τελευταία νέα σε τίτλους

Čedomir Ljubo Čupić ένας κομμουνιστής αντιφασίστας έως το τέλος

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,693 other followers

Εικόνα: δεξιά, ο Ljubo Čupić σε φωτογραφία πριν εκτελεστεί - αριστερά, πρίν και μετά την εκτέλεσή του.

Την μετάφραση από το libcom για το shades έκανε ο Φίλιππος

Διαβάστε επίσης:

 

 

Σύντομη περιγραφή των γεγονότων πριν την εκτέλεση ενός προσώπου-συμβόλου της Γιουγκοσλαβικής αντιφασιστικής αντίστασης – Ljubo Čupić.

Όταν οι συνεργάτες των ναζί στο κατειλημμένο Montenegro καταδίκασαν τον τοπικό κομμουνιστή και αντιφασίστα Ljubo Čupić σε θάνατο, το απελευθερωτικό του χαμόγελο και το θάρρος του ήταν αντιδράσεις που κανείς δε περίμενε – όμως είχαν απήχηση σε όλη την περιοχή.

Ο Čedomir Ljubo Čupić ήταν ένας πολιτικός κομισάριος (διοικητικός επίτροπος κομμουνιστικής οργάνωσης) και διοικητής στο απόσπασμα Nikšić του κινήματος Narodnooslobodilački (PLM – Peoples Liberation Movement). O Čupić έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Γουγκοσλαβίας το 1941 και τον Ιούλιο δραπέτευσε από την κατειλημένη πόλη της Nikšić για να ενωθεί με το στράτευμα των παρτιζάνων. Ο Čupić συνελήφθει τον Απρίλιο του 1942 μετά από μια σκληρή μάχη ενάντιας δυνάμεων chetnik (σέρβικες παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονταν με τη ναζιστική Γερμανία), στο Kablena Glavica έξω από το Nikšić. Κατά την κράτησή του βασανίστηκε για να φανερώσει πληροφορίες σχετικά με τους συντρόφους του, όμως το μόνο που εισέπραξαν ήταν η πικρία του για τους βασανιστές του, όπως τους δήλωσε ο ίδιος: «Είμαι παρτιζάνος διοικητής και κομμουνιστής. Εσείς οι εθνικιστές δεν είστε τίποτα παρά υπηρέτες των κατακτητών και των καταπιεστών. Σας απεχθάνομαι. Πείτε στην οικογένειά μου να μην ζητήσουν έλεος για λογαριασμό μου».

Οι βασανιστές του Čupić οργάνωσαν ένα δημόσιο δικαστήριο ώστε να δικαστούν αυτός και άλλοι κομμουνιστές αιχμάλωτοι. Ο Tomo Kovačević, ένα μέλος του SKOJ (Κομμουνιστική ενότητα νεολαίας στην Γιουγκοσλαβία) ανακαλεί στη μνήμη του το γεγονός ως αναπαράσταση του θάρρους και της απείθειας του Čupić: «Ήμουν παρόν στην δίκη. Ο τόπος όπου η δική είχε οργανωθεί ήταν γεμάτος κόσμο. Όταν καταδίκασαν τον Ljubo σε θάνατο, μια μικρή ομάδα από chetniks ζητωκραύγασαν αλλά ο Ljubo αντέδρασε με τον τρόπο του: «Αληθινή εκπροσώπηση της δικαιοσύνης. Λίγοι εγκρίνουν, εκατοντάδες μένουν σιωπηλοί», είπε. Ο Ljubo έφτασε στον τόπο εκτέλεσής του όπως εμφανίστηκε στον γάμο του – στεκούμενος ψηλός και περήφανος. «Τον θυμάμαι πρίν το τέλος του, να εύχεται στον Tito και το κομμουνιστικό κόμμα. Επικρατούσε νεκρική σιγή μεταξύ των ανθρώπων που μαζεύτηκαν για να τον ενταφιάσουν».

Ο Ljubo Čupić εκτελέστηκε στις 9 Μαΐου του 1942, ακριβώς κάτω από το λόφο Petrove Glavice, έξω από τη πόλη του Nikšić στο Montenegro. Στην εκτέλεσή του, ο Čupić φώναξε: «Ζήτω ο σύντροφος Tito και το ένδοξο κομμουνιστικό κόμμα! ». Όταν οι πρώτες σφαίρες τον διαπέρασαν, στάθηκε όρθιος και είπε στο πλήθος, «οι μέρες της απελευθέρωσης θα έλθουν! ».

1 Trackback / Pingback

  1. Ελπίδα “Μπίσερα” Καραμάντη, Μια Βαλκάνια ηρωίδα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: