα της σύλληψης, ο εθνικιστικός λόγος σε μία προσπάθεια συσκότισης της ίδιας της εγκληματικής φύσης του ρατσισμού, επιχειρεί να προβάλει στην δημόσια σφαίρα όλα τα αντι-τσιγγανικά και ρατσιστικά στερεότυπα περί της δήθεν παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά.

Οι προσπάθειες αυτές δεν είναι τυχαίες: από τη μια είναι συνέχεια των περσινών αντι-Ρομά φασιστικών-εθνικιστικών πογκρόμ στο Μενίδι και από την άλλη στόχο έχουν την ματαίωση της υλοποίησης των προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί για την Άμφισσα και αφορούν την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσή της Ρομά κοινότητας, η οποία σημειωτέον με βάση τα χρονικά των Άγγλων περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, βρίσκεται στην πόλη από αιώνες.

Ως κομμουνιστές/-ριες και ως αντιφασίστες/-ριες βρισκόμασταν έμπρακτα και θα συνεχίσουμε για πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ρομά ενάντια στον ελληνικό ρατσισμό και φασισμό. Οι Ρομά είναι κοινότητα με ιστορία αιώνων σε όλη την Ευρώπη, με κουλτούρα, με παραδόσεις, με 1.000.000 θύματα στο Ολοκαύτωμα.

1 Trackback / Pingback

  1. Κάτω τα ξέρα σας από τους Ρομά και τις κοινότητές τους. Αλληλεγγύη στους/-ις Ρομά της Άμφισσας | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: