τελευταία νέα σε τίτλους

Η πορεία της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ στην Αθήνα (Ιούνιος 1933)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,819 other followers

1933, ΕΕΕ, Πορεία διαδήλωση των μελών της οργάνωσης ΕΕΕ στην Αθήνα. (πηγή: xyzcontagion.wordpress.com)

24/6/1933: Με την προστασία της αστυνομίας αναχωρούν από την Θεσσαλονίκη με ειδικά ναυλωμένο τρένο 1.000 περίπου μέλη της φασιστικής οργάνωσης Εθνικής Ένωσης Ελλάς (ΕΕΕ) και Άλκιμοι (οργάνωση νεολαίας της ΕΕΕ). Σκοπός τους: να παρελάσουν στην Αθήνα σε μια επίδειξη δύναμης.Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΕΕ, θα επρόκειτο για «την προς τας Αθήνας πορεία» – το ελληνικό ισοδύναμο της «Πορείας προς τη Ρώμη» που έφερε τον Μουσολίνι στην εξουσία. Οι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά όμως, «υποδέχονται» τους φασίστες οργανωμένα με διαδηλώσεις, ενώ και στη Λάρισα το τρένο που τους μετέφερε πετροβολείται από τους εργάτες της πόλης.

Η Αθήνα στρατοκρατείται. Επιδρομές της αστυνομίας γίνονται στα γραφεία του Ριζοσπάστη, δεκάδες εργάτες συλλαμβάνονται, ενώ καίρια σημεία πιάνονται από ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να διεξαχθεί η πορεία των φασιστών ανενόχλητη. Ωστόσο, στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά διεξάχθηκαν πραγματικές μάχες. Οι φασίστες της ΕΕΕ μαζί με την αστυνομία επιτέθηκαν στους εργάτες με όπλα. Από τα πυρά των «Τριεψιλιτών» σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές, μεταξύ αυτών ο εργάτης Π. Θωμόπουλος.

Στην σκοτεινή ιστορία του ελληνικού φασισμού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εμφάνισης παρακρατικών οργανώσεων που λειτουργούσαν ως αυτόκλητοι φρουροί «του νόμου και της τάξης», πρόθυμες να συνδράμουν και να συμπληρώσουν το επίσημο αστικό κράτος στο έργο της αντιμετώπισης του κομμουνιστικού «εχθρού». Εκτός από τα ΕΕΕ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, υπάρχει μια πληθώρα οργανώσεων με εθνικοσοσιαλιστικό και φασιστικό περιεχόμενο, στα πρότυπα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η δράση της «Εθνικής Ενώσεως Ελλάς» (ΕΕΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1930. Η ΕΕΕ ήταν πραγματική παραστρατιωτική οργάνωση που ιδεολογικά συνδύαζε τον αντισημιτισμό με τον αντικοινοβουλευτισμό και τον αντικομμουνισμό. Οι «Τριεψιλίτες», όπως αυτοαποκαλούνταν τα μέλη της, είχαν υιοθετήσει ως έμβλημα τον δικέφαλο αετό και οραματίζονταν την αναβίωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Φορούσαν κίτρινα πουκάμισα και μαύρες μπότες για να τονίσουν τη βυζαντινοελληνική προέλευση, χαλύβδινα κράνη και κρατούσαν κλομπ, ενώ πίστευαν στην ανωτερότητα και την καθαρότητα της ελληνικής φυλής.Το σημείο τομής στην ανάπτυξη της οργάνωσης θα έρθει τον Ιούνιο του 1931, με τον εμπρησμό της φτωχής εβραϊκής εργατογειτονιάς του Κάμπελ που είχε δεκάδες τραυματίες και έναν νεκρό (με τον εμπρησμό του Κάμπελ θα ασχοληθούμε και σε νέα δημοσίευση). «Πριν από το Κάμπελ», δήλωσε αργότερα ο συνήγορος της οργάνωσης στη δίκη των ηγετών της τον Απρίλιο του 1932, «η ΕΕΕ είχε 12 παραρτήματα και 3.000 μέλη, τώρα έχει 27 παραρτήματα και 7.000 μέλη».

Η κάθοδος αυτή  των φασιστών της ΕΕΕ στην Αθήνα θα είναι  και η αρχή του τέλους για αυτούς, καθώς η ηγεσία της ΕΕΕ βιάζεται να αξιοποιήσει την επιτυχία της και εξαγγέλλει τον μετασχηματισμό της παρακρατικής οργάνωσης σε πολιτικό κόμμα.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Η πορεία της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ στην Αθήνα (Ιούνιος 1933) | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
  2. Σημειώσεις ιστορίας πάνω στο Μακεδονικό Ζήτημα. (Με αφορμή ένα εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Λακωνία) | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λή
  3. «Ενάντια στη Λήθη #33» “Σημειώσεις ιστορίας πάνω στο Μακεδονικό Ζήτημα.”
  4. «Ενάντια στη Λήθη #33» “Σημειώσεις ιστορίας πάνω στο Μακεδονικό Ζήτημα.” | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: