τελευταία άρθρα σε τίτλους

note #48 Απόσπασμα από το “Στοχασμοί για το εβραϊκό ζήτημα”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,569 other followers

Αυτό σημαίνει πως ο αντισημιτισμός είναι μια μυθική και αστική παράσταση της πάλης των τάξεων και πως δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε μια αταξική κοινωνία. Φανερώνει το χωρισμό των ανθρώπων και την απομόνωση τους στο πλαίσιο της κοινότητας, τη σύγκρουση των συμφερόντων, τον καταμερισμό των παθών: δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρά μόνο σε συλλογικότητες όπου μια χαλαρή αλληλεγγύη ενώνει αυστηρά ιεραρχημένες ομάδες είναι ένα φαινόμενο κοινωνικού πλουραλισμού. Σε μια κοινωνία της οποίας τα μέλη είναι όλα αλληλέγγυα, επειδή είναι όλα στρατευμένα στο ίδιο εγχείρημα, δεν θα υπήρχε θέση για τον αντισημιτισμό. Τέλος, εκδηλώνει έναν συγκεκριμένο μυστικιστικό και μεθεκτικό δεσμό του ανθρώπου με το «αγαθό» του που προκαλείται από το τωρινό καθεστώς της ιδιοκτησίας. Σε μια αταξική κοινωνία, θεμελιωμένη στην συλλογική ιδιοκτησία των εργαλείων της εργασίας, από την στιγμή που ο άνθρωπος, έχοντας απελευθερωθεί από τα φαντασιοκοπήματα του πέρα κόσμου, θα αφοσιωθεί επιτέλους στο δικό του εγχείρημα, που είναι να επιστρέψει στο ανθρώπινο βασίλειο να υπάρξει, ο αντισημιτισμός δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης: θα τον έχουμε ξεριζώσει.

Έτσι ο αυθεντικός Εβραίος που νοεί τον εαυτό του ως Εβραίο, επειδή ο αντισημίτης τον έβαλε στην κατάσταση του Εβραίου, δεν θα μπορεί πια να αντιταχθεί σε αυτήν την αφομοίωση, όχι περισσότερο από ότι ο εργάτης ο οποίος συνειδητοποιεί πως το γεγονός ότι ανήκει σήμερα σε μια τάξη δεν αντιτίθεται στην ιδέα της κατάργησης όλων των τάξεων. Αντιθέτως, και στις δύο περιπτώσεις, η κατάργηση της πάλης των τάξεων και του ρατσισμού θα επιταχυνθεί μέσω μιας συνειδητοποίησης. Ο αυθεντικός Εβραίος αρνείται για τον εαυτό του μια αδύνατη σήμερα αφομοίωση και την προσδοκά για τους γιούς του από μια ριζική εξαφάνιση του αντισημιτισμού. Ο σημερινός Εβραίος είναι σε πόλεμο. Αυτό σημαίνει πως η σοσιαλιστική επανάσταση είναι αναγκαία και ικανή για να εξαλείψει τον αντισημίτη, την επανάσταση θα την κάνουμε και για τους Εβραίους.

Και εν τω μεταξύ; Διότι το να βασιζόμαστε σε μια μελοντική επανάσταση για την επίλυση του εβραϊκού ζητήματος, είναι ασφαλώς μια φυγόπονη λύση. Όμως το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους άμεσα είμαστε όλοι αλληλέγγυοι προς τον Εβραίο, επειδή ο αντισημιτισμός οδηγεί κατευθείαν στον εθνικοσοσιαλισμό. Και αν εμείς δεν σεβόμαστε το πρόσωπο του Ισραηλίτη, ποιος άραγε θα σεβαστεί εμάς;

Jean Paul Sartre

1 Comment on note #48 Απόσπασμα από το “Στοχασμοί για το εβραϊκό ζήτημα”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: